Testközelben az Olympus OM-D E-M1 Mark II turbó vezérlőszoftverével

Nem olyan rég, június 19-én jelentette be az Olympus az OM-D E-M1 Mark II legújabb, 3.0-ás vezérlőszoftverét, ami komoly fejlesztéseket hozott, így az OM-D gépcsalád „első tisztjének” teljesítménye több területen sokkal közelebb kerülhetett a „kapitányéhoz”, az OM-D E-M1X-éhez. Az Olympus magyar képviseletének köszönhetően magam is meggyőződhettem az új „turbó” firmware nyújtotta teljesítménytöbbletről: kaptam egy régi, 2.3-as alapszoftverrel, valamint egy az újjal feltöltött E-M1 Mark II vázat, valamint egy-egy M.Zuiko 12-40 mm F2.8 PRO objektívet (mindkettőn az 1.3-as firmware volt) a teszteléshez.

Bár az autofókusz sebességére eddig sem lehetett sok panasz, az Olympus fejlesztői úgy döntöttek, hogy az E-M1 Mark II-nek is odaadják az E-M1X AF algoritmusát, aminek köszönhetően nem csak gyorsabb, hanem pontosabb és érzékenyebb is lett a régebbi fotógép fókuszrendszere. A különbség elsősorban az egymezős használat során érződik, ahol főleg az érzékenységnek vehetjük majd hasznát. A gyártó azt ígéri, hogy az érzékenység -6 FÉ-ről indul, amit az F1.2-es objektívekkel lehet majd jól kiaknázni (tudod: sötét alagútban a guruló Negró cukorka esete). A próbáim során még az F2.8-as optikákkal is érezhetően pattogósabb és pontos volt az élességállítás sötét környezetben (éjszakai szoba egy darab 15 W izzóval megvilágítva).

Folyamatos AF (C-AF) módban választható a fogaskerekes menü A1 oldalán a „C-AF Közép start” és a „C-AF Közép prioritás” opció, amelyek a középső fókuszmezőt helyezik előtérbe még akkor is, ha csoportos AF mezővel dolgozunk. Ezt a funkciót akkor kamatoztathatjuk, ha például csoportos AF mező használatakor (mondjuk egy madárraj fotózásánál) a csoport tagjai nem tudnak élesre állni, ilyenkor a rendszer automatikusan a középső mező adatait veszi figyelembe.

Kaptunk egy új AF mező-módot is, ahol egy 25 mezőből álló csoportot lehet aktiválni, és a képernyőn a kívánt pozícióba mozgatni. Ezt az AF mező-variánst például repülő madarak lekövetésekor lehet jól megdolgoztatni.

Az alacsony, azaz ISO L64 mellé megérkezett az L100-as érzékenységi érték is, így már ezt is elérhetjük és kiválaszthatjuk a gyorsmenüben. Ehhez az újdonsághoz lazán kapcsolódik még, hogy a fényképezőgép főmenüjében, az „Egyéni menü” (a fogaskerekes) E1 oldalán megjelent egy új opció, ahol kiválaszthatjuk, hogy mi a fontosabb a felvétel részére az alacsony ISO feldolgozása során: választható a sebesség, vagy a minőség. Bevallom derekasan, én nem látok különbséget a felvételek minősége között:

Kattints!

Az új firmware-rel állítólag javult a JPEG képminőség is, azaz magas ISO értékeken körülbelül 1/3 FÉ-vel csökkent a zajszint (ez csakis a JPEG fájlokra érvényes, tehát a képfeldolgozó algoritmuson csavartak egyet a srácok). Bár ezt konkrétan igen nehéz kimérni, megcsináltam az összehasonlítást ISO 1600, ISO 3200, ISO 6400, ISO 12800, valamint ISO 25600 értékeken, és tényleg látható különbség, van, ahol még az 1/3 FÉ-nél nagyobb is (balra a korábbi firmware-rel, jobbra a 3.0-val készített képek láthatók):

Kattints!

A következő bővítésnek a makrózás szerelmesei örülhetnek, hiszen a fókuszrétegezésnél a korábbi fixen nyolc felvétel helyett immár 3-15 közti számú választható!

Kaptunk végre egy a villódzást elkerülő funkciót, így sorozatfelvételkor, vagy akár egyes képek készítésekor is mindig egyforma lesz az expozíció, mert a gép a kioldó lenyomása ellenére csak akkor exponál, amikor a megvilágítás a csúcson van (50 Hz-es vibrálással számolva ez olyan rövid késlekedést jelent, amit nem nagyon lehet érzékelni fotózáskor).

A „villogásellenőrzés” viszont csak akkor kapcsolható be, ha manuális (M), vagy zársebesség-prioritásos (S) módot használunk „csendes” kioldással (szívecskés négyzet).

Ha Olympus fotómasináról van szó, akkor elkerülhetetlenül képbe kerülnek a művészi szűrők. Nos, az új vezérlőszoftverrel érkezett egy újabb filter, ami az „Instant film” névre hallgat. Íme, így néz ki a hatás:

Kattints!

Az Olympus mérnökei tényleg odatették magukat az új firmware fejlesztésekor, mivel az a számos pluszfunkción kívül gyorsulást és gördülékenységet is belevitt a készülék működésébe. Így például a 3.0-ás alapszoftverrel feltelepített gépen már akkor is lehet képeket nézegetni, ha a gép még azokat épp írja a memóriakártyára (azaz puffer ürítéskor sem „áll” a rendszer).

Kaptunk egy gyors kiválasztási lehetőséget is, amit úgy lehet aktiválni a fotók nézegetésekor, ha lenyomva tartjuk a filmfelvételt indító gombot (REC), majd közben a hátsó vezérlőtárcsát balra-jobbra forgatjuk.

Az operatőrök is örülhetnek, megérkezett végre az Olympus saját „lapos” profilja, az OM-Log400, ami megkönnyíti az utómunkálatokat.

Egy igen érdekes újítás a RAW szerkesztést érinti. Megjelent a „PC RAW” funkció, amit a fényképezőgép menüjében tudunk kiválasztani, ha a masinát számítógépünkkel kötjük össze az USB aljzaton keresztül (ekkor az E-M1 Mark II kijelzőjén megjelenik egy lista, amiből ez a funkció közvetlenül is kiválasztható). Ahhoz, hogy ezt a szolgáltatást használni tudjuk, szükségünk lesz az Olympus Workspace nevű szoftverére (ingyenes), ami a fotógép csatlakoztatását érzékeli és automatikusan feldobja a kérdést, hogy szeretnénk-e elindítani a PC RAW szerkesztést.

Nos, lássuk, mi is ez az új szolgáltatás! A PC RAW és az Olympus Workspace használata során a fényképezőgépbe helyezett memóriakártyán található RAW fájlokat dolgozhatjuk fel úgy, hogy nem a számítógépünk erőforrásait használjuk, hanem az OM-D E-M1 Mark II képfeldolgozó egységét, a TruePic VIII-at! Ez elsősorban azoknak lehet hasznos szolgáltatás, akik még régebbi, azaz lassabb számítógéppel, vagy kis noteszgéppel dolgoznak, mert a mai sokmagos processzorokkal, tucatnyi GB memóriával és gyors SSD-vel felszerelt PC-knek már nem nagy kihívás a 20 MP-es ORF fájlok feldolgozása.

Kattints!

A Próbák során beigazolódott, amit fentebb már írtam: az Intel i7 alapú gépem gyorsabban dolgozza fel az ORF fájlokat, mint maga az OM-D E-M1 Mark II, de ennek ellenére ez sokak számára egy hasznos lehetőség!

No, röviden ennyit sikerült kiderítenem az új firmware kapcsán, amit minden E-M1 Mark II tulajnak erősen ajánlok! A szerveren számos képmintát találsz, ha ide kattintasz most!

OM-D E-M1 Mark II Firmware v3.0

A fényképezőgépeket és az objektíveket az Olympus magyar kirendeltségtől kaptam kölcsön.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...