*Dobpergés* Megérkezett, itt van az OM System OM-1 m4/3-os csúcsgép!

Hölgyeim és Uraim! Az OM System bő egy évvel azután, hogy átvette az Olympus képalkotó részlegét, bejelentette az első igazi mérföldkövet, ami újra reményt és bizakodást ad, ami ismét fellobbantja a lángot a rajongók szívében, ami újfent lendületet ad a m4/3 rendszernek: íme, az OM System OM-1 fényképezőgépe! A kép után a legfontosabb műszaki paraméterek, illetve funkciók és szolgáltatások listája olvasható:

 • Kompakt és könnyű váz IP53 minősítéssel (por-, fagy- és cseppálló szigetelés),
 • TruePic X jelfeldolgozó processzor a korábbinál akár háromszor gyorsabb képfeldolgozás,
 • Akár 50 kép/mp-es sorozatfelvétel követő autofókusszal, akár 120 kép/mp egyszeri autofókusszal,
 • Továbbfejlesztett témafelismerés alapú AF (Mesterséges Intelligencia, mélytanulás),
 • 1053 fázisérzékelős, keresztirányú Quad Pixel AF,
 • Legfeljebb 8 FÉ hatékonyságú képstabilizáció,
 • Hátsó megvilágítású, Quad Pixel Bayer színszűrővel ellátott, több rétegű Stacked CMOS szenzor 20 MP felbontással,
 • SSWF Super Sonic Wave Filter pormentesítő rendszer a képérzékelőn,
 • 5,76 millió képpontos, képkiesés-mentes elektronikus kereső,
 • 400 000 kioldásra tesztelt mechanikus redőnyzár,
 • Két SD kártyafoglalat (UHS-II kártyákkal kompatibilisek),
 • 50/80 MP-es High Res Shot,
 • Live ND,
 • Live Composite,
 • Fókuszrétegezés,
 • Night View mód,
 • Starry Sky,
 • Beépített Bluetooth és WiFi modulok,
 • HDR felvételi mód,
 • 10-bit 4K @ 50/60 fps, Full HD @ 240 fps,
 • 12-bit 4:2:2 RAW videó külső felvevőeszköz felé,
 • OM-Log. HLG, HDR videó,
 • HLD-10 portrémarkolat,
 • BLX-1 akkumulátor (2280 mAh),
 • Bruttó 799 990,- Ft ár,
 • Március közepétől megvásárolható.

Sajtóközlemény

Bemutatkozik az OM SYSTEM OM-1 cserélhető objektíves fényképezőgép, új Stacked BSI Live MOS szenzorral és Cross Quad Pixel AF rendszerrel –
Az új OM SYSTEM csúcsmodell a feltörekvő technológiai megoldások és új fejlesztések forradalmát jelenti

Az OM Digital Solutions GmbH nagy örömmel mutatja be OM SYSTEM OM-1 fényképezőgépét:

Ez a Mikro-NégyHarmad szabványos cserélhető objektíves fényképezőgép a kiváló képminőség és képalkotó jellemzői mellett kompakt és könnyű kivitelével is büszkélkedhet, mely remek hordozhatóságot biztosít. Értékesítése várhatóan 2022.03.07.-én kezdődik. Az OM SYSTEM csúcsmodelljeként egyedülálló élményt kínál használójának, az alkotás iránti vágy ösztönzése mellett. Ez a cserélhető objektíves fényképezőgép ihletet ad már könnyed kialakításával is, hiszen használója szinte bárhová magával viheti és pontosan az elképzelésének megfelelő felvételeket készíthet vele.

Az OM SYSTEM OM-1 az új eszközök és legkorszerűbb digitális technológiai megoldások csúcs, mely kiváló képminőségével messze felülmúlja a szenzormérettel kapcsolatos elvárásokat. Autofókusz és sorozatfelvétel teljesítménye ugyancsak meghaladja a hagyományos gépek tudását és jelentősen szélesíti az alapvető felvételkészítési lehetőségek skáláját. A korábbi modellekben bevezetett digitális felvételkészítés-funkciók új távlatokat nyitnak meg a fotósok előtt – mint például a Live Composite és a High Res Shot felvételi mód, mely nem igényel fejlett fotós technikákat, speciális felszerelést, vagy különleges képességeket lenyűgöző felvételek alkotásához. Az OM SYSTEM OM-1 ezeket a fotós funkciókat tovább finomítja, így biztosítva a kifejezőerő minden eddiginél szabadabb szárnyalását.

High Res Shot
A feldolgozási idő jelentősen csökkent (Handheld High-Res Shot: kb. 5 másodperc az összegzéshez) 50 MP Handheld High Res Shot használatakor, mely különösen népszerű látképek fotózásakor. E funkcióval több felvétel egyesítésével kb. 50 megapixel felbontású kép készíthető – állvánnyal és a Tripod High Res Shot funkcióval pedig még ennél is nagyobb, akár 80 megapixeles kép hozható létre. A kompozit képfeldolgozási technológia a zajt akár két szinttel is csökkenti, így a lenyűgözően magas pixelszám és alacsony zajszint egyszerre biztosítható. A fényképezőgépen különálló gomb segíti a normál felvételkészítés, illetve a Handheld High-Res Shot / Tripod High Res Shot felvételi módok közötti gyors váltást, a még kiválóbb használhatóság érdekében.

Live ND
Alacsony zársebesség használata – mintha ND szűrőt használnánk akár ND64 szintig (6 lépésig; ND2 – ND64). Ha az LV Simulation funkciót aktiváljuk, a fotózás előtt ellenőrizhetjük az alacsony zársebesség hatását a keresőben, illetve a kijelzőn. E funkcióval elérhetjük azt, hogy az ND-szűrővel egyébként nem kompatibilis ultra-nagylátószögű objektívekkel is alkalmazhatjuk az ND-szűrő hatást.

Live Composite
Ebben a felvételi módban a Lighten Composite funkció csak az új felvételek fényesebb képrészleteit adja a kompozit képhez – így elkerüli azt a problémát, hogy a kép túl fényes lesz a hosszú expozíciós idő miatt. Az eredmény: gyönyörű Lighten Composite képek, számtalan variációban. Ez a funkció már a képstabilizátorral is együtt használható, így akár kézből is indítható.

Focus Stacking
Ez a funkció az élességállítás módosítása mellett több felvételt készít, így a kompozit képen az előtértől a háttérig minden képrészletet éles lesz. A kompozíció elkészülési ideje jelentősen lerövidült, így a funkció minden eddiginél egyszerűbben használható.

HDR Shooting
Több, különféle expozícióval készült felvételt egyesít egyetlen képben – széles dinamikatartománnyal, beleértve az árnyékokat és a csúcsfényeket.

Új fejlesztésű autofókusz elképesztően gyors felvételekhez – akár 50 fps5 sorozatfelvétel AF/AE Tracking funkcióval
Négy részre osztott fotódióda-elrendezés segíti a szenzorba épített fáziseltérés-érzékelést vertikális és horizontális irányban. Az 1053 pontos, kereszt típusú, Cross Quad Pixel AF különféle témák követését teszi lehetővé minden képponton, illetve a teljes képen. Az új TruePic X processzor nagy feldolgozási sebessége, valamint az új AF algoritmus által nagysebességű és nagypontosságú élességállítást tapasztalhatunk – mindegy, hogy a téma hol helyezkedik el a képen. Emellett a gép fel van szerelve az új AI Detection AF funkcióval, mely mélytanulás technológiával került kifejlesztésre. Minden eddiginél gyorsabb és pontosabb témafelismerés- és követés jellemzi, ráadásul az új modell felismeri az autókat, motorokat, repülőket, helikoptereket, vonatokat, madarakat, valamint más állatokat is (kutyákat, macskákat). A C-AF mellett ez a funkció az S-AF beállítással is együttműködik, így a felvételi lehetőségek még szélesebb skáláját kínálja. A felismerés pontossága, a követés teljesítménye, valamint a Face Priority / Eye Priority AF észlelési pontossága jelentősen javult.

A sorozatfelvétel funkciók esetében is exponenciális mértékű javulás történt, akár 50 fps felvételi sebességgel, blackout-mentesen, AF / AE követéssel, kb. 20,37 megapixel felbontással – valamint 120 fps sebességgel, rögzített AF / AE esetén, ami rendkívül gyors sorozatfelvétel-készítést jelent. A Pro Capture felvételi mód használatakor – mely a normál fotózással szinte el nem kapható pillanatok megörökítésére alkalmas – a sorozatfelvétel szintén 50 fps (AF / AE Tracking), illetve 120 fps (AF / AE Locked) sebességgel lehetséges.

Fokozottan por- és cseppálló váz, nagysebességű, nagy felbontású keresővel
A por- és cseppálló kivitel tömítések rendszerével érhető el, mely a teljes – masszív és könnyű magnéziumból készülő – váz és a burkolatok közötti optimális elhelyezéssel áll össze védelmi vonallá. A por- és cseppállóság az IP53 szabványnak is megfelel6, ráadásul a fényképezőgép fagyálló is -10°C hőmérsékletig. Mivel egyszerre kompakt, könnyű, ráadásul remek por- és cseppálló kivitellel büszkélkedhet, így nagyszerű társ lehet akár zord körülmények között is. A kereső kiemelkedő teljesítménye különösen fontos volt a tervezés során, hiszen ez lényeges elem a kényelmes felvételkészítés eléréséhez. Az EVF így kb. 5,76 millió képpontos felbontást kínál, akár 1,65x képnagyítás mellett, mindössze 0,005 mp7 késéssel, illetve 120 fps megjelenítési sebességgel. Nem csak az optikai kereső élményét kínálja, hanem a digitális kereső előnyeivel is büszkélkedhet, hiszen a téma és az expozíció ellenőrzése így sötétebb helyeken is lehetséges. A menü felépítése teljes áttervezésre került az OM SYSTEM OM-1 modell fejlesztésekor. A menüpontok felosztása, összevonása és átcsoportosítása mellett a leírás egyszerűsítésével könnyebben megtalálhatók a keresett funkciók, így a beállítások változtatása egyszerűbb lehet a fényképezőgéppel még csak ismerkedő felhasználók számára.

Továbbfejlesztett videofelvétel-funkciók filmkészítéshez (10bit 4K 60p, Full HD 240p)
A kompakt és könnyű kialakításnak, valamint az élvonalat képviselő képstabilizátornak köszönhetően kézből is stabil videofelvétel-készítés érhető el. A kreatív filmes funkciók között találjuk a lélegzetelállító minőségű 4K 60p felvételi módot, valamint az akár 240p nagysebességű videofelvételt, ami Full HD felbontással érhető el. A kamera támogatja a H.264 (8bit), H.265 (10bit) és Multi Frame Rate felvételt akár 30 perc hosszúságú filmek készítéséhez. A RAW adatok 12 bit 4:4:4 továbbítása is elérhető külső eszköz számára, utómunkák elvégzéséhez. Ráadásul az OM SYSTEM OM-1 támogatja az OM-Log funkciót, mely nagyobb szabadságot kínál a fényeléshez, így a fényes és árnyékos részek túl- és alulexponálás nélkül jelenhetnek meg a kész munkán. Mindezek mellett új HLG (Hybrid Log Gamma)8 videó felvételi mód segíti a HDR filmek készítését.

További jellemzők:

 • Megbízható SSWF (Supersonic Wave Filter) pormentesítő rendszer, mely másodpercenként 30,000x rezgéssel azonnal eltávolítja a porszemeket az érzékelőről
 • Kiemelkedően tartós zármechanizmus, mely akár 400,000 működést is gond nélkül bír (belső vizsgálatok és tesztelési körülmények mellett)
 • Lépcsőzetes felépítésű, UHS-II kompatibilis kettős SD kártya foglalat, mely megkönnyíti az adathordozók eltávolítását
 • Öt minősítés-kategória a felvételek rendszerezéséhez – már a fényképezőgépben
 • Night View – éjszakai mód a téma megjelenítéséhez sötétben
 • Starry Sky AF felvételi mód – a csillagok fotózásának minden eddiginél egyszerűbb módja
 • Felvétel helyadatok rögzítése a lehető legkisebb energiaigénnyel (okostelefon segítségével)
 • Különálló AEL és AF-ON gomb

Elérhetőség és árak:

OM SYSTEM OM-1
Javasolt fogyasztói ár: 799 990.- Ft
Kapható: 2022. március közepétől

Külön elérhető kiegészítők:

HLD-10 portrémarkolat extra akkumulátor foglalattal (külön kapható)
Ez a kifejezetten az OM SYSTEM OM-1 fényképezőgéphez tervezett portrémarkolat a vízszintes elrendezésnél megszokott kezelőszerveket biztosítja függőleges pozícióban. Az OM SYSTEM OM-1 géphez csatlakoztatva – a váznak megfelelően – tudja az IP53 por- és cseppálló minősítésnek megfelelő tulajdonságokat. Ha a gépbe és a csatlakoztatott HLD-10 portrémarkolatba is teljesen feltöltött BLX-1 akkumulátorokat helyezünk, kb. 1000 felvételt készíthetünk újratöltés nélkül (CIPA szabvány szerint). Az OM SYSTEM OM-1 vázhoz csatlakoztatott HLD-10 portrémarkolatban elhelyezett BLX-1 lítium-ion akkumulátort tölthetjük is9.
Javasolt fogyasztói ár: 124 990.- Ft
Kapható: 2022. március közepétől

RM-WR1 vezeték nélküli távirányító (külön kapható)
Ez a vezeték nélküli távirányító IP5710 por- és cseppálló konstrukcióval rendelkezik. Lehetővé teszi a távirányítással vezérelhető felvételkészítést (kommunikációs hatótáv: a váz 5 méteres környezete) bármilyen környezetben – az OM SYSTEM OM-1 géppel együtt használva. Vezérelhetjük vele a kioldót, az autofókuszt, a képek és videók megjelenítését, valamint a kioldót hosszú expozíciós felvételeknél. A kis energiaigényű csatlakozást a Bluetooth® Low Energy rendszer biztosítja. Használhatjuk videofelvétel indításához és leállításához, valamint tartozék kábellel is csatlakoztathatjuk a géphez. Az RM-WR1 vezetékes távirányítóként alkalmas több Mikro-NégyHarmad szabványos fényképezőgépmodell3 vezérléséhez – amennyiben rendelkeznek egy kompatibilis távvezérlő kábel csatlakozóval – ilyen modell például az Olympus OM-D E-M1X, vagy az Olympus OM-D E-M1 Mark III.
Javasolt fogyasztói ár: 28 990.- Ft
Kapható: 2022. március közepétől

BLX-1 lítium-ion újratölthető akkumulátor (tartozék / külön megvásárolható)
Nagy kapacitású, 2 280 mAh lítium-ion akkumulátor. Kb. ötszázszor tölthető újra.
Javasolt fogyasztói ár: 31 990.-
Kapható: 2022. március közepétől

BCX-1 akkumulátortöltő (külön megvásárolható)
Ezzel a dedikált töltővel egyszerre két BLX-1 lítium-ion akkumulátor tölthető. Az akkumulátorok teljes feltöltésének ideje kb. 150 perc. Miután az akkumulátor az USB Power Delivery szabványnak megfelel, akár power bank segítségével is tölthető (9V/3A kimenet).
Javasolt fogyasztói ár: 46 990.- Ft
Kapható: 2022. március közepétől.

Alkalmazások / Szoftverek a felvételkészítés és szerkesztés támogatásához:

OM Image Share okostelefon alkalmazás (OI.Share)
Ez az okostelefon-alkalmazás Wi-Fi-n keresztül csatlakozik a fényképezőgéphez. Segítségével a felvételek és az azokhoz kapcsolódó adatok áttölthetők, valamint a gép távirányítása lehetséges. Az OM SYSTEM OM-1 géphez csatlakoztatva az OI.Share használható a váz firmware-jének frissítésére, valamint gép beállításainak mentésére / visszatöltésére.

OM Workspace v2.0 képszerkesztő szoftver
Ez a képszerkesztő szoftver fejlett RAW feldolgozási és szerkesztési funkciókat kínál. Felturbózza az OM SYSTEM OM-1 USB RAW adatszerkesztés funkció képességeit és olyan szerkesztési lehetőségeket kínál, mint a tónusgörbe, vagy a Dehaze beállítás – a gépen elérhető beállítási lehetőségek mellett. A RAW feldolgozáshoz kapcsolódik az AI Noise Reduction funkció is. Ha támogatott géppel12 készült RAW fájlokra alkalmazzuk, segítségével tisztább felvételeket kaphatunk.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...