Hivatalosan is elstartolt a Panasonic DC-GX9 és a DC-TZ200

A pletykálkodás után végre hivatalosan is megismerkedhetünk a Panasonic két új fényképezőgépével, a DC-GX9-cel és a DC-TZ200-zal. Előbbivel a gyártó a m4/3-os gépek flottáját erősíti, míg a TZ200 az utazókompaktok palettáját színesíti.

DC-GX9

A DC-GX9 egy aluláteresztő szűrő nélküli, 20 MP felbontású és 4/3” méretű CMOS köré épül, aminek kiterjesztett érzékenységi tartománya ISO 100-25 600 közé esik. A készülék újdonságai között mindenképp említést érdemel az új L/Monochrome D fotóstílus (fekete-fehér filmszimuláció), és az a sajnálatos tény, hogy ez a váz már nem időjárásálló, mint az elődje. Van viszont továbbra is egy (a CIPA mérései szerint) 4 FÉ előnyt nyújtó, szenzormozgatásos képstabilizációs (5-tengelyes) rendszer, és a GX8-hoz hasonlóan az elektronikus kereső továbbra is dönthető.

S ha már említettem az elektronikus keresőt: az EVF felbontása 2,7 millió képpont, és akár 90 fokig elforgatható felfelé. Az 1,2 millió képpontos, érintésérzékeny kijelző sajnos már nem hajtható ki, de továbbra is dönthető (felfelé 80°-ban, lefelé 45°-ban). Teljesen új zárszerkezettel küszöböli ki a masina a zár okozta bemozdulásokat: ellenben a GX8-cal a GX9-ben már egy elektromágneses egység szolgál. Visszalépésnek érzékelhető az új zár miatti sebesség-limit, így 1/4000 mp-re nő a legrövidebb záridő (a GX8 mechanikus módban is képes volt az 1/8000 mp-re). Persze, ezzel még nincs veszve semmi, hiszen az elektronikus zárral akár 1/16 000 mp is beállítható.

A kontrasztérzékeléses AF rendszer a gyártó DfD technológiáját vonultatja fel (csak Panasonic objektívekkel működik), így a pontos és villámgyors élességállítás itt is egyértelmű. Videofelvételeknél legfeljebb 4K felbontású, 30 kép/mp-es beállításokat alkalmazhatunk; a korábbi 4K Fotó módok mellé érkezett két új is, amelyek közül az egyik az „Auto Marking”, míg a másik a „Sequence Composition” névre hallgat.

Természetesen van beépített Bluetooth és WiFi modul, így a képek megosztása, másolása, illetve a fényképezőgép vezeték nélküli távvezérlése sem okozhat gondot. A DC-GX9 majd március elején kerül a boltokba; ára az új 12-60 mm F3.5-5.6 kitobjektívvel 1000 dollár lesz. Opcionálisan megvásárolható lesz hozzá egy szélesebb szemkagyló, valamint egy felcsavarható markolathéj (előbbi 20, utóbbi 60 dollárba kerül).

DC-TZ200

A csúcskompaktok családját népesíti a DC-TZ200, ami egy 1”-os, 20 MP-es CMOS lapka köré épül. Ekvivalens 24-360 milliméteres beépített optikájával pedig ideális utazótársra lelhetünk benne, ha épp egy könnyű, kisméretű géppel szeretnénk útra kelni. A kezdő F-értékek valamelyest gyengébbek, mint a korábbi modellnél: F3.3-6.4-ről indul a lencserendszer.

Csakúgy, mint elődje, a TZ200 is egy 3”-os képernyővel lett felszerelve, de ha épp nem távolra kitartott kézzel szeretnénk komponálni, akkor sincs gond, hiszen ott a 2,3 millió képpontos elektronikus kereső, ami 0,53-szoros nagyítást nyújt. Csakúgy, mint a nagyobb testvéreinél, itt is a DfD autofókusz rendszer gondoskodik a gyors és pontos élességállításról. A kis masina rögzített fókusszal akár 10 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességre is képes, de követőfókusszal is még 6 kép/mp érhető el, ami azért szép teljesítmény. A repertoárból nem maradhatott ki a 4K videó, a beépített Bluetooth és WiFi modul, az 5-tengelyes, szenzormozgatásos képstabilizátor, de a GX9-nél említett L/Monochrome D fotóstílus sem.

Maradtak a 4K Fotó stílusok is, de itt is megjelentek a fentebb említett „Auto Marking” és a „Sequence Composition”. A DC-TZ200 akkuja immár 370 képre elegendő töltettel bír (CIPA mérés), így kb. 70 képpel több készülhet vele, mint az előddel. A TZ200 március közepétől lesz megvásárolható 800 dolláros áron.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...