Miért kattanunk rá az egyik vagy a másik márkára, fényképezőgépre?

Azt mondják, hogy egy igazi fotográfusnak mindegy, mivel képel; a végeredmény minősége, élvezhetősége, esztétikuma nem a használt műszaki elemektől függ, hanem a szaktudástól, a szerencsétől („jókor, jó helyen”). Nyilvánvaló, hogy a megfelelő látásmód és a képalkotási technikák elsajátítása nélkül sokkal inkább a szerencsétől fog függeni, hogy delikvensünk képes lesz-e egy „jó” képet lőni (mert nem alkotni fog, az tuti). Ahhoz azonban, hogy „tökéletes” felvételt készíthessünk, nem árt, ha rendelkezésünkre állnak a megfelelő szerszámok is. Makrózni például elég nehézkes egy dedikált makró objektív nélkül (persze, meg lehet oldani a feladatot előtétlencsékkel, makró toldattal, sőt, akár egy az objektív elé tartott nagyítóval is), egy távoli madarat pedig nem fogunk lekapni egy 35 milliméteres optikával.

Rengeteget fotóztam a Pana m4/3 rendszerével – mindig megbízható társam volt a GH3/4 és a GX7

És akkor ne feledjük, hogy csak az fog sokat fényképezni, gyakorolni, aki élvezettel indul neki a fotós túrának. Márpedig egy olyan eszközzel, „szerszámmal”, amit nem veszünk szívesen kézbe, ez nem fog megvalósulni. Ahány ember, annyiféle – ez így van az ízléssel, a kézmérettel, és az egyéb igényekkel is. Ezért is létezik annyiféle fényképezőgép, amennyi. Mennyivel silányabb lenne a helyzetünk, ha csak egy adott gyártó, vagy még rosszabb, egyetlen egyfajta gép létezne! Szóval, az egyéni preferencia a megszerzett tapasztalattal arányosan alakul ki – ezért látunk annyi kezdőt, középhaladót rendszert váltani, mert még nem találták meg az „igazit”, azt a vázat, rendszert, ami kiszolgálja az igényeket. Egyáltalán nem szégyen váltani, próbálgatni, hiszen így tudja mindenki megtalálni azt a fényképezőgépet, ami egyrészt tökéletesen illeszkedik kezéhez, másrészt műszakilag is hozza az elvártakat.

Mindkettőt imádtam

Bár (kényszerből) Sony vázam van, nekem például a Panasonic fotógépek kezelhetősége, menürendszere vált be leginkább, de szeretem a Canon gépeit és azok kezelőfelületeit is. A többi márkáról nem mondok véleményt, alapvetően „el vagyok mindennel” típusú ember vagyok. Ha nem „kényszerből” (objektívek tesztelése miatt, ugye) kellene most fotós rendszert tartanom, akkor nagy valószínűséggel egy Panasonic vázam lenne táskányi Sigma objektívvel.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.