Első fotózási élmények az OM System OM-1-gyel

Az OM System hazai képviseletétől csupán egy nappal a hivatalos bejelentés után, tegnap délután megkaptam az OM-1 fényképezőgépet és a két új objektívet (M.Zuiko Digital ED 12-40 mm F2.8 PRO II és M.Zuiko Digital ED 40-150 mm F4.0 PRO) tesztelésre, így hát bele is vetettem magam a nyüstölésbe, ami a mai napon madárfotózással kezdődött. A fotózáshoz egy SanDisk SDHC Extreme PRO 300 MB/mp sebességű memóriakártyát és az M.Zuiko Digital ED 40-150 mm F4.0 PRO lencserendszert vittem az OM-1 mellé. Érdekességként legyen említve, hogy a 40-150 mm-es objektív „összecsukható”, azaz legrövidebb állapotában nem lehet használni, a váz bekapcsolás után figyelmeztet, hogy az objektív le van zárva, zoomoljunk vele legalább 40 mm-re. 40-150 mm közt pedig konstans a lencserendszer hossza, azaz belsőleg történik a gyújtótávolság váltása. Induláskor elkészült második vlog videóm, amit itt nézhettek meg:

Következő beállításokat használtam a madarak „levadászására”: rekesz-prioritásos mód (nem, nem manuális módra váltottam és nem is záridő-prioritást használtam, mivel sütött a Nap, azaz bőven volt fény, hogy ne nagyon menjek 1/2000 fölé), automatikus ISO, F4.0, követőfókusz, „cross”, illetve „small” fókuszterület, madárfelismerő mód, alap sorozatfelvétel.

A tapasztalat: az OM-1 a fenti beállításokkal és objektívvel igen nagy magabiztossággal követte a repülő madarakat, jellemzően a rövid távolságra viszonylag sebesen repülő szarkákat is egy-két melléfókuszálással élesen tudta tartani, inkább a fotósnak volt nagyobb kihívás a madarakat lekövetni, mint a fókuszrendszernek jól végeznie a munkát. Ha viszont faág, vagy lámpaoszlop került a fényképezőgép és a madár közé, akkor az fókuszt vesztett a gyári beállításokkal (C-AF érzékenység +/-0, C-AF középpont prioritás, kikapcsolt fókusztáv korlátozás, AF pásztázás bekapcsolva, +/-0 C-AF sebesség és érzékenység), de utána viszonylag gyorsan újra „helyreállt a rend”.

Kattints!

Folytatás hamarosan!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...