Véget érhet a Sony egyeduralma a szenzorgyártás területén

A TowerJazz és a Yuanchen Microelectronics együttműködési megállapodást írt alá a BSI (hátulról megvilágított) szenzorok gyártásáról. Unalmas hír, igaz? Nos, nem egészen, és le is írom, miért. Bár valószínűleg kevesen ismerik a TowerJazz gyártó nevét (Jézusom, „torony dzsessz”, ez meg mi, valami új zenei irányzat?), mindenképp érdemes felfigyelni erre a bejelentésre. A TowerJazz egy tekintélyes háttérrel rendelkező vállalat, ami elektronikai eszközök és technológiák fejlesztésével, gyártásával foglalkozik. Termékpalettáján megtalálhatók az analóg integrált áramkörök, de a CMOS és a BSI CMOS képérzékelők egyaránt. A Tower Semiconductor Ltd. 2014-ben bevásárolta magát a Panasonic szenzorgyártó részlegébe (TowerJazz Panasonic Semiconductor Co., három gyártósor Japánban), tehát már eddig is kellő gyártói potenciállal rendelkezett, ami a mostani szerződéssel tovább nő. A Nikon D850 képérzékelőjét, de több Leica fényképezőgép szenzorját is ez a bizonyos TowerJazz gyártja. Remélem, így már érthető(bb), miért fontos stratégiailag ez a lépés.

Régebben már én is megírtam, hogy ijesztő a Sony kvázi egyeduralma a szenzortechnológiai fejlesztések, és a szenzorok gyártása terén, de nyilvánvalóan a fényképezőgépek gyártásával foglalkozó cégek is tisztában voltak a helyzettel, és bizonyára nem csak „tegnap” kezdtek el megoldást keresni a problémára. Persze, a Sony mellett a Canon, a Toshiba, a Panasonic (és még sorolhatnám) is fejlesztenek, gyártanak CMOS lapkákat, de mégis a Sony volt az, aki kiugró sikerekre tett szert az elmúlt években. A Sony nyilván nem volt rest kihasználni erőfölényét, és valószínűleg úgy táncoltatta a tőle függő gyártókat, ahogy épp kedve tartotta (ennek a levét mi, felhasználók is ihatjuk, hiszen jó drágán adják a szenzorokat, ami felveri a teljes fényképezőgép árát is). Nyílt titok, hogy nem csak a Nikon fényképezőgépeiben található Sony technológia, hanem még olyan gyártók termékeiben is, akik egyébként saját maguk is fejlesztenek képérzékelőket (pl. egyes Canon gépekben is Sony lapka van) – röviden: senkinek nem jó egy-egy gyártó monopolhelyzete.

A Nikon D850-ben már bizonyított a TowerJazz szenzor, amit valószínűleg egyre jobb teljesítményűek fognak követni. A konkurencia a technológia fejlesztések mellett az árversenyt is élénkíti, így mindenki jól járhat a végén.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...