OM System OM-1 bemutató – folytatás

Külsőségek

Előző cikkemben, a megszokottól eltérően, már azonnal „belecsaptam a lecsóba”, azaz nem a szokásos menetrendet követtem, amit egy fényképezőgép tesztelése során szoktam. Most kicsit vegyünk vissza a tempóból, és álljunk vissza a rajtvonalhoz: milyen az OM-1 ergonómiája, kezelőfelülete, milyen a menürendszere, képminősége. Tehát, kezdjük a külsőségekkel!

Amint azt már videómból tudhatjátok, az OM System OM-1 külalakja igen hasonló az Olympus OM-D E-M1 Mark III megjelenéséhez, de a fejlesztők – szerencsére – nem ragadtak le a már bevált, megszokott dizájnnál, hanem kissé áttervezték azt, hogy még kényelmesebb, még „ütősebb” lehessen. Az OM-1 igazi csúcsragadozó benyomását kelti, az élek kissé keményebbek, „maszkulinabbak” lettek, ami kifejezetten jól áll a meglepően kisméretű váznak.

Apropó kicsi: míg az Olympus OM-D E-M1 Mark III 134,1 x 90,9 x 68,9 mm terjedelmű, s 580 (nettó 504) grammot nyom, addig az OM System OM-1 valamivel nagyobb és nehezebb a maga 138,8 x 91,6 x 72,7 milliméterével és 599 (nettó 511) grammjával. A markolat valamivel mélyebb lett, de így – számomra – picit vékonynak tűnik, ami igazából csak egy szubjektív érzés, hiszen a hosszabb használat során sem éreztem azt, hogy kényelmetlen lenne kézben tartani a szettet. Valószínűleg így jobban elfér majd a fotós keze, ha brutális szuper-teléket csavar fel a masinára.

Az előlapon a foglalattól balra két funkciógomb található, illetve tőle jobbra, fent a vakuszinkron aljzata, lejjebb pedig a bajonett reteszoldó.

Aki megszokta az E-M1 Mark III váz kezelőfelületét, az azonnal otthonosan fog mozogni az OM-1-gyel is, hiszen a nyomógombok és tárcsák szinte azonos elrendezésűek maradtak. A hátoldalt itt is a kihajtható és elforgatható kijelző uralja (3”-os képátló, 1,62 millió képpont, érintésérzékeny felület), de fölötte ott van a nagyon szép képű elektronikus kereső is (5,76 millió képpontos felbontás, 1,65-szörös nagyítás, 100%-os képfedés, 21 mm-es betekintési távolság, -4/+2 dioptria közt állítható élesség). Itt is megtalálható a multifunkciós egység a központi „OK” gombjával, a funkcióváltó kar, valamint a mini botkormány, amivel például a fókuszmezőket választhatjuk ki.

Az OM-1 két SD/SDHC/SDXC formátumú memóriakártya fogadására képes, amelyek legfeljebb UHS-II szabványúak lehetnek (a gyorsabb UHS-III-at nem használja ki). A kártyákat nagyon kényelmesen lehet behelyezni/kivenni, ami a nyílások elrendezésének tudható be. A kártyafedél erős és határozottan működik.

A markolattal ellentétes oldalon a szokásos aljzatokat találjuk: USB-C, amin keresztül tölteni is lehet az akkut, mikró HDMI, 3,5 mm-es mikrofon bemenet és 3,5 mm-es fejhallgató kimenet. Természetesen van beépített Bluetooth (v4.2), illetve WiFi (2,4 és 5 GHz) modul is.

A váz tetején balra a kereső púpjától találjuk a bekapcsolót, ami egy közös egységet alkot a működési módválasztóval és az AF/fénymérés módok gombjaival. Középen a vakusaru, jobbra tőle a módválasztó, reteszelhető tárcsa, az expozíciókorrekció, a filmfelvétel és a kioldó nyomógombja. A vázon elülső és hátsó vezérlőtárcsát is elhelyeztek.

A készülék fenéklemezén, az optikai tengely alatt van a fém állványmenet, mellette jobbra a portrémarkolat csatlakozója, illetve a markolatban az akkumulátor fachja.

Szóval, az OM System OM-1 külső kialakításáról elmondható, hogy egy régi, jól bevált ismerőst láthatunk kigyúrva, új köntösbe bújtatva.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...