Íme, a legújabb Sigma objektívek tesztje – első rész

Nem is olyan régen, még április elején jelentett be a Sigma három újdonságot, nevezetesen a 17 mm F4 DG DN | Contemporary, a 23 mm F1.4 DC DN | Contemporary, illetve az 50 mm F2 DG DN | Contemporary lencserendszert. Mindhárom objektív legfontosabb ismérve a kompakt méret mellett a kiváló képminőség, amiről végre személyesen is meggyőződhettem. Míg a 17 és az 50 milliméteres optikák a full frame méretű képérzékelőket is kirajzolják, addig a gyártó 23 milliméteres újdonsága kifejezetten az APS-C (és kisebb) méretű szenzorokra lett optimalizálva. Mostani cikkemben a két, full frame szenzorra tervezett objektívet szeretném nektek bemutatni; az APS-C lapkákhoz igazított 23 mm F1.4 DC DN | Contemporary-ról szóló írásom egy későbbi időpontban fog megjelenni.

A Sigma 17 mm F4 DG DN | Contemporary

Közületek – elsősorban a régebbi olvasóim – sokan tudják, hogy egyik kedvencem a széles látószöggel való képelés, így hát nem csoda, hogy izgatottan vártam a japán gyártó újdonságát. F4-ről induló fényerő, Contemporary család – ez a két tény már szinte garancia a csöppke méretre, ami be is igazolódott: a 17 mm F4 DG DN | Contemporary nem csak pici, de könnyű is, szinte bármilyen zsebben elfér (220 grammos tömegéhez 64 x 50,8 mm-es terjedelem társul). Még a teszthez használt Sony A7 III-mal alkotott páros is rendkívül kompakt, ami többek közt azt jelenti, hogy városnézéshez, kirándulásokhoz tökéletes partner!


A tubuson csupán az AF/MF váltókapcsolója található

A gyártó a 17 mm F4 DG DN | Contemporary-t az „ékszerdoboz” kategóriát képviselő I-sorozat tagjaként leplezte le – a lencserendszert önmagában már a kimagasló építési minősége, az igényes anyaghasználata is kiemeli a tömegből. Az optika Leica L- és Sony E-bajonettel készül, optikai formulája nyolc csoportba rendezve összesen kilenc lencsetagot tartalmaz (köztük két SLD és három aszférikus kialakításút találunk). A blende írisze hét darab lekerekített alakú lamellából áll, ahol a fényrekeszt egészen F22-ig szűkíthetjük. A legnagyobb nagyítási arány 1:3,6, a legkisebb tárgytáv 12 cm. A szűrőmenetbe 55 mm-es filterek csavarhatók, szóval még a szűrőzés is kedvező áron megúszható.

A 17 mm F4 DG DN | C tubusán csupán az AF/MF kapcsolója található. A fókuszgyűrű mellett rendelkezésünkre áll a blendevezérlő is: „A” állásban a vázról irányítható a rekesznyílás, de bármelyik értékre forgatva azonnal azt a blendeértéket fogja használni a rendszer. 1/3 FÉ értékenként módosíthatjuk a fényértéket – a gyűrű mozgása nem váltható át fokozatmentesre.

Gyárilag része a csomagnak a virágszirom alakú Napellenző, az első és a hátsó lencsevédő kupak, illetve egy mágneses, fém lencsevédő kupak, amit a frontlencse elé helyezhetünk fel a tubusra (a fenti fotó az 50 mm-es objektívet mutatja a mágneses kupak társaságában). A 17 mm-es Sigma kompatibilis a Sony vázak DMF, AF+MF és AF-segéd funkcióival csakúgy, mint a különféle képkorrekciós módokkal (CA, torzítás, peremsötétedés stb.). A gyors és néma élességállításért egy léptetőmotor felel, ami mozgóképek készítésekor is remek reakciót nyújt. Természetesen ez a lencserendszer is kompatibilis a Sigma USB DOCK UD-11-gyel (csak L-bajonettes verzió esetén), így bizonyos paraméterei számítógépünkkel összekötve a Sigma szoftverén keresztül módosítható. A tubusra masszív, bronzból kialakított bajonettet szereltek, ami ráadásul szigeteléssel is el van látva.

A Sigma kínálatában az Art család tagjait illeti a leghatékonyabb szigetelés, de a Contemporary halmaz tagjai is részesülnek könnyebb védettségben: itt a bajonett körüli gumigyűrű akadályozza meg a por és a nedvesség bejutását a rendszerbe.

Amint fentebb már említettem, a Sigma 17 mm F4 DG DN | C nagyon pici, az A7 III vázon nagyon jól mutat – a páros ideális városnéző túrákra, de akár tájfotózásra is. A külsőségek után ideje megnézni, hogyan teljesít ez az objektív, azaz hogyan rajzol. A fókuszsebességről annyit érdemes tudni, hogy szinte azonnal rááll a témára, rendkívül gyorsan mozgatja a lencsetagokat a motor. No, lássuk a medvét!

Az Adobe Camera RAW legfrissebb, 15.3.0.1451-es verziója már ismeri a Sigma 17 mm F4 DG DN | Contemporary-t, ezért a RAW-konverzió során aktiválhatjuk a profilt. A fenti animáció mutatja, hogy mekkora a 17 milliméteres üveg geometriai torzítása profil nélkül, illetve a profil alkalmazásával.

Egy ultra nagylátónak sosem lesz olyan lágy és „krémes” a bokeh-ja, mint egy portré objektívnek, de azért a 17 mm F4 DG DN | C-nek sincs mit szégyenkeznie. A bokeh-gömbök enyhén „hagymakarikásak”, de a kép extrém széle felé sem válnak macskaszem jellegűvé. A torzítás az extrém széles látószögnek tudható be és gyakorlatilag elkerülhetetlen.

A Sigma 17 mm F4 DG DN | C igen jól kezeli a becsillanásokat, még a legerősebb fényforrások sem okoznak különösebb gondot. A fenti fotón a Napot tettem bele a kompozícióba, hogy szemléltessem a helyzetet. A képminták közt is lesznek majd olyan felvételek, ahol látszik, hogyan kezeli az optikai formula és a lencsebevonatok együttese a becsillanásokat. Egyébként a színhibák kapcsán is nagyon jól korrigált az objektív, mert semmiféle lilás él-elszíneződés nem tapasztalható (hosszanti sem).

A kis Sigma fókuszlégzése minimális, filmkészítés során simán el lehet „bújtatni” a fókuszváltás során.

A peremsötétedés sem vészes, mondhatni F5.6-tól már alig van jelen a képeken, de F8-tól szinte teljesen eltűnik a jelenség. Profil használata során pedig ennyire sem látható a vignettálás.

Kattints!

A Sigma 17 mm F4 DG DN | C képélesség terén is remekel: a képek közepén már teljesen nyitott rekesz mellett is kontrasztos, „kemény” a rajz, az élesség is a toppon van. A Sony A7 III 24 MP-es érzékelőjével párosítva F11 után jelentkezik a diffrakció hatása. A képek extrém szélein is szinte csak a peremsötétedés hatása látható, de F5.6 után már makulátlan a rajz itt is. A képmintákat itt találjátok

Kattints!

Értékelés

A Sigma 17 mm F4 DG DN | Contemporary-val valóban sokak álma válhat valóra, hiszen ez az objektív megvalósítja a „fotósok kedvenc triumvirátusát”: kis méret és kis tömeg, kedvező ár (bruttó 260 000 Ft környékén vásárolható meg), jó képminőség jellemzik. Persze, azért a pattogósan gyors AF, a nagyon jó minőségérzet sem mondható elhanyagolható részletnek. EZ a lencserendszer egy igazi kis gyöngyszem, na! Tőlem jár neki a „Kedvenc” biléta!

Sigma 17 mm F4 DG DN | Contemporary

S most lássuk a Sigma új ötvenesét, az 50 mm F2 DG DN | Contemporary-t! Lapozz, kérlek..

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...