4K videóval és beépített Bluetooth modullal érkezik az Olympus PEN E-PL9

Az Olympus ma reggel jelentette be legújabb belépő kategóriás PEN fényképezőgépét, az E-PL9-et. A készülék lelkét ezúttal is egy 16 MP-es, de immár „frissített” szenzor adja, aminek jeleit ugyanaz a processzor dolgozza fel, ami például az OM-D E-M1 Mark II-ben is megtalálható: a TruePic VIII alacsonyabb zajszintet és nagyobb működési sebességet ígér. Van beépített vaku, így már nincs szükség arra, hogy egy külső egységet is magunkkal cipeljünk, ha épp csak deríteni kell egy-két fotót.

Az E-PL9 nagyobb markolattal, nagyobb módválasztó tárcsával lett kényelmesebb. Van beépített képstabilizátor is, ami működését három tengely mentén fejti ki. Az autofókusz rendszerhez 121 AF mező tartozik, amit a gyártó szemérzékelő funkcióval is kibővített (ez elsősorban portréfotózáskor lesz nagyon hasznos). A két legnagyobb újítás viszont a 4K felbontású videó (maximum 30 kép/mp-es frekvenciával, „képlopás” funkcióval), valamint a beépített Bluetooth modul ( a WiFi mellett), aminek közreműködésével folyamatos, alacsony energiaigényű kapcsolatot létesíthetünk okoseszközünkkel (a fényképezőgép kikapcsolt állapotában is képes a kijelölt és felcímkézett fotók továbbítására).

A szoftveres része a gépnek egy panoráma móddal, új művészi szűrőkkel („Bleach Bypass”, „Instant Film”), és a továbbfejlesztett automatikus sémaválasztással (Advanced Photo) bővült. A fejlesztők új, grafikus érintőkijelző-felületet is beépítettek a készülékbe, amin keresztül még könnyebb a masina használata. Az E-PL9 a vezeték nélküli csatlakozáson keresztül okostelefonról/táblagépről távirányítható. Ehhez csak le kell töltenünk az Olympus ingyenes alkalmazását („Olympus OI Share”), ami iOS és Android alá egyaránt elérhető.

A váz hátoldalán egy felfelé és lefelé egyaránt dönthető érintésérzékeny kijelző könnyíti meg a fotós életét: nem csak a talajhoz közeli témák válnak így könnyebben megörökíthetővé, hanem az önarcképek (szelfik) is sokkal egyszerűbben valósíthatók meg. Az Olympus PEN E-PL9-et önmagában, de szettben az M.Zuiko 14-42 mm F3.5-5.6 EZ elektronikus zoomobjektívvel is meg lehet vásárolni, ha majd márciusban elindul az értékesítés. A vázért 189 990,- forintot, míg a szettért 239 990,- forintot kell majd fizetni.

Sajtóközlemény

A legújabb Olympus PEN még kifinomultabb érintőkijelző-kezelhetőséggel és mobilalkalmazás segítségével életre keltő funkcióval, az utoljára készült felvételek megtekintéséhez.

Új Olympus PEN E-PL9: a fényképezőgép, amivel már csak egy érintésre vagy a kreatív énedtől

Bár a fotózás élvezetét egyre többen és többen fedezik fel a mobiltelefonoknak köszönhetően, sokak számára a váltás egy igazi fényképezőgépre több mint ijesztő. A szemet gyönyörködtető kivitel és a kiemelkedő minőségérzet mellett az új Olympus PEN E-PL9 a képminőségben és csak a magas szintet jellemző kreatív lehetőségeket tekintve is jelentős ugrást jelent. Sőt, a váltást kevésbé fájdalmassá teszi az érintőkijelzővel elérhető, új Advanced Photo üzemmód.

A kis méretek a fotós kifejezőerő elképesztően széles palettájának elérhetőségét rejtik – például az Olympus igen népszerű M.Zuiko objektívválasztékát. A jelenleg már több mint 20 modellből álló sorozatban találjuk a nagyszerű M.Zuiko Digital 45mm F1.8 objektívet, mely ideális látószögével és gyönyörű, természetes bokeh-val remekel a portréfotózás témakörében.

A videósok nagy örömére a vázba épített képstabilizátorral támogatott, elmosódásmentes 4K filmkészítés előnyeit élvezhetjük – az új fejlesztésű, beépített vaku által pedig minden E-PL9 gépet használó fotós mindig megfelelő kiegészítő fénnyel dolgozhat. Akik azonnal meg akarják osztani újabb és újabb alkotásaikat online, a Bluetooth és WiFi-kompatibilitás egyszerűségét élvezhetik a mobiltelefonhoz történő csatlakozás során.

A március közepétől elérhető Olympus PEN E-PL9 fehér, fekete, vagy barna színben, vázként és kitként is választható (verziók és árak lentebb láthatók).

Mindent a kifejezőerőért
A kreatív lehetőségek számának növekedése egy fényképezőgépben könnyen az ijesztő méretű menürendszer problémáját hozhatja. Ennek leküzdése érdekében az Olympus PEN E-PL9 a fotós tapasztalatszerzést és kísérletezést fokozatosan, az érintéssel elérhető kreatív funkciókkal kezdve teszi lehetővé – a hagyományos beállítások elérhetősége előtt.
Az AUTO üzemmód számos tipikus fotós szituációt felismer – például csoportkép készítését, vagy mozgó téma felvételét – majd egy szempillantás alatt ennek megfelelően választja ki az ideális beállításokat. A finomhangolás szükségességét érezni kell, nem pedig félni tőle – ebben pedig az érintőkijelzőn megjelenő fényerő, szín, kontraszt és több hasonló paramétert beállító csúszkák segítenek. A kijelző lefordításával csúcsminőségű selfie-ket lőhetünk, amit például az érintéssel elérhető e-Portrait módban finom bőrárnyalatokkal tehetünk még szebbé. Mindez pedig egy kifejezetten kisméretű és könnyű vázban, mely egyszerre tradicionális, ugyanakkor modern érzetével nyer meg mindenkit.

Művészet – nem csak a művészet kedvéért
Az Olympus úttörőként alkalmazott Művészi szűrői új életre kelnek az érintőkijelzőn elérhető új rendszernek köszönhetően, így a kijelzőn látható élőkép effekttel történő átváltoztatása minden eddiginél egyszerűbb. Az új Bleach Bypass és Instant Film szűrőkkel együtt tizenhatféle effekt között választhatunk – az Instant Film egy nosztalgikus visszanyúlás a korai instant fényképezőgépeket jellemző túlzott színek hangulatához. Napfényben használva a szűrő csak finoman jelenik meg. Ha azonban este, vakuval használjuk, kifejezetten megdöbbentő átalakulást hoz: a sötét területek zölddé, a bőr meleg fényűvé válik, így egy olyan felvételt kapunk, melynek egyszerre nosztalgikus hangulata és mégis valamennyire új érzete lesz.

Az Olympus közvetlen hozzáférést biztosít a téma üzemmódokhoz az érintőkijelző segítségével. Egyszerűen, az elképzelt kompozíciónak legjobban megfelelő képet kétszer megérintve választhatjuk ki a témát, ami alapján a gép automatikusan állítja be az ideális paramétereket. Az egyszerűsített kreatív kezelhetőség innovatív elérhetőségét az új Advanced Photo (AP) mód foglalja keretbe. Az Olympus elsők között alkalmazott technológiái, mint például a Live Composite korábban csak a menürendszer mélyén voltak elérhetők – sokszor a gépek használói nem is fedezték fel ezeket. Szeretnénk egy képet a barátainkról egy fényfestéssel megbolondított, kivilágított épület előtt, éjjel? Ezt a korábban szinte elérhetetlen kompozíciót most az AP módban egy ikont megérintve, az E-PL9 gépünket stabil felületre helyezve, gond nélkül oldhatjuk meg. És akkor még fel kell fedeznünk a többszörös expozíció, a HDR, a Sweep Panorama, valamint a közeli témák fotózásakor óriási segítséget nyújtó Focus Bracketing funkció előnyeit!

Tanulási folyamat
Az elsődlegesen a felvételek fényképezőgépről okostelefonra vezeték nélkül történő átvitelét segítő, ingyenes OI.Share alkalmazáson új, könnyen elérhető „Hogyan csináljuk” videókat találunk az E-PL9 egyszerű használatbavételéhez. A felvételek átviteléhez az E-PL9 a Bluetooth LE és Wi-Fi kombinációját alkalmazza, így a fényképezőgép akkor is csatlakoztatva van az okostelefonhoz, amikor „alszik”. Szeretnénk esetleg megnézni, vagy importálni pár új képet, de a fényképezőgép a hátizsákunkba van ásva? Ez többé már nem probléma! Mindössze az alkalmazást kell megnyitnunk – ekkor a fényképezőgép „felébred”, anélkül, hogy kivennénk és bekapcsolnánk.

Minőség – a technológia segítségével
Hogyan segít az E-PL9, amiért az általa készített felvételeink kiemelkednek a tömegből? Például az Olympus szintén úttörő innovációja, a vázba épített képstabilizátora. A gyenge fényviszonyok között elmosódott képek kockázatának minimálisra csökkentése érdekében a rendszer kiegészül a rendkívül gyors TruePic VIII képprocesszorral, mely az Olympus fényképezőgépek kiemelkedő csúcsmodelljéből, az OM-D E-M1 Mark II gépből származik. Segítségével nagyobb zársebességet választhatunk* tovább javítva annak esélyét, hogy éles felvételeket örökítünk meg kihívást jelentő körülmények között is.
Bár a fényképezőgépek használói jellemzően pontosan tudják, hogyan kell a kívánt témára állítani az élességet, mindössze a kijelzőt megérintve azonban sokkal intuitívabb módon végezhetjük el ezt a feladatot. Választhatunk érintéssel történő fókuszálást, illetve érintéssel történő exponálást (ezt ki is kapcsolhatjuk). A közeli témák fotózásához a kijelzőt megfelelő szögben döntve, a leginkább megfelelő képterületet egy érintéssel pontosan kijelölve növelhetjük a felvétel eredményességének esélyét. A 121 AF pont a képterület legnagyobb részét lefedi, így a képen szinte bárhová fókuszálhatunk.

Tanuld meg szeretni az objektíveket!
Egy rendszerfényképezőgép élete az elérhető objektívek palettájától függ – amelyeknek meg kell felelni az egyre növekvő igényeknek. Jelenleg sok Olympus PEN fotós választja szinte azonnal az M.Zuiko Digital 45mm F1.8 portréobjektívet. Hogy miért? Ha telefonnal, vagy kompakt fényképezőgéppel fotózunk, az objektívek jellemzően nagylátószög-tartományt fognak be – így biztosítva sokoldalú használhatóságot. Sajnos emberi arc fotózásakor a nagylátószög láthatóan torzít, ami nem megfelelő eredményhez vezet. Egy klasszikus portréobjektív – mint például a 45mm F1.8 – finomabbá, lágyabbá teszi a perspektívát, így jóval szebb portréfotók készítését teszi lehetővé. A nagy rekesz ráadásul természetes hatású bokeh hatást, a háttér finom elmosódását okozza. Manapság a telefonok egyre inkább imitálják ezt a hatást, de egy megfelelő objektívvel készített „valódi” fotókkal összehasonlítva ez ég és föld.
A másik terület, ahol a rendszerfényképezőgépek igencsak kiemelkednek: a makró fotózás. Ha az E-PL9-re az „egész napra ajánlott” M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 Macro objektívet választjuk, az ékszerek, ételek, anyagok, vagy akár a virágok részleteinek teljesen új világa tárul elénk.

A jelenleg elérhető több mint húszféle Olympus M.Zuiko objektív mellett ráadásul a különféle adapterekkel több száz klasszikus objektívet használhatunk.

Kibővített jótállási idő és fotós tippek: MyOlympus
Az Olympus PEN E-PL9 annak az átfogó rendszernek a részét alkotja, amely a kalandot kereső embereknek készült – akiknek hasonlóan kalandos képalkotó igényeik ráadásul egy közösséggé kovácsolják őket. A kiváló értékarányt tovább szépíti az ingyenes jótállási idő-meghosszabbítás hat hónappal, melynek eléréséhez mindössze regisztrálni kell új fényképezőgépünket a MyOlympus online platformon: www.my.olympus.eu.

Kitek, árak és elérhetőség

> Az Olympus PEN E-PL9 váz 189.990.- HUF áron, március közepétől érhető el
> Az Olympus PEN E-PL9 M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ Pancake objektívvel 239.990.- HUF áron, ugyancsak március közepétől vásárolható meg

Külön kapható kiegészítők

Az objektívek a rendszerfényképezőgépek lelkéhez tartoznak – és ez alól az E-PL9 sem kivétel. Jelenleg több mint húszféle Olympus M.Zuiko objektív közül választhatunk a szupernagy-látószögtől a vadvilág fotózásához nélkülözhetetlen teleobjektívekig, a különféle kreatív igényeknek megfelelően. További információ: www.olympus.hu/lenses
Fashion Accessories divatkiegészítőink stílusos darabjai a mintás vállszíjaktól a bőr táskákig és az egyedi objektív-zsákokig: www.olympus.hu/site/en/c/cameras/pen_cameras/fashion_accessories_pen/index.html

Kövesd PENGeneration blogunkat a www.my.olympus.eu/PEN-Generation oldalon további információért az Olympus PEN jellemzőiről és kiegészítőkről – valamint hivatalos @olympus_pengeneration oldalunkat az Instagramon!

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...