Bemutató: Pentax KP – ki vagy te?

Működés, funkciók II.

A Pentax KP egyik legértékesebb szolgáltatása viszont kétségkívül a beépített képstabilizáció, ami immár 5-tengelyes és akár 5 FÉ előny nyújtására is képes. A próbáim során arra a következtetésre jutottam, hogy a Pentax SR rendszere tényleg elég hatékony, és már majdnem képes arra is, hogy utolérje az ebben a szolgáltatásban úttörőnek számító Olympus-t. Kipihenve (és nem bekávézva) néha a kerek egy másodperces záridő (!) kitartása sem volt lehetetlen feladat:

Kattints!

Figyelem: a képstabilizátor nem működik együtt (és vice versa) a képpontok eltolása funkcióval, ami érthető is.

Képpontok eltolása: e szolgáltatás használata során a fényképezőgép a beállított expozíciós értékekkel négy fotót lő a témáról, ahol az egyes felvételek közt egy-egy pixellel elmozdul a képérzékelő, így a Bayer szűrő interpolációja általi minőségromlás elkerülhetővé válik. Hasonló elvvel már találkozhattunk a Pentax K-3 II esetében is (nem kapunk lineárisan megnövelt képméretet, csak finomabb részleteket, „teltebb” színeket), ám itt, a KP-ban pluszban megjelenik a mozgáskorrekció lehetősége is, aminek mondjuk akkor vesszük hasznát, ha fuvallatban fényképezünk tájképet (mozgó faleveleket lehet eltüntetni – korlátozott mértékben, nyilván). A négy részkép az elektronikus zár használatával jön létre, így nincs bemozdulás, ám egy stabil állvány használata elkerülhetetlen. Erről részletesebben a képminőség tárgyalásakor!

A KP a „normál” mód mellett kétféle bőrtónust is felkínál azoknak, akik JPEG formátumban fényképeznek (RAW-ból mindenki azt épít, ugye, amit akar/tud). Véleményem szerint természetes fénynél, automatikus fehéregyensúly használata mellett a normál mód volt a legközelebb a valósághoz, a bőrtónusokat inkább kikapcsolva hagytam.

A „futottak még”, azaz szokásos kategóriában szerepeltek a HDR felvétel, a digitális szűrők, a torzításkorrekció, a diffrakció korrekciója, a peremsötétedés kivédése, a színhibák kivédése, az elektronikus szintjelző, de a mára kissé régies, 27 AF mezős élességállító rendszer is, ami általános, „hobbi jellegű” használatra tökéletesen megfelel (gyorsan mozgó témákat csak nehézkesen lehet vele elkapni).

A Pentax K-1-gyel bevezetett külön funkció-mód tárcsa már elég rugalmas, gyors és egyénre szabott használatot enged, de akinek ez sem elég, annak ott a lehetősége arra, hogy a KP gombjait szinte teljesen szabadon egy-egy szolgáltatáshoz kösse.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...