Bemutató: Manfrotto XPRO Magnézium Gömbfej

Gyakran kérdezitek tőlem, hogy milyen állványt, állványfejet ajánlok, ami erős, jó teherbírású, de könnyű (és az sem hátrány, ha nem túl nagy). Nos, tény, hogy nem könnyű a választás, de szerencsémre rábukkantam a Manfrotto egyik frissebb gömbfejére, ami teljes egészében megfelel a fenti elvárásoknak. Az XPRO Magnézium Gömbfej ugyanis „moderált” méretű, erős, jó teherbírású, de az anyaghasználatnak hála – alumínium és magnézium ötvözete – könnyű is egyszerre.

Saját tömege csupán 500 gramm, de a biztonságos teherbírása 10 kg, tehát akár egy 600 mm F4 szupertelével (kb. 4 kg) szerelt csúcskategóriás tükörreflexes fényképezőgépet (kb. 1,5 kg) is kényelmesen elbír; igaz, ekkor már az alá helyezett állvány stabilitása sem mindegy. A Manfrotto X-PRO Ball Head (mert ez a pontos elnevezése), nem csak a széleskörűen elterjedt 200PL cserelappal kapható, hanem Arca-Swiss kompatibilis Top Lock gyorskioldó rendszerrel is választható.

Számomra fontos, hogy egy fejet gyorsan, de a lehető legbiztonságosabban lehessen használni fényképezés közben, ezért nekem a gömbfejek jelentik az ideális megoldást. Persze, a tájfotózáshoz, a panorámakészítéshez, a reprózáshoz, vagy egyéb fotós szakághoz más és más fejek alkalmasabbak, de aki egy általánosan jól használható állványfejet akar, az nem ússza meg a gömbfejeket. Korábban próbálkoztam 3D-s egységekkel, de azok beállítása nem volt elég gyorsan kivitelezhető, és munka közben inkább csak akadályoztak, lassították a folyamatot.

Az XPRO testén összesen három szárnyas csavart helyezett el a gyártó: a legalsó (a fenti képen a „LOCK” felirattal) a teljes fejegység oldalirányú forgatását teszi lehetővé. A nagy, középső csavarral a gömb reteszelését, rögzítését lehet elvégezni, míg a három szárnyú, kis csavarral a gömb súrlódásának mértékét állíthatjuk felszerelésünk tömegéhez (minél nehezebb „vasat” teszünk fel a fejre, annál szorosabbra érdemes venni a súrlódást, hogy a gömb kilazításakor ne zuhanjon meg egyik irányba sem a fotós cucc). A két nagyobbik szárnyas csavar feje egyébként átforgatható, így ha útban van a nyúlványuk, húzzuk kifelé a műanyag részt, és forgassuk el tetszőleges irányba.

Mint az összes Manfrotto állványfej, úgy az XPRO is a szabványos, 3/8”-os csavarmenettel rögzíthető az állványokra. A fej alapja 60 mm átmérőjű, míg maga a gömb 45 milliméteres.

A cserelap véletlen kimozdulását a biztonsági retesz akadályozza meg. Húzzuk magunk felé a nagy kart, közben nyomjuk lefelé a retesz barázdált kioldóját, így a cserelap kiemelhetővé válik.

A fenti képen a biztonsági retesz nyelve és a két buborékos szintezőelem is jól szemügyre vehető. A szintezők elhelyezése nem véletlenszerű: a tervezők direkt hátulra tették fel ezeket, így a felhelyezett fényképezőgép ellenére is mindig láthatóak maradnak. A felvételen az is látszik, hogy a fej felső részegysége, ami a cserelapot fogadja, cserélhető egy belső kulcsnyílású csavar kitekerésével.

A Manfrotto X-PRO Ball Head a kicsi és a közepes méretű állványokkal is harmonizál. Persze, ha komoly fotós felszerelést szeretnénk rábízni, akkor minimum a Manfrotto 055-ös állványcsalád tagjaival párosítva használjuk! Utazáshoz, tükör nélküli rendszerkompaktokkal a 190-es állványok is tökéletesen megfelelnek a gömbfej alá.

Nekem nagyon tetszik, hogy az XPRO Magnézium Gömbfej gömbjének mozgása sima, zökkenőmentes. Ez nem utolsó sorban annak köszönhető, hogy más/régebbi termékkel ellenben itt nem az idővel kifolyó, elfáradó, elkoszolódó zsiradék biztosítja a „lágy” mozgást, hanem polimergyűrűkön siklik a fémgömb. A Manfrotto X-PRO Ball Head bruttó 45 900,- forintos ára sem nevezhető túl magasnak, így tőlem jár neki az Aranyérem, azaz igazi „Kedvenc” lett – nem is adom vissza!

Manfrotto X-PRO Ball Head

A Manfrotto X-PRO Ball Head megvásárolható a Manfrotto Magyarország viszonteladóinál. A termék magyar nyelvű honlapja pedig itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...