A jövő fényképezőgép akkuja másodpercek alatt tölthető és napokig kitart

Akár már a közeljövőben is radikálisan megváltozhatnak a fényképezőgépek akkumulátorai: másodpercek alatt teljesen feltöltődnek és akár napokig üzemeltethető lesz róluk a fényképezőgép (is). A University of Central Florida egyetem kutatói egy újfajta eljárást dolgoztak ki, aminek eredményeként olyan szuperkondenzátorokat lehet gyártani, melyek nagyon gyorsan tölthetőek és sokáig megtartják a töltést. Ezeket az újfajta szuperkondikat akár 30 000-szer is fel lehet tölteni teljesítményvesztés nélkül (a hagyományos Li-ion akkumulátorok 500-1000 töltés után kezdenek elfáradni, tönkremenni).

Az egyetem szakemberei nem véletlenül bizakodóak: szerintük ezzel az újfajta eljárással forradalmasítható szinte minden eszköz használati élménye, amihez akkumulátoros energiaellátásra van szükség. Gondoljunk csak bele, mekkora előnyre tehetnének szert az elektromos autók! Ezek legnagyobb mankója ugyanis nem a kis hatótáv, hanem az energiacellák lassú, akár több órás töltése. Az új szuperkondenzátorok segítségével rövidebb idő alatt „megtankolható” lenne egy E-autó, mint egy hagyományos benzines!

„Ha leváltanánk például okostelefonunk Li-ion akkuját egy újfajta szuperkondenzátorra, akkor másodpercek alatt feltölthetnénk azt és akár egy hétig nem is kellene az újratöltéssel foglalkozni” – mondta Nitin Choudhary, az egyik fejlesztő.

Jelenleg azért nem cserélhetőek le a hagyományos Li-ion energiaforrások szuperkondenzátorokra, mert utóbbiaknak jóval nagyobbnak kell lenniük ahhoz, hogy az akkukhoz hasonló kapacitásúak lehessenek. Ezt a hátrányt az újonnan felfedezett „kétdimenzionális anyagokkal”, melyek csupán pár atomnyi vastagsággal bírnak, lehet kompenzálni. A kutatók olyan szuperkondenzátort építettek, amiben milliónyi, csupán nanométer vékonyságú, az új anyaggal bevont vezetékezés található. A szupervezető mag képes az elektronokat gyorsan továbbadni az említett anyagnak, így a feltöltés pillanatok alatt lezajlik; a kapacitás hosszú ideig történő megtartása pedig a 2D anyagoknak köszönhető.

Az UCF új fejlesztése még messze nem érett meg a tömeggyártásra, de az irány nagyon jó – és ne feledjük, hogy az olaj-lobbinak is lesz még egy-két szava az ügyben.. (Forrás: engadget.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...