A Panasonic DC-GX800 bemutatója

Videofelvétel és értékelés

A Panasonic DC-GX800-zal legfeljebb 4K felbontású, azaz 3840 x 2160 pixeles mozgóképeket vehetünk fel. A képfrissítési frekvencia ebben a felbontásban 24, 25, 30 kép/mp lehet; 4K-ban 100 Mbps-os az adatfolyam sűrűsége, amiből az következtethető, hogy a Full HD képméretű videók körülbelül 25-28 Mbps-os lesznek. 1920 x 1080-ban egyébként 60 kép/mp a maximális képfrissítés (25 kép/mp a minimum). A legkisebb felbontás a HD (1280 x 720), ahol 25 és 30 fps közül választhatunk. A videók formátuma lehet AVCHD vagy MP4 – mondanom sem kell, hogy az MP4-et válasszuk, ha utólagosan szeretnénk szerkeszteni képanyagainkat.

A GX800 módválasztó tárcsáján nincs külön videó mód, ami azt jelenti, hogy a felvétel gomb lenyomásával bármely fotós módban elindítható a teljesen automatikus expozíciós felvétel. Nincs ráhatásunk az expozíciós értékekre, mindegy, hogy M, A, S módban indítottuk a videót. Manuális rekeszállítású objektívekkel felvétel előtt be lehet állítani a kívánt rekeszértéket, de amint megnyomtuk a piros pöttyös gombot, nem tudunk többé állítani az értéken.

A beépített sztereó mikrofon jelszintjét összesen négy lépésben lehet állítgatni, de felvétel közben már erre sincs mód. Van szélzajcsökkentő funkció, ami „standard” vagy „high” értékeket vehet fel (illetve kikapcsolható).

A GX800 egyértelműen nem a videó-orientált közönségnek szól. A 4K felbontás ebben a kategóriában viszont ritka, mint a fehér holló, így kisebb snitteket, beállításokat megfelelő minőségben vehetünk fel.

Értékelés

A Panasonic DC-GX800 remek képminőséggel kényezteti tulajdonosát, szelfi módjával és 4K-s szolgáltatásaival emelkedik ki a kategóriájából. A gyártó ezt a készüléket elsősorban azoknak szánja, akik nem akarnak túl sokat vacakolni a beállításokkal, és szinte mindent inkább az automatikára bíznának. A bloggernek (vagy vloggernek) nincs más dolga, csak helyezze fel a masinát egy kis állványra maga elé az asztalra, és máris indulhat a felvétel – a felhajtható kijelzőn minden pillanatot figyelemmel kísérhetünk, nincs szükség asszisztensre vagy komoly gépismeretre. A már jól ismert 4K Fotó módok, az utólagos élességállítás, és nem utolsó sorban a szelfi funkciók (no, meg persze az azonnali képmegosztás a Panasonic Image App segítségével WiFi-n keresztül) ideális útitársat varázsolnak a készülékből. Mindenképp jár neki a „Jóféle” biléta!

Panasonic DC-GX800

A Panasonic DC-GX800 fényképezőgépet és a 12-32 mm F3.5-5.6 Asph. Mega O.I.S. objektívet a Panasonic itthoni képviseletétől kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...