A Tamron 70-300 mm F4.5-6.3 Di III RXD (A047) bemutatója

Hihetetlen, hogy a Sony E foglalatra lassan több, többféle objektívet lehet kapni, mint a CaNikon gépeire! Most épp a Tamron újdonsága jutott el hozzám, aminek köszönhetően immár a Sony full frame lapkás tükörnélküli fotómasináival is élvezhetjük a természetfotózást – ráadásul viszonylag kedvező áron. A szóban forgó termék a Tamron 70-300 mm F4.5-6.3 Di III RXD (Modell A047) gumiobjektívje, ami tehát nem csak az APS-C méretű, hanem a 36 x 24 mm-es érzékelőket is teljes mértékben kirajzolja. Ennek a műszernek elsősorban az az előnye, hogy viszonylag kicsi és könnyű, szóval nem kell mögé egy „féltégla”, hogy ne csavarodjon ki a kezünkből, ha épp nem monopodról, vagy háromlábú állványról fényképeznénk. Persze, a Sony vázakba épített képstabilizátor jó dolog, de azért 300 milliméteren már nem árt legalább egy támasz, hogy ne mozduljanak be képeink.

A Tamron 70-300 mm F4.5-6.3 Di III RXD a lehető legegyszerűbb külsőt kapta: van rajta egy hatalmas zoomgyűrű és egy keskeny fókuszgyűrű. Ennek kapcsán azt feltételeztem, hogy elsősorban automatikus élességállításra találták ki a rendszert, de meglepő módon az elektromechanikus vezérlővel nagyon finoman is lehet mozgatni a lencsetagokat, szóval MF-re is remekül használható (főleg, ha bekapcsoljuk a vázon az élkiemelést és a képnagyítást). A tubuson még AF/MF kapcsoló sincs, de minek is, hisz a fotómasinán is pillanatok alatt át lehet kapcsolni a két fókuszálási mód között, sőt, használhatjuk az AF+MF együttest is.

A zoomgyűrű nagyon finoman, egyenletesen jár, szóval a kívánt gyújtótávolság beállítása sem fog gondot okozni senkinek. A finom működés ellenére a belső tubus még lóbálva sem fog kibújni, azaz a lencserendszer nem fog magától kizoomolni (legfeljebb pár milliméternyit). Még mielőtt tovább mennénk, lássuk, milyen műszaki paramétereket vonultat fel az üveg:

A műanyagból (és helyenként alumíniumból) igényesen kialakított tubus időjárásálló szigeteléssel lett ellátva, így ködszitálásban, kisebb porban még nem kell megijednie a fotósnak. A frontlencsét magnézium-fluorid bevonattal látták el, ami víz- és zsírtaszító hatású, és megnehezíti a porszemcsék megtapadását az üvegfelületen. Az élességállításért egy RXD léptetőmotor felel, ami halkan és viszonylag gyorsan teszi a dolgát (ez a rendszer egyébként kompatibilis a Sony Fast Hybrid AF és az Eye AF fókuszmódjaival is). Az AF elég gyors általános célokra, a nem túl gyorsan és viszonylag kiszámítható mozgású témákra, de pl. mellettünk elrepülő madarakat már nehéz vele lekövetni. Az 545 grammos tömeghez 67 mm-es szűrőmenet átmérő, valamint 148 x 77 mm-es terjedelem társul.

Az objektív legkisebb tárgytávja 80 és 150 cm között mozog attól függően, hogy épp mekkora gyújtótávolságra álltunk be vele: értelemszerűen 70 mm-en 80 cm, 300 mm-en 150 cm közelre mehetünk a témához. A blende hét darab, lekerekített alakú lamellából áll, melynek nyílását F22-F32-ig szűkíthetjük. Mivel az optika változó kezdő F-értékű, ezért megnéztem, hol, milyen értékeken történik a blendeszűkülés: 113 mm-en F5-re, 153 mm-en F5.6-ra, majd 248 mm-től már F6.3 áll be a rendszer.

A tubus bajonettjét gumigyűrű veszi körbe, aminek szerepe, hogy megakadályozza a por és a nedvesség beszivárgását. A hátsó lencsetag nem lát el záró, szigetelő szerepet, zoomoláskor ráadásul befelé húzódik a tubusba.

Az objektív frontlencséjét nem veszi körbe semmiféle felirat, ami tovább növeli a diszkréciót (a fókuszmotor extra halk, ugye, az nem fog megzavarni se embert, se állatot).

A teszteléshez egy Sony A7 III fényképezőgépet használtam, amivel méretében és tömegével egyaránt egyensúlyban volt a Tamron 70-300 mm F4.5-6.3 Di III RXD:

A külső alapos átvizsgálása után lássuk, hogyan teljesít optikailag a Tamron telezoomja! Kezdjük talán a peremsötétedéssel, ami a kis tubusátmérő miatt jól látható volt a teljes tartományban:

Körülbelül 200 mm-ig olyan F8 környékén már szinte teljesen eltűnik a vignettálás, de 300 milliméteren egy FÉ-vel tovább, F11-re kell szűkítenünk a blendét, ha teljesen meg akarunk szabadulni a peremsötétedéstől. Ha nem akarunk rekeszelni, kapcsoljuk be a fényképezőgép menüjében a képkorrekciós funkciókat (ez csak JPEG formátumban mutatja hatását).

A Tamron 70-300 mm F4.5-6.3 Di III RXD zoomolás közben nagyon szépen megtartja a célpontot, azaz nem mászik el az előre beállított kompozíció. Ez többek között a rendkívül pontosan kidolgozott tubusrendszernek köszönhető (semmiféle lötyögés nem volt tapasztalható a használat során). A fenti képet a témától másfél méterre készítettem.

A geometriai torzítás 70 milliméteren alig/nem látható, majd 100 mm-től felfelé majdnem azonos mértékű (300 mm felé haladva enyhén erősödő) párnatorzításban nyilvánul meg. A torzítás egyenletes, nincsenek hullámformák, így korrekciója nagyon könnyen végrehajtható az utómunkálatok során (vagy a gép menüjében kapcsoljuk be a képkorrekciós funkciókat).

A Tamron 70-300 mm F4.5-6.3 Di III RXD nem parfokális, így zoomolás után újra élességet kell állítanunk rajta (ez kézi élességállításnál fontos, ugye).

Jó hír a filmkészítőknek, hogy az objektív szinte egyáltalán nem mutat fókuszlégzést, tehát nem változik a látószög élességváltáskor. A képmintákon látni fogjátok, hogy a Tamron 70-300 mm F4.5-6.3 Di III RXD nagyon csekély színhibát mutat, szóval még az extrém erős kontrasztos témáknál sem volt látható a tipikus lilás él-elszíneződés. Továbbá azt vettem észre, hogy 220-250 mm-tól picit csökken a képek élessége és kontrasztja, de szerencsére egyáltalán nem zavaró, vagy fájó mértékben. Apropó képminták: ezeket itt találjátok.

Értékelés

A Tamron 70-300 mm F4.5-6.3 Di III RXD egy kicsi, könnyű telezoom, amivel az anyagilag kevésbé eleresztettek is élvezhetik a természetfotózás szépségeit. Persze, vannak alternatívák, de azok legfeljebb 200-210 mm-ig „nyúlnak”, vagy jóval nagyobbak, nehezebbek, és nem utolsósorban drágábbak is. A Tamron 70-300 mm F4.5-6.3 Di III RXD kellemes háttérelmosást, sebes autofókuszt, éles, kontrasztos képet nyújt, a színhibák és becsillanások csupán minimális mértékben vannak jelen még erős Napsütés mellett is. A tíz csoportba rendezett 15 lencsetag (köztük egy alacsony szórású „LD”) egy egyszerűbb optikai formulára utal, de ez nem is baj, hiszen láthattuk, hogy az objektív így is remekül tette a dolgát. Vegyük még hozzá, hogy erre az objektívre is kiterjeszthető a garancia 5 évre, és így már egy igazi nyertest tarthatunk kézben: tőlem jár neki az „Ajánlott” biléta!

Tamron 70-300 mm F4.5-6.3 Di III RXD

A Tamron 70-300 mm F4.5-6.3 Di III RXD lencserendszert a márka hazai forgalmazójától, a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra, ahol a terméket bruttó 249 900 Ft-ért lehet megvásárolni. A Tamron 70-300 mm F4.5-6.3 Di III RXD műszaki adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...