Teszt: Olympus OM-D E-M1 Mark II – igazi csúcsragadozó

Képminőség

Sajnos, egyelőre az Adobe még nem adta ki a Camera RAW beépülő modul frissített változatát, amely már az Olympus OM-D E-M1 Mark II RAW fájljait is támogatná, ezért a képminőség vizsgálatakor csak a fényképezőgép képalkotó motorjának produktumaira, a JPEG fájlokra támaszkodhatok. A készülék teszteléséhez elsősorban az M.Zuiko ED 12-100 mm F4 IS PRO, az M.Zuiko ED 25 mm F1.2 PRO, és az M.Zuiko ED 40-150 mm F2.8 PRO objektíveket és az 1,4x extendert (telekonvertert) használtam. A fényképezőgépen belül az összes lehetséges zajszűrést kikapcsoltam, a színteret Adobe RGB-re állítottam, a színprofil a natúr, azaz „semleges” volt (minden paramétere 0). Az általam tesztelt példányra az 1.00-ás, azaz végleges vezérlőszoftver volt feltelepítve, de a váz maga „sample” minősítésű volt.

iso1_sm iso2_sm iso3_sm iso4_sm

Kattints!

A képminőség vizsgálatának egyik alaptétele a zajosodás mértékének bemutatása. A fenti képek alapján elmondható, hogy az Olympus E-M1 Mark II saját JPEG motorja egészen ISO 3200-ig, illetve egyes esetekben akár ISO 6400-ig remek munkát végez. Az ISO 12 800 és az ISO 25 600 értékek már elég rendesen elmossák a finom részleteket, itt valószínűleg a RAW fájlok hívásával még fél-egy FÉ-nyi előnyt lehetne nyerni, de ezen magas értékek igazából csak olyan témáknál használhatóak eredményesen, melyek elsősorban mintázat nélküli elemeket tartalmaznak, vagy ahol eleve cél a szemcsés, kissé elmosódott „művészi” leképezés. Talán többeknek fontos információ lehet, hogy az E-M1 Mark II RAW fájljai továbbra is 12-bites színmélységűek.

Bár igazából a gép működésénél szerettem volna megemlíteni a High Res Shot (nagyfelbontású képalkotás) módot, de mivel erőteljesen lehet vele javítani a képminőséget (leméretezés által), így inkább ide sorolom. Kár, hogy ebben a módban ISO 1600 az érzékenység felső határa, mert leméretezéssel (50 MP-ről a natív felbontásra) erőteljesen csökkenthető a zajszint, és a kép részletessége is elismerést érdemel. Íme:

highrescomp1_sm highrescomp2_sm

highrescomp3_sm

Kattints!

A tesztábrámat lefényképezve is látszik a különbség az 50 MP-es mód javára:

hr1_sm hr2_sm hr3_sm hr4_sm

Kattints!

A fenti képek eredetijei, és képminták tucatjai megtalálhatóak intakt EXIF adatokkal a szerveren, itt.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...