Színváltós „fénykard” járt nálam!

Bevallom, csípem a Csillagok Háborúja főcímű filmsorozatot, de ne ijedjen meg senki, nem arról lesz szó. A címben szereplő „fénykard” ezúttal egy olyan érdekességre vonatkozik, amit a kínai Guangdong Nanguang Photo & Video Systems gyárt: a Nanguang RGB88 egy akár kézben is használható, hosszúkás alakú LED-lámpa, ami – amint neve is árulkodik róla – többféle színben tud világítani.

Lássuk a lámpás fontosabb műszaki paramétereit: a Nanguang RGB88 energia felvétele 18 Watt, 7,2-15 Volt feszültségről működik (hálózati adaptert adnak hozzá, de akár a Sony NP akkucsaládjának tagjaival is használható), fényének színe 3200-5600 Kelvin közötti értékekre állítható. A fényerőt százalékonként lehet növelni vagy csökkenteni, tehát dimmelhető. Az RGB LED-ek élettartama a gyártó szerint 50 000 óra, ami napi 12 órás használattal számolva is több mint tíz év.

Amúgy igen jó minőségű LED-ek kerültek a lámpásba, ugyanis a CR indexük eléri a 95-öt, ez pedig már majdnem azonos a természetes napfény spektrumával. A Nanguang RGB88 két fő részből áll: a markolatból, ami alul található, és magából a lámpatestből, ahol a LED-ek helyezkednek el.

A gyártó a szetthez egy félkemény tokot is ad, amiben a lámpán kívül egy kis gömbfej, egy csuklópánt, a hálózati adapter, valamint a pár oldalas, angol nyelvű leírás található. A tok egy erős, műanyag fogantyúval, és egy két kocsis cipzárral van felszerelve.

A markolat alján egy szabványos állványmenet található, aminek közreműködésével a Nanguang RGB88 állványra, állványfejre is szerelhető. A mellékelt gömbfej meglepően kicsi, a termék összeszerelése során nem voltam benne biztos, hogy stabilan képes lesz-e megtartani a lámpát, de aggodalomra semmi ok, csak mindig húzzuk meg rendesen a gömböt rögzítő csavart. A mellékelt gömbfej alsó menete alaphelyzetben 3/8″-os, így az közvetlenül felcsavarható a háromlábakra, de kapunk hozzá menetszűkítőt is, amivel egy már meglévő fej cseretalpára csavarhatjuk.

Bár a Nanguang RGB88 nem túl nehéz, csupán pár kilogrammot nyom, azért érdemes legalább egy közepes méretű (és teherbírású) tripodot használni hozzá – főleg akkor, ha a lámpást nem csak függőleges pozícióban akarjuk elhelyezni a helyszínen. Mivel épp szabad volt, felhelyeztem a Manfrotto 055-ös háromlábamra, amivel így festett:

A termék kezelőfelülete roppant egyszerű, csupán két vezérlőtárcsát, négy nyomógombot (plusz a be-/kikapcsoló gomb) és egy négy számjegyű LCD kijelzőt kell szemmel tartanunk.

A hálózati adaptert a markolat felső részénél, oldalt kell csatlakoztatni a lámpához, de ha épp nem vagyunk konnektor közelében, az sem baj, hiszen a már említett Sony akkumulátorokkal is táplálhatjuk a lámpást.

A lámpatest hátoldalán egy sínrendszer lett kialakítva, amire egy csavarokkal rögzíthető kocsi lett felhelyezve. Ha két Nanguang RGB88 lámpát egymás után rakunk (a lámpatestek végeit egymás felé fordítva), akkor ezzel a kocsival alakíthatunk ki köztük oldható, de erős kötést. Így megduplázhatjuk a fénymennyiséget úgy, hogy közben kvázi csak egy lámpát kell mozgatnunk.

Az RGB LED-sor alacsony hőtermelésű, akár hosszabb használat során sem válik veszélyessé, nem égetjük meg kezünket, ha véletlenül hozzáérünk a lámpatesthez munka közben. Persze, forró nyári napokon, egy nem klimatizált stúdióban minden olyan fényforrás aranyat ér, ami nem, vagy csak minimálisan melegszik.

A Nanguang RGB88 alapvetően háromféle üzemmóddal rendelkezik: fehér fényű világítás, színes fényű világítás, illetve villogó üzemmód (stroboszkóp). A lámpa bekapcsolásához tartsuk legalább fél másodpercig nyomva a bekapcsoló gombot, majd ismételt, rövid nyomásokkal váltsunk az imént említett működési módok közt. Az egyszerű fehér fény intenzitását a bal oldali, míg a fehéregyensúlyát a jobb oldali tekerőgombbal állíthatjuk a témának megfelelő értékekre, amiket közben a négy számjegyű LCD-n ellenőrizhetünk.

Az egyszerű fehér fényes üzemmódnál érdekesebb (de elsősorban kreatívabb) a színes fény használata. Összesen 360 színárnyalatot kínál a Nanguang RGB88, s itt is kedvünk szerint állíthatjuk a fényerőt és a fény színét a potméterekkel.

A színes fényt a középső LED-sor adja, míg fehéren a szélső LED-ek világítanak. Akármelyik módot is használjuk, maximális értéken nagyon erős a Nanguang RGB88 fénye – ezt érdemes fejben tartani, ha portrézáshoz használnánk a lámpát.

Ha kézben használjuk, érdemes felcsavarni a csuklópántot – csak a biztonság kedvéért

A harmadik módja a lámpásnak a villogó mód, ahol a villogás frekvenciáját tudjuk megadni másodperben (0,1 mp a legrövidebb, 6 mp a leghosszabb intervallum). Érdekessége a készüléknek, hogy az SOS jel villogására is képes, tehát akár vészjelzőként is használható. A „TEST” feliratú gombbal az akkumulátor töltöttségét tesztelhetjük, ha épp nem hálózatról használnánk a Nanguang RGB88-at: a készülék E-01 és E-10 közti számokkal jelzi az akkuban rejlő szuflát (minél magasabb a szám, annál több energia van még a telepben). Az „ADDR” gombbal elnevezhetjük az egyes lámpákat, ha többet használnánk (A001-A100 között). Ennek akkor van jelentősége, ha a külön megvásárolható WiFi egység segítségével vezeték nélkül vezérelnénk a lámpák fényerejét és színét/fehéregyensúlyát.

Mivel a Nanguang RGB88 elsősorban egy kreatív fényforrás, ezért nem csak fényképezéshez és videózáshoz használható, hanem akár klubokban, diszkókban is bevethető, mint hangulatemelő eszköz. Ha például a kezelőfelületen megnyomjuk a jobb felső sarokba helyezett kis gombot („RGB”), akkor a lámpa automatikusan végigvált az összes szín között. Ezt különféle gyorsasággal tudja megvalósítani (2-16 mp között), de érdemes óvatosan kezelni a funkciót, nehogy valaki rosszul legyen a villódzás és a gyors színváltás hatására.

Mindenképp érdekes termék a Nanguang RGB88, amit „rendes” fényforrásként, hangulatfényként, fényfestéshez, portréfotózáshoz, vagy videózáshoz is használhatunk. Fénye nagyon erős, a színek intenzitása brutális – az eszköz minősége rendben van, ára pedig ennek megfelelő: 12 hónapos garanciával bruttó 64 900,- forintért kínálja a hazai forgalmazó, a Tripont Foto Video Kft. Ideális esetben minden stúdiónak kellene legalább egy ilyen lámpa a kreatív eszköztárába!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...