Íme, a legújabb Sigma objektívek tesztje – második rész

Ígéretemhez híven, a legújabb Sigma objektívekről szóló második cikkemben az APS-C képkört rajzoló 23 mm F1.4 DC DN | Contemporary-ról lesz szó. Az előző tesztben, amit itt olvashattok el, a 17 mm F4 DG DN | Contemporary, illetve az 50 mm F2 DG DN | Contemporary objektíveket néztük meg közelebbről. De most „csapjunk is bele a lecsóba”, nézzük, milyen műszaki tartalmat sorakoztat fel a Sigma 23 mm F1.4 DC DN | Contemporary!

Amint azt már fentebb említettem, 23 milliméteres optikáját az APS-C szenzoros gépekre hegyezte ki a Sigma: a 23 mm F1.4 DC DN | Contemporary körülbelül olyan látószöget kínál, mint egy full frame lapkás fotógépen egy 35 mm-es optika. A japánok új DC DN szériájában ez az ötödik lencserendszer, ráadásul a lehető legjobb képminőséget garantálja tulajdonságainak köszönhetően. A kompakt méretű (65,8 x 78,9 mm) objektív optikai formulája tíz csoportba rendezve 13 darab lencsetagot tartalmaz, amelyek közül 3 db SLD, 2 db pedig aszférikus kialakítású. A blende íriszét kilenc darab, lekerekített alakú lamella alkotja. A fényrekeszt F1.4 és F16 közti értékekre lehet szűkíteni 1/3 FÉ lépésekben. Az objektív legkisebb tárgytávja 25 cm, tömege 330 gramm. A szűrőmenet átmérője csupán 52 mm, tehát kedvező áron megúszhatjuk a filterezést.


Diszkrét feliratok a frontlencse körül

Mint az összes többi modern Sigma, így természetesen ez az objektív is kompatibilis a Sony vázak DMF, AF+MF és AF-segéd funkcióival csakúgy, mint a különféle képkorrekciós módokkal (CA, torzítás, peremsötétedés stb.) JPEG-ben való képalkotáskor. A gyors és néma élességállításért jelen esetben egy léptetőmotor gondoskodik, ami mozgóképek készítésekor is remek reakcióidőt kínál. A lencserendszer L-bajonettes változata pedig kompatibilis a Sigma USB DOCK UD-11 egységével (jó hír, hogy a termék hamarosan FujiFilm X-bajonettel is elérhető lesz!). A tubusra masszív, bronzból kialakított bajonettet szereltek, ami – szokásos módon – az időjárás viszontagságai ellen való szigeteléssel van ellátva.

Bár – ahogyan említettem – a Sigma 23 milliméteresének bajonettje körül is gumigyűrű található, a Contemporary szigeteltsége nem lép versenybe a Sigma Art sorozatának védettségével, ezért, ha lehet, kerüljük vele a szakadó esőt, porvihart. No, de a külsőségek után lássuk, milyen optikai teljesítményre számíthatunk!

A Sigma 23 mm F1.4 DC DN | C fókuszlégzése jól látható, operatőröknek, filmkészítőknek tehát számolniuk kell ezzel a jelenséggel, ha olyan jelenetekre készülnek, ahol két különböző fókuszsík között szeretnének fókuszhúzást végrehajtani.

A kis Sigma objektív becsillanások elleni védelme meglepően jól teljesített: a fenti felvételen is látszik, mennyire elhanyagolható a becsillanás még akkor is, ha a legerősebb fényforrásunkat, a Napot is belevesszük a kompozícióba. Ügyes komponálással teljes mértékben kivédhető a jelenség.

Noha a Sigma 23 mm F1.4 DC DN | Contemporary-t egy full frame lapkás Sony vázon (A7 III) teszteltem, a fényképezőgép automatikusan az APS-C vágásra váltott, így a vetített képkör a CMOS lapka középső, kb. 15,6 x 23,6 milliméteres részét használta. A peremsötétedés kb. F2.2-ig volt erősebb, utána alig észrevehető, majd F2.8-F3.5-től pedig teljesen meg is szűnt. Természetesen ez a jelenség 1) már a vázban végrehajtott beállításokkal is kiszűrhető, amennyiben JPEG formátumot használunk, illetve 2) a RAW-hívás során szabadulhatunk meg tőle a képminőség romlása nélkül.

A 23 mm F1.4 DC DN | Contemporary geometriai torzítására a „hordózás” jellemző, ennek mértéke a tárgytávtól függ: minél messzebb van a téma, annál jobban látszik a vonalak íveltsége. Az íveltség egyenletes, nincsenek benne „bajuszvonalak”, ezért akár manuálisan is könnyedén korrigálható. Ezt a jelenséget majd a képmintáknál is látni fogjátok.

Általában a nagylátószögű objektíveknek nem szokott annyira elragadó bokeh-ja lenni, mint mondjuk egy kistelének (pl. portré tartomány). Szerencsére a 23 milliméteres Sigma a kilenc lekerekített alakú lamellájának hála kellemesnek mondható háttérelmosást nyújt, ráadásul a tág, F1.4-es blendével kifejezetten jól elkülöníthető a főtéma a kép többi részétől.

Kattints!

A Sigma 23 mm F1.4 DC DN | C képélessége már teljesen nyitott fényrekesszel is „rendben van”, egyedül a kontraszt nem olyan beton-kemény még, mint amilyen F1.6-F1.8-tól. A kép szélein, extrém sarkaiban F2.2-től mondható tökéletesnek a rajz, bár igazából csak a peremsötétedés miatt érezhetjük gyengébbnek a minőséget, mint rekeszelve. Színhiba sehol nem rondított bele a képbe, ami dicséretes! A képmintákat itt találjátok (nyersfájlokból a legfrissebb Adobe Camera RAW-val 10-es minőségű JPEG-be konvertálva korrekciók, profil betöltése nélkül).

Kattints!

Értékelés

Nincs nehéz dolgom a Sigma 23 mm F1.4 DC DN | Contemporary értékelése során, hiszen a lencserendszer kifejezetten jól teljesített a próbák során. Kontrasztos, éles rajz, színhibáktól mentes kép, kellemes bokeh, gyors, néma fókuszmotor, a becsillanások nagyon hatékony kordában tartása, kellemes ár (bruttó 210 000 Ft körül vásárolható meg a Sony E variáns) – mi kell még? Ami talán zavaró lehet, az a geometriai torzítás, ha nem használunk képkorrekciós profilt. Engem a peremsötétedés nem zavar (sőt), a fókuszlégzés mértéke meg csak filmkészítés során lehet megoldandó kérdés. Én mindenképp megadom neki az „Ajánlott” bilétát, mert megdolgozott érte!

Sigma 23 mm F1.4 DC DN | Contemporary

A Sigma 23 mm F1.4 DC DN | Contemporary objektívet a gyártó hazai képviseletétől kaptam kölcsön; a műszaki adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...