A Nikon D7500 dSLR bemutatója

Videofelvétel és értékelés

A Nikon a D500-zal dobbantott egy igazán nagyot, ami a videofelvételek készítése során is megmutatkozott. „Úgy tűnik, hogy a Nikon mérnökei egyszer és mindenkorra megelégelték, hogy másod, harmad, illetve sokad szerepet játszanak, ha mozgóképfelvételről van szó. A D500 (D7500) ezért (is) óriási ugrást jelent a gyártó történetében: A HD felbontás mellett már nem csak a Full HD érhető el (progresszív 60/50/30/25/24 kép/mp képfrissítési frekvenciával), hanem átválthatunk „NégyKára” (4K – 3840 x 2160), amit 30/25/24 kép/mp-es frissítéssel használhatunk. Igaz, vannak megkötések, így 4K felbontásban a fényképezőgép egy további 1,5x képkivágást használ, tehát az ultra nagylátószögtől, sajnos, búcsút lehet venni. Cserébe legalább nincs megkötés a felvétel hosszát illetően: míg a D5-nél 4K-ban csak három (3) percnyi anyagot lehet rögzíteni, addig a D500-zal (D7500-zal) az EU korlátozások szerinti 29 perc 59 mp hossz is lehetséges.” – gyakorlatilag szóról szóra írhatnám ugyanezt a D7500-ról, hiszen a „motorháztető alatt” szinte azonos a két fényképezőgép – legalábbis a képfeldolgozó futópad mentén.

Kénytelen vagyok magamat továbbra is ismételni, de mit tegyek, ha a D7500 mozgóképes funkciói a megszólalásig hasonlítanak a nagytestvér szolgáltatásaihoz? Tehát: „A Nikon D500 [D7500] egy igen hasznos szolgáltatást kínál, ha HD vagy Full HD felbontásokat használunk: bekapcsolhatjuk a digitális VR funkciót, ami a horizontális, vertikális és forgásirányú bemozdulások ellen véd úgy, hogy közben képes együttműködni az objektívbe épített képstabilizációs egységgel. Full HD-s felbontás esetén valamivel kisebb lesz a képméret, mert a digitális VR úgy dolgozik, hogy a kép közepét tartja stabilan, a keretsorokat levágja. További örömteli hír, hogy az Expeed 5 CPU erejének köszönhetően immár nem csak állóképek esetében, hanem videózáshoz is elérhető az Active D-Lighting. A szolgáltatással HD és Full HD felbontású mozgóképek dinamikatartományát lehet igen látványosan megnövelni.”.

Választhatunk MOV és MP4 kiterjesztés, azaz fájlformátum közül, azonban akárhogy is döntünk, az a sajnálatos tény a D7500 esetében is fennáll, ami már a D500-nál is megnehezítette az igazi nagylátószög elérését 4K felbontás használata során: a DX formátummal járó 1,5x képvágás további 1,5x vágást szenved el, tehát összesen 2,25-szörös lesz a faktor a kisfilm méretű képérzékelővel szerelt gépekhez képest (egy példa: az eredetileg 2 4mm-ből 54 mm lesz – persze, csak a látószöget illetően). Megmaradt a kontrasztérzékeléses AF ideges rángása is, ami az elegáns, vajpuha átmenetet két pont között szinte ellehetetleníti. Öröm az ürömben, hogy az érintőpanel remekül használható a fókuszmező áthelyezéséhez, mozgatásához. Videózás során is rendelkezésünkre áll a teljes érzékenységi tartomány – a kiterjesztett értékek inkluzíve, akár automatikusan is a manuális módban.

A felvétel a kiválasztott állóképes módban (P, A, S, M) indítható el miután filmfelvételre állítottuk az élőkép módját, majd bekapcsoltuk azt, s természetesen az összes expozíciós érték (a rekesz is) menet közben igény szerint átállítható. A DX formátumon kívül használhatjuk (Full HD felbontásig) az 1,3-szoros képvágást, ami afféle telekonverterként működik. A videók képminősége jó (u.a., mint a D500 esetében), de élkiemeléses (focus peaking) fókuszsegéd továbbra sincs.

Értékelés

„Siker vagy sügér?” – amikor a Nikon bemutatta a D7500-at, rengeteg kritika érte, mert az emberek zöme csak azt látta, hogy a gyártó elvett a korábbi hétezres modellek funkciókészletéből és „lebutított” D7200 utódot tett le az asztalra. Valahol meg lehet érteni a morgolódást, mert egy második memóriakártya foglalat valóban hasznos, a portrémarkolat is gyakran jól jön, sőt, még az AI rekesz-indexelés is kell pár embernek. Cserébe viszont kaptunk olyan dolgokat, amik eddig csak a jóval drágább (és nagyobb, nehezebb) D500-ban voltak elérhetők: gyors sorozatfelvételt, mély puffert, kiváló képminőséget, megbízható és jól reagáló AF rendszert (nyilván kevesebb, és kevésbé szétszórt fókuszmezővel), 4K mozgóképfelbontást, dönthető érintőképernyőt, automatizált fókuszhangolást, jó ergonómiát. Hogy a D7500 mennyire lesz sikeres, azt nem csak tudása, hanem ára is kőkeményen befolyásolja majd: nem kevés az itthoni hivatalos, bruttó 497 900 forintos listaár, főleg annak tekintetében, hogy a D7200 elődmodell már 290 000 Ft környékén hazavihető, és a D500 sem sokkal drágább a maga 620 000 forintos árával. Szóval a műszaki tartalom, az új vas utáni vágy egy fontos dolog, viszont gyakran az ár dönti el, merre indulunk el, mire költjük a pénzünket. Tőlem jár neki egy „Ezüstérem”, azaz „Ajánlom” a D7500-at.

Nikon D7500

A Nikon D7500 fényképezőgépet és az AF-S DX Nikkor 16-80 mm F2.8-4E ED VR objektívet a Nikon itthoni képviseletétől kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...