A Nikon végre közölte a D6 részleteit

Bár nagyon részletekbe menő paramétereket még mindig nem kapunk, azért már a legfontosabb adatokat megtudhatjuk a Nikon legfrissebb sajtóközleményéből, ami a gyártó legújabb tükörreflexes zászlóshajójáról, a D6-ról szól. Az újdonság is egyértelműen a sport- és természetfotósok igényeire lett szabva: a masina lelke továbbra is egy 20 MP-es CMOS szenzor, aminek adatait azonban már az új, Expeed 6 CPU dolgozza fel. Az elektromágnes által működtetett blendéjű, azaz „E” jelű objektívekkel 14 kép/mp a sorozatfelvételi sebesség csúcsa, ezt AE/AF-fel és teljes felbontásban kínálja a D6. Ha valaki többre vágyik, az váltson át élőképes módba, ott ugyanis 30 kép/mp (8 MP-es felbontással), vagy 60 kép/mp (2 MP) is választható.

Kép forrása: Nikon

Az érzékenység natív tartománya ISO 100-102400 közé esik, de ezt a tartományt felfelé akár ISO 3,2 millióig is ki lehet terjeszteni. A Nikon D6 legfontosabb újítása viszont egyértelműen a legszendébben is csak brutálisnak mondható autofókusz rendszer! Bár a fókuszmezők száma a D5 rendszeréhez képest csökkent, a D6 105 AF pontja közül mind kereszttípusú, és mind választható. Ezek az AF mezők ráadásul különleges elrendezésűek, ami még némi magyarázatra szorul a gyártó részéről (erről majd később bővebben lesz szó), de ami biztos, hogy a D6-ban 1,6x sűrűbb a mezők elhelyezése, mint a D5-nél. A középső 15 AF pont „F8-kompatibilis”, és a középső érzékenysége -4,5 FÉ (a többi AF mező érzékenysége -4 FÉ).

Kép forrása: Nikon

Videofelvétel esetében a Nikon D6 továbbra is legfeljebb 4K felbontást kínál 30 kép/mp-es frekvenciával, de immár elérhető az élkiemeléses élességállítás és az MP4 formátum. A D6 a Nikon első olyan zászlóshajója, ami már nem választható CF (Compact Flash) formátumú memóriakártya foglalattal: kizárólag XQD/CFexpress áll rendelkezésünkre, de abból – szokás szerint – kettő. A D6-ban immár beépítve található Bluetooth, WiFi és GPS modul, de a gigabites Ethernetről sem kell lemondania senkinek. A gyártó állítása szerint a korábbi modellhez képest 15%-kal megnőtt az adatátviteli sebesség. Valamivel nehezebb lett a D6, hiszen a korábbi 1405 gramm helyett immáron 1440 grammos édes terhet jelent a váz a táskánkban.

Kép forrása: Nikon

A Nikon D6 áprilisban válik megvásárolhatóvá, ára 6500 dollárról indul. További részletek valószínűleg heteken belül érkezhetnek. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...