Tíz fotózás vonatkozású frázis, amit egyszer és mindenkorra el kellene már felejteni

Mind hallottunk már fotózás vonatkozásban olyan blődséget, vagy irritáló kifejezést, amitől a legszívesebben felrobbantunk volna. „Így én a telefonommal is tudok fényképezni”, „Mosolyogj, itt repül a kismadár!” és társaikra gondolok elsősorban, de biztos vagyok benne, hogy te is tudnád folytatni a felsorolást. Az slrlounge.com szerzője összeszedte a tíz legidegesítőbb ilyen „mondókát”, íme:

1. Majd kijavítom az utómunka során

Valószínűleg már mindannyian gondoltuk így legalább egyszer, amikor sietve, slendrián módon fényképeztük le az amúgy fontos, vagy érdekes témát. Nos, verd ki a fejedből, ha fényképezel „légy ott”, és már a fotómasinában legyen helyes az expozíció!

2. A fény az fény

A kékórában sokkal „jobb” a fény, mint délben, és a gagyi neoncső fénye, CR indexe sokkal rosszabb, mint a kifejezetten fényképészeti célokra gyártott lámpáké – szóval nem, egyáltalán nem mindegy, milyen fényben fényképezel.

3. Ja, neked van még emellett „rendes” állásod is?

A mai világban a fotósok zömének van „rendes” munkahelye is, és a fényképészettel csak a mellékest keresi meg. Nincs ebben semmi rossz, ezért nem is kell lealacsonyítóan nézni az emberre.

4. Klassz kép, biztos nagyon jó fényképezőgéped van!

Ja, persze, mert a képet a fényképezőgép készíti, nem az a majom, aki mögötte áll és meglátja a lehetőséget, megkomponálja a jelenetet, kivárja a megfelelő alkalmat. Analógia erre: „Finom volt az ebéd, durván jó edényeid lehetnek!”

5. Mamafotós

Mi történt az egyenlőséggel? Hogy-hogy nem terjedt el a papafotós kifejezés is? Felejtsük már el ezt a butaságot! A fotós kategóriákat (tájkép, divat, esküvő stb.) nyilván megkülönböztetjük, de a fotóst hagyjuk már békén, kérem!

6. Én a természetes fényt használom fotózáshoz

Mindannyian szeretjük a természetes fényt, szeretjük, ahogyan szemünk a jelenetet látja – melyikünk fogja akkor hát azt vallani, hogy „én csak a vaku fénye mellett fényképezek”? Nem lenne jobb azt mondani, hogy „én a rendelkezésre álló fényt használom”? Mert végül is ezt tesszük, nem?

7. Kergetni a fényt

A tájfotósoknak valószínűleg már a könyökükön jön ki ez a hülyeség. Olybá hangzik, mintha egy-egy felvétel kedvéért mindenre képesek lennénk – és valóban akadnak olyanok, akik addig „hajszolják a fényt”, amíg magukat, modelljüket nem sodorják veszélybe, vagy a környezetüket nem teszik tönkre.

8. Canon vagy Nikon?

A FujiFilm, a Leica, a Nikon, az Olympus, a Panasonic, a Sony és a többi gyártó már nem is létezik, mi? Nyilván ez a bipolaritás köszönhető annak is, hogy elsősorban a CaNikon neve ömlik ránk a médiumok oldalairól.

9. Csak még egyet!

Hányszor hallották már a kifacsart pózba gémberedett modellek a fotográfus szájából „csak még egyet, kicsim!”? A legtöbb esetben a „csak még egyre” azért van szükségünk, hogy biztonságban ringathassuk magunkat, holott már kétszer, háromszor is megvan ugyanaz a felvétel. Kár járatni a zárat, inkább a magabiztos munkameneten kéne még csiszolni!

10. Itt repül a kismadár!

Nem, nem repül. És ez a duma egyáltalán nem motivál senkit arra, hogy odafigyeljen, vagy mosolyogjon a kamerába. Találd fel magad, beszélj a modellhez, kösd le a figyelmét!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...