OM System OM-1 bemutató – folytatás

Képminőség

Az OM System OM-1 képminőségét egyrészt a „laborban”, másrészt kint a terepen is próbára tettem. A benti tesztképek elkészítéséhez az M.Zuiko Digital ED 12-40 mm F2.8 PRO II objektívet használtam, míg terepen ehhez az M.Zuiko Digital ED 40-150 mm F4.0 PRO-t is hozzá vettem. A fényképezőgép menüjében az összes lehetséges zajszűrést kikapcsoltam, semleges képprofilt választottam, a felvételi formátumot legfinomabb, legnagyobb JPEG-re és RAW-ra állítottam. A nyersképek feldolgozása során az Adobe Camera RAW 14.2.0.1028-as verzióját hívtam segítségül; az átalakítás során az expozíciós értékeket módosítottam igény szerint, majd az eredményt 10-es minőségű JPEG fájlba mentettem.

Kattints!

Balra a fényképezőgép saját JPEG motorja által generált fájlok, míg jobbra az ACR konverziók láthatók. Röviden: az OM-1 JPEG motorjával ISO 3200-ig szinte makulátlan képminőséget érhetünk el, ahol nem mosódnak össze a színek, és még nincs jelen zavaró zaj sem. ISO 6400 is jól használható, de itt már a finomabb részletek összemosódásával kell számolni. ISO 12800 a „ha nagyon muszáj” kategória, de az ettől magasabb ISO értékeket érdemes elkerülni. RAW-híváskor kb. fél-egy FÉ-t nyerünk, de a vörös csatorna ISO 6400-nál már kissé átfolyik, ami zavaró lehet.

Kattints!

Dinamika terén azt tapasztaltam, hogy a bebukott részeket nagyon jól, szinte zajosodás nélkül vissza lehet húzni akár a majdnem „szénfekete” szintről is, míg a kiégett részekkel nehezebben birkózik meg a rendszer. Összességében nem vagyok benne biztos, hogy az OM-1 nagyobb dinamikával bír-e, mint az OM-D E-M1 Mark III, de – szerintem – nincs szégyenkeznivalója. A képmintákat itt találjátok.

A váz mellé kapott két új lencserendszer borotvaéles rajzú, remekül kiegészítik a vázat minden téren. Részletes tesztjük a későbbiekben következik majd!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...