Két új fényerős fixszel bővült az Olympus PROfi szériája

A várakozásoknak és a pletykáknak megfelelően az Olympus végre lerántotta a leplet a már régóta várt M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO és az M.Zuiko Digital ED 45 mm F1.2 PRO lencserendszereiről. Ekvivalens 34 illetve 90 milliméteres gyújtótávolságot kínálnak az újoncok, melyek F1.2-ről indulnak, és lefelé és felfelé is szépen kiegészítik a már egy ideje kapható M.Zuiko Digital ED 25 mm F1.2-t.

M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO egy időjárásálló felépítésű (por-, csepp-, és -10°C-ig fagyálló), nagylátószögű objektív, amely kivitelét és képminőségét tekintve is kiegészíti a gyártó professzionális célokra szánt termékcsaládját. A kisfilmes rendszerre átszámítva 34 mm-es látómezőt kínáló optika összesen 15 lencsetagból áll, melyek 11 csoportba rendezve kerültek a tubus belsejébe. A képjavító eszköztár részét képezi a Z(ero) Coating Nano lencsebevonat, és az ED-DSA („Extra-low Dispersion Dual Super Aspherical”, avagy különösen alacsony szórású, kettős szuper aszférikus) lencsetag, amelynek hála kevesebb optikai elemre van szükség a kiváló képminőség eléréséhez.

Az M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO legkisebb tárgytávja 20 cm, mérete 68,2 x 87 mm, tömege 390 gramm. Szűrőmenetének átmérője 62 mm, és az F16-ig szűkíthető blende kilenc lekerekített lamellából áll.

M.Zuiko Digital ED 45 mm F1.2 PRO

A portréfotózás szerelmeseinek már eddig sem kellett szűkölködniük, hiszen az M.Zuiko Digital ED 75 mm F1.8 nagyszerűen alkalmazható e célra. Aki azonban rövidebb gyújtótávolságokra vágyik, az ezután választhatja az ekvivalens 90 mm-t nyújtó M.Zuiko Digital ED 45 mm F1.2 PRO-t, ami bizonyos szempontokból még túl is tesz a 75 mm-es társán. A 45-ös ugyanúgy por-, csepp-, és -10°C-ig fagyálló, mint a 17 milliméteres testvére, ám a 27 fokos látószöget nyújtó optika eggyel kevesebb, 14 lencsetagot számlál tíz csoportba rendezve.

A legkisebb tárgytáv 50 cm, és az F16-ig szűkíthető írisz ugyanúgy kilenc lekerekített lamellából áll. A 70 x 84,9 mm-es mérethez 410 grammos tömeg társul, de a szűrőmenet átmérője maradt a 17 milliméteresével azonos 62 mm. Mint nagylátószögű társa, úgy a 45 mm-es M.Zuiko is megkapta a Z Coating Nano lencsefelület-kezelést.

Mindkét objektív tervezésekor arra is odafigyeltek a mérnökök, hogy már nyitott rekesz mellett is éles legyen a rajzolt kép úgy, hogy a háttérben és az előtérben található elemek lágy, krémes elmosódásúak legyenek. A két újoncban is az Olympus villámgyors és néma AF motorja található, így azok tökéletesen kiegészítik és támogatják akár az OM-D gépcsalád zászlóshajójának, az E-M1 Mark II-nek az AF-rendszerét. A 17 mm és a 45 mm PRO lencserendszerek a már megszokott módon használhatóak kézi élességállítással is: húzzuk hátra a fókuszgyűrűt, és máris egy két végponttal rendelkező, pontosan kezelhető manuális fókuszos objektívünk van.

Az M.Zuiko Digital ED 45 mm F1.2 PRO decembertől bruttó 399 990,- forintért lesz megvásárolható. Sajnos, az M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO-ra még egy kicsit tovább kell várni, a termék csak 2018 márciusában kerül a boltokba, ára pedig bruttó 469 990,- Ft lesz.

Sajtóközlemény

Egységes tervezési filozófia

Az Olympus két újdonsággal mutatja be az M.Zuiko F1.2 PRO fix objektív sorozatot

Az Olympus bemutatja két új F1.2 PRO fix objektívjét: az M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO-t és az M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO-t. Ez a két objektív a már jól ismert M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO-val kiegészülve alkotja az M.Zuiko F1.2 PRO fix objektív sorozatot, mely egy lenyűgözően kompakt és könnyű rendszerként utolérhetetlen mobilitást kínál az F1.2 fényerő minden előnye mellett. Az Olympus PRO kollekció így már kilenc objektívre kiegészülve fedi le az összes népszerű gyújtótávolság-tartományt.

A két új objektív a – már bemutatott M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO modellel nyitó – F1.2 PRO fix objektív sorozatot meghatározó egységes tervezési filozófia elvén készült; lenyűgöző megjelenítési teljesítményével csúcsminőségű, „feathered bokeh” hatást és kivételes felbontást kínál; pengeéles, gyors és nagypontosságú autofókusz képessége kompakt, könnyű, valamint por-, csepp- és -10°C hőmérsékletig fagyálló kivitellel párosul.

Az M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO objektív 2017 decemberétől, az M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO pedig 2018 márciusától kapható.

M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO (35mm ekvivalens érték: 34mm)
Az objektív használói kiemelkedő minőségű, „feathered bokeh” hatással találkozhatnak F1.2 maximális fényérték mellett; a fix objektív emellett ideális látképek megörökítéséhez és dokumentáló fotózáshoz – akár zord körülmények között is a kompakt, könnyű, ugyanakkor por-, csepp- és -10°C hőmérsékletig fagyálló kivitelének köszönhetően.

Az M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO aszférikus lencsetagokat, valamint új fejlesztésű ED-DSA (Extra-low Dispersion Dual Super Aspherical) lencséket alkalmaz. Az Olympus az első olyan gyártó, aki sikeresen emelte sorozatgyártásba ezeket a lencsetagokat, lehetővé téve a felhasznált lencsék számának csökkentését – így egy olyan, kifejezetten könnyű objektív gyártását, mely jóval könnyebb és az M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO objektívvel közel megegyező méretű. Ez a konstrukció a nagylátószögű objektívekre egyébként jellemző, különféle fénytörés-rendellenességeket is nagymértékben kiküszöböli – például a kromatikus aberrációt, a torzítást, illetve a kép szélein fellépő színhibákat.

M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO (35mm ekvivalens érték: 90mm)
Az emberi arc részleteinek legtökéletesebb arányú leképezése által ez a fix objektív az ideális választás portrékészítéshez. A kiemelkedő „feathered bokeh” és az F1.2 legnagyobb rekesz mellett a profi fotósok a nagypontosságú technológia, illetve a részletekbe menően gondos tervezés miatt is rábízhatják az objektívre témájuk – modelljük – ragyogó szépségének maradéktalan megörökítését.

Az M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO közép-telefotó objektív hátsó élességállító és kioldó rendszere lehetővé tette a szükséges lencsetagok számának csökkentését – különösen kompakt és könnyű kivitelt eredményezve. Az Olympus a lencsék optimális elhelyezésével hatékonyan szűri ki a fénytörés-hibákat, például a – nagy fényerejű objektíveknél gyakran fellépő – kromatikus aberrációt, illetve a kép széleit fenyegető színhibákat. A fotósok kiváló optikai teljesítményt élvezhetnek, mely kiemelkedően lágy bokeh-t eredményez és pontos részletmegjelenítést biztosít nagy rekesz mellett is.

Mindkét objektív ugyanúgy „Z Coating Nano” bevonat-technológiát alkalmaz, mint amit az M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO – így tiszta és éles képmegjelenítést garantál, mely nagymértékben csökkenti a szellemkép és a becsillanás kockázatát, amivel egyébként ellenfényben számolnunk kellene.

Megjelenítési képesség
Az M.Zuiko F1.2 PRO fix objektív sorozat „feathered bokeh”-t és kiemelkedő felbontást garantál. Mindezt olyan optikai tervezés segíti, mely véd az objektív lencséin áthaladó fény túlzott csökkenésétől. A bokeh hatás a fókuszált területek felől haladva egyre lágyabb, így a fotós számára finomabb, krémesebb háttér kontúrokat kínál, ami extra mélységélességet és a téma még lélegzetelállítóbb kiemelését kínálja a felbontás feláldozása nélkül.

Gyors és különösen precíz AF
Az Olympus gyors és különösen precíz autofókusz rendszere az M.Zuiko F1.2 PRO fix objektív sorozat lelkét alkotta tervezés közben. Az F1.2 PRO objektívek az élvonalat képviselik; kiemelkedő képalkotó sebességüknek köszönhetően nem maradunk le arról a bizonyos tökéletes pillanatról.

Az OM-D E-M1 Mark II géppel párosítva a profi fotósok villámgyors és nagypontosságú képalkotási képességgel dolgozhatnak. A tükör nélküli fényképezőgépek autofókusz-tulajdonságainak fényerős objektívekkel mutatott előnyei mellett az E-M1 Mark II 121 keresztérzékelős, fáziskülönbség alapú autofókusz rendszere a kép teljes területén lélegzetelállító képminőséget kínál F1.2 rekeszérték mellett is.

Nagy rekeszértékű objektív léte ellenére a könnyű fókusz-egység lehetővé teszi az MSC (Movie and Still Compatible) mechanizmus alkalmazását, így nagysebességű, nagypontosságú élességállítást állóképeknél, emellett csendes és finom átmenetes autofókuszt a filmfelvételek igényeinek megfelelően – mindegyik M.Zuiko F1.2 PRO objektívnél.

Közelképek
Az F1.2 PRO fix objektív sorozat a többi M.Zuiko objektívhez hasonlóan nyújt a fotósok számára izgalmas, közelkép-felvételi lehetőségeket – a szemet gyönyörködtető bokeh hatással kiegészülve pedig még nagyobb területet fed le. Az M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO 20cm legkisebb tárgytávolsággal és 0,15x (35mm ekvivalens érték: 0,3x) legnagyobb nagyítással, míg az M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO 50 cm legkisebb tárgytávolsággal és 0,1x (35mm ekvivalens érték: 0,2x) legnagyobb nagyítással rendelkezik.

Prémium design
Az Olympus az F1.2 PRO fix objektívekkel prémium érzetű, kiváló funkcionalitással és elsőrangú teljesítménnyel, az M.Zuiko PRO elnevezéshez méltó tulajdonságokkal megáldott objektív sorozatot kínál a profi fotósoknak.

Az egyszerű használhatóság fontosságát szem előtt tartva az Olympus egy olyan egységesített vezérlőegység-elrendezést hozott létre, mely segít a fotósoknak a teljes koncentrálásban – még felvételek közötti objektívcserék esetén is. Az élességállító gyűrű az objektív elülső részén helyezkedik el, megkönnyítve a használatát – különösen olyan nagy markolattal rendelkező gépek esetén, mint az OM-D E-M1 Mark II. Az L-Fn gomb egy finoman ívelt felületen található, mely egyszerű hozzáférést biztosít. Az MF Clutch mechanizmus segítségével a fotósok egy mozdulattal átkapcsolhatnak az auto- és a manuális fókusz mód között, mindössze az élességállító gyűrű mozgatásával. Az objektívek szinte azonos hosszával és átmérőjével az Olympus egy olyan kifinomult objektív sorozatot mutat be, mely a kompakt és könnyű kivitelnek köszönhetően tökéletesen illeszkedik az OM-D fényképezőgépekhez.

Elérhető kiegészítők (külön kapható)
Mivel az F1.2 PRO sorozat objektívjei egyforma átmérővel rendelkeznek, a Zuiko PRF-ZD62 PRO védőszűrő mindhárom F1.2 PRO fix objektívvel kompatibilis. A Zuiko PRF-ZD62 PRO védőszűrő a Zuiko névvel fémjelzett módon maximalizálja az M.Zuiko PRO objektívek képességeit. Speciális bevonata a becsillanást a hagyományos többrétegű bevonathoz képest felére csökkenti. A fekete keretes üveg, illetve a selyemfényű fekete alumínium gyűrű ugyancsak a tükröződést csökkenti.”

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...