Bemutató: Pentax KP – ki vagy te?

Működés, funkciók I.

Amint azt már a bevezetőben is írtam, a Pentax KP egy megosztott egyéniség, hiszen egyfelől – ezek a funkciók, szolgáltatások – bőven egy magasabb gépkategória jut róla eszünkbe, míg máshonnan kémlelve (egyes fizikai tulajdonságok, mint pl. az egy kártyafoglalat stb. miatt) inkább az alsó középosztályba gondolnánk. A gyártó az összes létező finomsággal felvértezte ezt a kis dögöt; ennek megfelelően megtalálható benne egy WiFi modul (vezeték nélküli távvezérlés, fájltovábbítás), egy részletesen hangolható fehéregyensúly-részleg, a mechanikus mellett egy elektronikus zár, a Pentax saját PEF formátuma mellett választható DNG RAW formátum, különféle digitális szűrők, HDR felvétel, Képpont-eltolásos mód akár mozgáskorrekcióval is, Csillagkövetés, az AA (aluláteresztő) szűrő szimulációja, Láthatárhoz igazítás, Kompozíció módosítás, elektronikus szintjelző, de adott a kezelőfelület gyakorlatilag szabad kiosztásának lehetősége is, aztán van persze éjszakai megjelenítési mód (vörös kijelzés), és megkaptuk az új, 5-tengelyes, szenzormozgatásos képstabilizációt.

A szenzor előtt ennél a fényképezőgépnél sem találunk aluláteresztő szűrőt, ezért elméletileg előfordulhat, hogy hamis színekkel (moiréval) találkozunk olyan témáknál, amik ismétlődő, sűrű mintákat tartalmaznak, ábrázolnak. A jelenség elkerülésre a mérnökök szoftveres megoldást kínálnak: a képérzékelő a képstabilizációs rendszer segítségével pixelnyi mozgást végez kioldáskor, így kissé bemozdítja a képet. Ebből nem is egy, hanem több mód áll rendelkezésünkre, így a témához igazíthatjuk az ideális szűrés mértékét (próba szerencse alapon). A funkció viszont csak 1/1000 mp-nél hosszabb záridők esetében fejti ki optimális hatását, és – érthető módon – nem használható együtt más olyan szolgáltatásokkal, melyek a fényképezőgép SR rendszerét veszik igénybe. Bár próbálkoztam zavarba ejteni a KP-t, egyetlen egy olyan mintát sem tudtam neki mutatni, ahol „bemajrézott” volna, így nem volt szükség erre a funkcióra.

Egy másik apró, ám a próbák alapján hasznosabb funkció a KP-ben a „Láthatárhoz igazítás”, ami tájképek készítésekor, vagy épületek fotózásakor bizonyulhat hasznosnak. A képérzékelő apró mértékű elforgatásával ugyanis a fényképezőgép képes a ferde fotók kiigazítására, azaz a vízszintes vonal beállítására.

Ha nem várunk tőle csodákat, és tényleg csak pár foknyi ferdeségről van szó, akkor teljes mértékben egyenesbe hozható a jelenet ezzel a szolgáltatással.

Egy az előbbihez nagyon hasonló funkció a „Kompozíció módosítása”, amivel picit eltologathatjuk a kompozíciót.

A Pentax KP-be is belekerült a Csillagkövetés szolgáltatás, amit a készülék a mozgó szenzor és az opcionális GPS modul együttműködésével valósít meg: az égitestek mozgása szinkronizálódik a CMOS lapka mozgásával, így a csillagok nyomvonala (sávosodás) nem jön létre. A funkció használatához BULB mód és állvány szükséges (és persze vezetékes távkioldó, illetve a menüben előre beállított BULB működési mód: első lenyomásra elindul az expozíció, majd második lenyomásra befejeződik).

Lazán kötődik a Csillagkövetéshez a készülék „Éjszakai LCD-világítás” módja, amit ha bekapcsolunk, fekete alapon vörös kijelzést kapunk. Az éjszakai fotózásban ez nagy segítség, hiszen a vörös fény hatására nem veszítjük el a körülbelül fél óra alatt felépülő „éjjellátásunkat”.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...