Pletykacsokor a későn kelőknek

Adobe Lightroom 7

Állítólag jön az Adobe Lightroom hetedik kiadása, aminek bétájáról egy tesztelő fecsegett. A tesztelő gépén a LR7 béta sokkal gyorsabban működött, mint a mostani verzió; persze, neki SSD-je, 4-magos CPU-ja, sok RAM-ja van, tehát ami nála jól fut, az nem biztos, hogy nálad is hasonlóan fog majd hasítani. Az Adobe – helyesen – a fejlesztés középpontjába helyezte a jelenleg szánalmasan lassú működés felgyorsítását, aminek már látszik is az eredménye: eddig a kezelésbe vett képek számával arányosan, vagy még nagyobb mértékben lassult a szoftver működése. Úgy tűnik, hogy ezt a hibát végre orvosolták a fejlesztők, s már nem lassul be a rendszer, ha sok „local adjustments-t” (helyi korrekció) alkalmazunk. Azonban vannak negatív „fejlődések” is, így például DNG konverzió során meg kell nyomni az OK-t az 1:1 arányú előnézet létrehozása előtt, így a képhívás (develop) során továbbra is belassul a gép. Sajnos, több infót nem kapunk, így az sem derül ki, hol tart jelenleg a fejlesztés, és mikorra várható a LR7 kiadása. Majd.

Az Oprema Jena Biotar 58 mm F2 optikának 17 lamellás lesz az írisze

A kickstarter.com közösségi pénzgyűjtő oldalon elindított Oprema Jena Biotar 58 mm F2 objektívnek állítólag 17 lamellás írisze lesz, ami nagyon szép, lágy háttérelmosást (bokeh) garantál. Az eredeti, a Carl Zeiss (Jena) által gyártott változathoz képest ez az új verzió sokkal szebb mosást produkál majd, tehát portrékhoz ideális választás lesz.

Nagy dobással tér vissza a Zenit

Nagy visszatérést tervez a Zenit, és ehhez a tervhez – állítólag – a Leica segítségét kéri. Egyelőre nem tudni, mi lesz a „kooperáció” eredménye, de egyesek úgy vélik, a Leica SL-re hasonlító tükör nélküli rendszerkompaktot tehetnek le az oroszok az asztalra. Mások még azt is felvetették, hogy a Leica fű alatt felvásárolta a Zenitet és így akarna plusz piaci részesedéshez jutni. Egyelőre nagyon zavaros a történet.

Voigtländer 40 mm F1.2 FE

Állítólag Japánban már kapható a Voigtländer 40 mm F1.2 FE bajonettes objektív. A manuális lencserendszert 1200 dollárnak megfelelő összegért kínálja odaát a Cosina. Röviden a műszaki tartalomról: 40 mm-es gyújtótávolság (full frame optika), F1.2-22 rekesztartomány, 8 lencsetag 6 csoportba rendezve, 55°-os látószög, 10 lamellás írisz, 35 cm-es tárgytáv, 70,1 x 59,3 mm-es méret, 420 grammos tömeg, 58 mm-es szűrőmenet átmérő.

Teljesen új dSLR felhozatallal jelentkezik jövőre a Canon

A mostanában sokak által (jogosan) kritizált Canon jövőre állítólag egy új tükörreflexes fényképezőgép-felhozatallal jelentkezhet. A felhozatal alatt azonban senki se képzelje azt, hogy majd tucatnyi új gépet tesz le elénk a gyártó; egyelőre három masináról „tudni”: lesz egy az EOS 1Dc-re épülő Cinema váz, egy az EOS 1Dx-re épülő EOS 1D Xs, ami végre leválthatja az EOS 1Ds Mark III vázat, és lesz egy APS-C szenzoros Cinema dSLR (4K képes).

125-szörös átfogású optikát kaphat a Nikon P900 utódja

A Nikon CoolPix P900-tól anno nekem is leesett az állam. Bár az a gép „csak” 83-szoros zoomra volt képes (ekv. 24-2000 mm), a Holdat és az utasszállító repülőgépeket is szépen le lehetett vele kapni. A P900 utódnak állítólag ekvivalens 3000 mm-ig megy majd a zoomja, ami 125-szörös nagyításnak felelne meg, ha az induló 24 mm-t vesszük alapul. Jó lenne a JPEG mellett RAW is, de nem valószínű, hogy az apró 1/2,3”-os CMOS-nál nagyobbat raknak majd bele, mert az hatalmas mértékben megnövelné az optika méretét (a P900-é sem volt épp kicsi).

A P900

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...