Végre megérkezett a véglegesített Panasonic DMC-GH5

A Panasonic tavaly szeptemberben jelentette be a márka zászlóshajójának, a DMC-GH5-nek a fejlesztését, és bár az akkori sajtóanyagban a mérnökök már elhintettek pár fontosabb műszaki paramétert, a véglegesített gépről még gyakorlatilag semmit sem lehetett tudni. Aztán tavaly december elején részt vehettem én is egy zártkörű, titoktartási szerződéssel levédett sajtótájékoztatón, ahol Japánból érkezett szakemberek meséltek a már majdnem végleges GH5-ről. Ezen az összejövetelen már az összes újításról lerántották a leplet, így pontosan tudhattuk, hogy a GH5 miben lesz jobb, illetve sokkal jobb, mint a GH4 elődmodell.

A Panasonic DMC- GH5 egy 20 MP-es, aluláteresztő szűrő nélküli CMOS lapka köré épül, ami nem ugyanaz, mint ami a GX8-ban található. Ez az új lapka ugyanis különösen gyors kiolvasást tesz lehetővé, ami a GH5-ben – köszönhető az új Venus jelfeldolgozó motornak – meg is valósul. A Panasonic elmondása szerint a GH5 1,66-szor gyorsabb, mint a GH4: minimalizálták a rolling shutter jelenséget (elektronikus zár használata, illetve mozgóképfelvétel során), és sokkal pattogósabb a működés.

Az érzékenységi tartomány maradt ISO 200-25600 között (lefelé, ISO 100-ra kiterjeszthető az érték), de rengeteg egyéb paraméter változott a GH4-hez képest: a kereső immár 3,68 millió képpontos és 0,76-szoros nagyítású (OLED technológiára épülő panel), a kijelző 3,2”-os, 1,62 millió RGBW képpontos érintésérzékeny, a DfD autofókusz rendszer gyorsabb lett (0,07 versus 0,05 mp élesre állási késlekedés). A záridő-tartomány a mechanikus zár esetében 1/8000-60 mp, nincs beépített vaku, a sorozatfelvételi sebesség követő fókusszal immár 9 kép/mp (a GH4 csak 7 kép/mp-re volt képes) és 100 RAW fotó fér a pufferbe. Van beépített, szenzormozgatásos képstabilizátor, ami az újabb Panasonic MILC-ekhez hasonlóan az objektívekbe épített stabilizációs rendszerrel együtt működik, így akár 5 FÉ előny is elérhető (5-tengelyes mozgást végez a szenzor). A DMC-GH5 4K és 6K fotó módokat kínál, ahol 8 illetve 18 MP-es állóképeket menthetünk (60 illetve 30 kép/mp sebességű a sorozatfelvétel).

Balra a GH4, jobbra a GH5

A DMC-GH4 elég strapabíró készülék volt, de a GH5 még erre is rá tesz egy lapáttal: a magnéziumötvözetből készített váz immár fagyálló is. Rengeteget fejlődött a gép videofelvételi módja, ahol ugyan a korábbi pletykákkal szemben nincs 6K-s felbontás, de cserébe immár 4K-ban akár 60 kép/mp-es frekvenciát is választhatunk képkivágás nélkül! A mozgóképfelvétel paramétereit a lenti képen láthatjátok, elég impozáns értékek!

A GH5 vérprofi fényképezőgép/videokamera hibrid lett, amit a két memóriakártya foglalat is alátámaszt. Ezek ráadásul UHS-II U3 kompatibilisek, így igen gyors működést tesznek lehetővé. A beépített WiFi és NFC modulhoz energiatakarékos Bluetooth is társult, ami rendkívül praktikus, ha folyamatos kapcsolatot szeretnénk fenntartani a GH5 és egy okoseszköz között. Bár a GH5 terjedelmét tekintve nagyon hasonlít a GH4-hez, immár nem kompatibilis a BGGH3 portrémarkolattal, amit a GH3 és a GH4 vázakra lehetett felcsavarni, ha kell, a BGGH5-öt kell majd hozzá megvásárolni.

De térjünk vissza kicsit az új Venus jelfeldolgozó motorhoz. Ez ugyanis a megnövelt teljesítményének köszönhetően lehetővé tesz olyan képjavító algoritmusok valós időben történő futtatását, ami sokkal jobb képminőséget ígér, mint amit a korábbi Panasonic MILC gépeknél láthattunk. A „Multipixel Luminance Generation” („multi-pixeles fénysűrűség-generátor”) és az „Intelligent Detail Processing” („intelligens részletfeldolgozás”) igen fontos szerepet játszanak eközben. Előbbi a mintavételezés során kilencszer akkora területről szedi az információt, mint a GH4 (36 versus 4 pixel), így sokkal precízebb a részletvisszaadása. Az intelligens részletfeldolgozás során a Venus motor minden egyes pixel sajátosságát elemzi, és megvizsgálja, hogy a pixel a kép egy homogén vagy részletgazdag részén, netán egy tárgy szélén található-e. Ezt követően a pixelek tulajdonságait figyelembe vevő, optimális feldolgozásra kerül sor. Ennek eredményeképp rendkívül pontos, mégis természetes képek születnek, lélegzetelállító részletességgel, az éleknél elnyomva a hamis színeket.

„A háromdimenziós színkontroll ezen felül nem csak a színárnyalatokat és színtelítettséget azonosítja be, de a fényerőt is, és optimális kontrollt alkalmaz minden egyes faktor értékének megfelelően. Ennek eredménye a gazdag színreprodukció, a kép legsötétebb részeitől a legvilágosabbakig. A hagyományos Multi Process NR (zajcsökkentő) technológiát nagypontosságú Multi Process NR-ré fejlesztették, amely négyszeresére emeli a zaj beazonosításának pontosságát az előző motorral összehasonlítva, és még a zajcsökkentő folyamat után is megőrzi a részleteket. Ennek eredményeképp tiszta fényképek készíthetők még a 25.600-as ISO-tartományban is.” – áll a sajtóközleményben, tehát az új Venus motorral javul a zajszűrés és színvisszaadás egyaránt.

„A „Cineline D” és a „Cineline V” üzemmódok, amelyek gammabeállításai hasonlítanak a filmgyártásban alkalmazottakhoz, elérhetők a fotózáshoz is. Ezen kívül rendelkezésre áll a HDTV-vel kompatibilis „Like 709” opció is. Díjfizetés ellenében letölthető továbbá egy olyan szoftverfrissítés, amely támogatja a V-LogL videorögzítést.” – a videózással foglalkozó „igényes amatőrök” és profik is örülhetnek, hiszen fejleszthető a GH5 mozirendszere!

Az AF rendszer sebességnö9vekedéséről fentebb már írtam, de most lássuk a részleteket is: a GH5-ben a korábbi 49 helyett már 225 fókuszmező található, a fókusz mintavételezése a korábbi 240-ról 480 kép/mp-re nőtt, ami brutális érték. Az AF gyakorlatilag olyan reakciósebességre képes, ami párját ritkítja. És aki kíváncsi lett a gép hátoldalán található joystickre: „A felhasználók csoportosíthatják a fókuszterületeket a kompozíció függvényében, és azt könnyedén kezelhetik a hüvelykujjnál elérhető joystick segítségével anélkül, hogy levennék szemüket a képalanyról. Ez a funkicó a Live View Finder használata esetén vagy a kioldó gombot felengedve is elérhető.”.

És végül a lényeg: a Panasonic DMC-GH5 márciustól lesz megvásárolható, ára 2000 dollár körül alakul. Itthon valószínűleg 600-650e Ft környékére várható az érte fizetendő összeg.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...