A Manfrotto Element Traveller Small állvány bemutatója

Pár héttel ezelőtt írtam a Manfrotto új terméksorozatának, az Elementnek egyik tagjáról, az Element Traveller Big háromlábról, ami szerintem jelenleg az egyik, pénzért megvásárolható legjobb utazóállvány. Az Element család azonban még két másik tagot is számol, így például a mai cikkem főszereplőjét, az Element Traveller Small tripodot. Mivel a nagytestvér, a Big nagyon magasra tette a mércét, kíváncsi voltam a Small teljesítményére. A vele szerzett tapasztalatokat szeretném veletek megosztani.

Ki kell, hogy ábrándítsam azokat, akik azt hiszik, hogy a Manfrotto Element Traveller Small a Big kicsinyített mása, ugyanis ez csak részben igaz. Mivel mindkét háromláb ugyanahhoz a termékcsaládhoz tartozik, ezért nyilvánvaló, hogy lesznek közös vonások: például mindkét állvány csavaros gyorsreteszekkel van ellátva, de nagyon hasonló a lábakat összefogó nyakidom, és a Small ugyanúgy, mint a Big, visszafelé hajtott lábakkal van összecsukott állapotban. Amint azonban a fenti képről már sejthető, a Small középoszlopát nem lehet mozgatni, az fixen rögzítve van. A középoszlop a Small esetében ráadásul teleszkopikus, azaz két részből áll, így magasabbra kihúzható.

Az öt szegmensből álló lábakat háromféle dőlésszögben (21,5°, 54,5°, 83°) lehet rögzíteni a gyorsretesz segítségével. A kis tripodot gyakorlatilag teljesen le lehet „spárgáztatni”, és legalsó állásában a babzsáknak fenntartott kampó már majdnem súrolja a talajt.

Stabil terpesz

A Manfrotto Element Traveller Small állvány négy kilogramm teherbírású, anyaga alumínium, lábszárainak átmérője 10, 13, 16, 19, 22 mm. A csupán 32 centiméteres zárt hosszal büszkélkedő háromláb szinte minden táskába befér, de erre nem lesz szükség, hiszen a gyártó ehhez a termékhez is adja a jó minőségű állványtáskát, ami nem csak tárolásra, hanem aktív használatra is kiválóan megfelel.

Az 1150 grammos állványt 143 centisre lehet kihúzni (az érték kihúzott középoszloppal értendő), ám ekkor már kissé „vacogós” lehet a maximális terhelés alatt. Pont ezért van a középszár alatt egy fém kampó, amire súlyt akaszthatunk (pl. nejlon szatyrot töltsünk fel a helyszínen földdel, homokkal, kavicsokkal stb., vagy vigyünk magunkkal babzsákot, ha autóval megyünk fotózni).

Teljesen kihúzott állapotában az állvány akár még a magasabb fotósoknak (úgy 180-185 cm-ig) sem kényelmetlen, nem kell görnyedniük, hogy szemhez húzhassák a fotómasinát.

Ettől magasabbra már nem megy

Ha azonban nem akarunk a stabilizációs kampóval bíbelődni, akkor mellőzzük az utolsó (azaz a legvékonyabb) lábszekció kiengedését. Ha nagyobb objektívet használunk a tükör nélküli rendszerkompaktunkon (mert ezt az állványt elsősorban ilyen gépekhez ajánlja a gyártó – és én is), akkor a középszárat ne húzzuk ki, elégedjünk meg annak alaphosszával, így nem fog billegni a szett szelesebb időben sem.

Csakúgy, mint a Bignél, úgy a Small lábainak „cipője” is cserélhető: a gyári csomagban megtaláljuk a fémtüskéket, és az imbuszkulcsokat, melyek a háromláb szereléséhez szükségesek lehetnek.

Természetesen a Manfrotto Element Traveller Small nem csak az állványrészből áll, hanem szettben kapjuk meg egy jó minőségű gömbfejjel, aminek szintén négy kilogramm a teherbírása. A kis fej Arca Swiss cseretalp-rendszerű, ami nagyon erős rögzítést tesz lehetővé. Biztonsági tüske itt sem található, tehát mindenképp oda kell figyelnie a fotósnak az állványfej kezelésekor.

A fej körbe is mozgatható („pánolható”), tehát panoráma felvételek készítésére is alkalmas, amit a fokokban jelölt skála is támogat. Értelemszerűen van reteszelés is, így használat közben nem fog elforogni a gömbfej, ha épp nem akarjuk. Egyébként a fejegységen két buborékos szintező is van, melyek közül az egyik a cseretalpat rögzítő csavar fejében található, míg a másik a cseretalpat fogadó részbe került.

Milyen gépekhez és milyen célra ajánlható tehát a Manfrotto Element Traveller Small állvány? Nos, amint fentebb már írtam, elsősorban a nagyobb kompaktokhoz, vagy akár a méretesebb tükör nélküli vázakhoz is ajánlható a termék. Szinte bárhol elfér, akár a kisebb fotós táskákhoz is hozzá csatolható az Element Traveller Small háromláb. Tökéletes rövid, vagy hosszabb gyalogos kiruccanásokhoz, repülős utakhoz, illetve bármilyen fotós túrához, ahol minimális szinten szeretnénk tartani a felszerelést, de nem akarunk, vagy nem tudunk lemondani egy stabil háromlábról. Az alapesetben 2 év garanciát – mint az összes többi Manfrotto termék esetében – 10 évre terjeszthetjük ki egy online regisztrációval. Az Element Traveller Small háromláb bruttó 36 900 forintért vásárolható meg a Manfrotto Magyarország partnereinél. Én „Ajánlom” mindenkinek!

Manfrotto Element Traveller Small

A Manfrotto Element Traveller Small állványt a Manfrotto Magyarországtól kaptam bemutatóra. Bővebb információk a termék honlapján érhetőek el.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...