Peak Design Everyday Backpack 30L – mestermű a fotós hátizsákok közt

A Peak Design számtalan okos, ügyes és kiváló minőségű fotós kiegészítőt gyárt, így hát nem csoda, hogy a táskák (köztük hátizsákok, oldaltáskák, válltáskák) is megtalálhatóak a kínálatban. Amikor a márka hazai forgalmazójánál, a Tripont Foto Video szaküzletében jártam, megakadt a szemem többek között az Everyday Backpack 30L hátizsákon, ami nem harsány színekkel, vagy „szuper fotós táska vagyok” felirattal, hanem sokkal inkább letisztult eleganciájával hívta fel magára a figyelmet.

Csakúgy, mint a többi terméket, a táskákat is egy „dizájnerekből, mérnökökből, és fotósokból álló csapat” tervezi, szóval garantált, hogy ezt a hátizsákot is töviről-hegyire átgondolva, nem csak a divattervező és a fotós szemével állították össze a tervezőasztalon, hanem beleszólást kapott egy-két mérnök is. Első ránézésre, sőt, első megfogásra sem lehet észrevenni azt a rengeteg egyedi megoldást, ötletes részletet, amit az Everyday Backpack 30L rejt!

Amint neve is sugallja, a Peak Design Everyday Backpack 30L egy olyan, 30 liter térfogatú hátizsák, ami a mindennapokra készült, tehát moduláris felépítésű és nem csak fotós eszközeink szállítására alkalmas. Vihetünk félliteres üdítőitalos palackot, esernyőt, notebookot, táblagépet, okostelefont és ezeregyféle egyéb kacatot, kütyüt – mindnek lesz dedikált helye a táskában. Az 1,5 kg-os (egészen pontosan 1542 gramm), 51 x 33 x 20 centiméteres hátizsákban akár egy 16”-os hordozható számítógép is elfér!


A vállpántokat felül összekötő hám hossza egy mozdulattal szabályozható

A hátizsák külső anyaga vízlepergető bevonattal van ellátva; az összes cipzár úgy lett kialakítva, hogy a nedvesség, az esőcseppek itt se juthassanak be a drága felszerelést rejtő belső részbe. Az egyik zseniális részlettel már a fő szekció nyitásakor találkozhatunk: a táskát úgy lehet kinyitni, ha ujjunkat bedugjuk a fém fülbe, és lefelé meghúzzuk azt. Azért készült fémből ez a reteszelés, mert egyrészt így nagyon strapabíró, másrészt mágneses, azaz akkor is biztonságosan becsukódik a táska, ha csak „lezseren” elengedjük a fedelét.

Ráadásul nem csak egy, hanem kapásból négy pozícióban zárható a hátizsák attól függően, hogy mennyire van megpakolva.

Mindkét oldalon látható a nagyméretű oldalzseb, amibe – amint azt fentebb említettem – akár egy félliteres, 7,5 decis flakon, illetve egy kompakt esernyő is kényelmesen elhelyezhető. Ugyanígy mindkét oldalon megtaláljuk a hordozó fület, ami erős bőrből készült: bal- és jobbkezesek kényelmesen vihetik a táskát akár kézben is.

A hátizsák hátoldala jól szellőzik, ami részben annak köszönhető, hogy a táskát itt kerekes csomaghordóra is felfűzhetjük.

A vállpántok felül nem fix rögzítésűek, hanem körívesen, egy rozsdamenetes acéltengely mentén mozoghatnak, így még kényelmesebbé téve a viselést. Remek ötlet, de eddig más gyártónál nem láttam.

Még térjünk vissza egy pillanatra a külső oldalzsebekhez: az egyik oldalon a Peak Design elhelyezett egy saját fejlesztésű, bepattintós felfogató pántot, amihez elsősorban kisebb tárgyakat (pl. kulcscsomót) rögzíthetünk, de akár egy kisebb MILC fényképezőgépet is felfűzhetünk rá, így az mindig kéznél lehet barangolás közben.

A táska belsejéhez való hozzáférés többféleképpen biztosított: egyrészt felülről, ahol egy cipzárt elhúzva elérhetővé válik a notebook és a táblagép:

..de ha a speciális zármechanizmussal nyíló fedelet hajtjuk fel, akkor a fő/fotós szekció tárul elénk:

A hátizsák mindkét oldala teljesen szimmetrikus, és mindkét oldalról hozzáférhetünk a belső térhez:

A kinyitott oldalsó fedőlapok nem holmi haszontalan fedelek, hanem – szintén mindkét oldalt – apró csecsebecséinknek kínálnak biztonságos, elkülönített zsebeket, fachokat:

Az igazi kuriózum azonban a belső térelválasztó rendszer („FlexFold”), ami többféleképpen hajtogatható, így egy egyszerű fiókból két pillanat alatt hajtogathatunk egy objektívnek, vagy egy fényképezőgépnek való fachot.


Kép forrása: Peak Design

A vonalak mentén lehet többféleképpen hajtogatni a kemény, kellően párnázott szeparátorokat, amit legjobban a gyártó saját videója mutat be:

Van egy „titkos” belső zseb is, ami a hátizsák elülső falában belül található. Nincs cipzár, nincs tépőzár – irataink biztonságáról mágnesek gondoskodnak!

Aki azt hiszi, hogy a Peak Design Everyday Backpack 30L hátizsákhoz nem lehet állványt, polifoam matracot, vagy akár egy hálózsákot csatlakoztatni, az téved. A táska alján található nyílásból ugyanis ki lehet húzni két pántot, amit aztán – igény szerint – a hátizsák több pontjához oda lehet kötni. A poén ebben a felfogató rendszerben az, hogy bárhogy, bárhová fogatjuk a pántokat, a táska belseje ugyanúgy hozzáférhető marad.

Rövidre fogva: a Peak Design nagyot alkotott az Everyday Backpack 30L hátizsákkal, ami olyan sokrétű, hogy oldalakat lehetne még róla írni. Szinte minden oldalról hozzá lehet férni a táska belsejéhez, de ennek ellenére ezek a hozzáférési pontok úgy van kialakítva, hogy enyves kezű barátainknak ne legyen könnyű a dolga. A táska csak úgy hemzseg az ötletes megoldásoktól; igazi 21. századi fotós táskával állunk szemben! Szerintem az egyedüli negatívum – ha egyáltalán ez az -, hogy a vállpánt és a deréköv nem eléggé párnázott. Aki nehéz táskával indul hosszú útra, annak így nem olyan kényelmes. Ára egyáltalán nem vészes: bruttó 102 900 forintért lehet hozzájutni a Tripontnál. Aranyérmes, azaz Kedvenc termék lett!

Peak Design Everyday Backpack 30L

A Peak Design Everyday Backpack 30L hátizsákot a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...