OM System OM-1 bemutató – folytatás

Menürendszer

Nagyon megörültem, amikor megláttam az OM System OM-1 menürendszerét! A fejlesztők végre egy olyan rendszert állítottak össze, ami könnyen navigálható, áttekinthető, és mindent pillanatok alatt megtalálunk benne! Az OM-1 menüje több más gyártó készülékének rendszerére hasonlít, ezzel nincs is baj, fölösleges lenne újra meg újra feltalálni a kereket!

Összesen nyolc fő egységre osztották fel a mérnökök a menüt, ahol az első két szekcióban a fényképezéssel kapcsolatos, a harmadikban az élességállítással kapcsolatos, a negyedikben a filmkészítéshez fűzhető, az ötödikben a lejátszással összefüggő, a hatodikban és a hetedikben az általános- és rendszerparaméterekkel kapcsolatos beállításokat helyezték el. A nyolcadik oldalon a saját összeállításunk kap helyet.

Minden fő szekció több lapra van osztva, egy lapon azonban legfeljebb annyi paraméter található, ami az adott oldalon kifér, tehát görgetni nem kell lefelé, ami nagymértékben növeli az áttekinthetőséget.

A paraméterhalmaz elosztása hatékonynak tűnik, a fényképezőgép inicializálása után az értékek beállítása percek alatt elvégezhető, ami – sajnos – az OM-D korábbi vázainál kissé hosszadalmasabb.

Például a mozgóképes részleg annak ellenére, hogy hat aloldallal rendelkezik, nagyon gyorsan, kezdők, újoncok által is pikk-pakk megemészthető, a kívánt értékeket gyorsan beállíthatjuk.

Érdekes, hogy a készülék általános beállításai két külön főoldalt kaptak, holott ezeket nyugodtan betehették volna egy közös halmazba.

A fő menürendszer mellett – természetesen – megmaradt a gyorsmenü is, ahol a legfontosabb, az expozícióval és a képalkotással összefüggő beállításokat tárolták el. Alaphelyzetben a gyorsmenüt az OK gomb megnyomásával érhetjük el, az értékek közt a kurzorokkal is navigálhatunk.

Az OM-1 fényképezőgép végre olyan menürendszerrel lett felvértezve, amit már az Olympus fényképezőgépei is megérdemeltek volna. Vajon a megmaradt felhozatalt frissítik egy új vezérlőszoftverrel?

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...