LED projekt v2.0

Körülbelül 13 éve neoncsöves, folyamatos fényű lámpákkal készítem a termékfotóimat, ami anno jó ötletnek tűnt, hiszen a fix 5500 K fokos neonok viszonylag kevés hőt termelnek (a halogénizzós lámpákkal össze sem lehet hasonlítani), állandóan világíthatnak, nem kell beállítófény sem használatukhoz, és elég hosszú az élettartamuk (a 13 év alatt két csövet cseréltem a nyolcból). Azonban a fényük elég „nyers”, üvegfelületeken (pl. objektívek frontlencséi) nagyon csúnyán tükröződnek fénylágyítás nélkül. Mivel kevés a helyem és a lámpatestek elé sem lehetne könnyen fénylágyító előtétet szerelni, ezért már pár éve játszadozom azzal a gondolattal, hogy LED lámpákra áttérjek. Igen ám, de ezek a „fotós” prefixum miatt nem épp a megfizethető kategóriába tartoznak (140 000 Ft környékéről indul a móka – per darab, persze). Igaz, a „valódi” fotós LED lámpák színhőmérséklete állítható, fényük dimmelhető – nekem viszont ezek közül egyikre sincs szükségem, mivel RAW-ban fotózok, a fehéregyensúlyt kedvemre állíthatom a hívás során.

Még 2013-ban aztán az egyik barkácsboltban beszereztem két, egyenként 54 darab LED-ből álló világítófejet, melyekhez fénysátort is építettem. Ezek azonban nagyon nem váltak be, így ejtettem a projektet pár évre. Pár hete teljesen véletlenül bukkantam rá az Energia Háza weboldalra, ahol V-TAC (kínai) gyártmányú LED paneleket találtam. Ezekből van többféle, fotózáshoz viszont a legerősebb fénykibocsátásúra volt szükségem. Számomra tehát az „EH-llt600l45nw+” cikkszámú termék volt érdekes: 45 Watt, 5400 lumen, „természetes fehér”, azaz 4000 K színű fény. De az igazi poénja ezeknek a LED paneleknek, hogy teljesen lágy, szórt fényt adnak, a világító felület olyan, mintha egy hófehér, vakító papírlapot néznél.

Elmentem hát az Energia Háza bemutatótermébe, ahol többféle LED panelt tudtam kipróbálni. Amint fentebb írtam, a legerősebb, tehát az EH-llt600l45nw+ az ideális választás fotózáshoz (sőt, erősebb is lehetne, de erről lentebb). Ezekből a panelekből van többféle méret, én két darab 60 x 60 centiset hoztam haza, ám valószínűleg beruházok majd egy harmadikra is, amivel alulról fogom megvilágítani a témát. Így néz ki ideiglenesen, Power Tape-pel rögzítve:

A lámpákhoz jár a trafó is, tehát a bruttó 16 900 Ft/db árban az is benne van már, nem kell külön megvenni. Az ezekhez a panelokhoz járó táp ráadásul egy kiegészítővel dimmelhetővé válik, ha valakinek mégis szüksége lenne erre a funkcióra. És így világít:

Szóval, egyelőre itt tartok, még kell építenem egy keretet a lámpatesteknek, mert bár nagyon erősen és stabilan tartja őket a „szigszalag”, jobbszeretem a békességet, és az esztétikusabb rögzítési formát 🙂 Készítettem sebtében pár tesztképet; híváskor a színhőmérsékletet 4700 K-ra és 26-os „tintre” állítottam.

Elsőre nagyon meg vagyok elégedve az eredménnyel, s ha még hozzáveszem az igen baráti árakat, akkor azt kell mondjam, nagyon megérte!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...