Azt hitték, hogy loptak egymástól, pedig nem

Vajon mennyi az esélye annak, hogy két fotós egy helyszínen, egymástól teljesen függetlenül ugyanazt a témát, ugyanabból a szögből, ugyanabban a milliszekundumban fényképezze le? Pedig pontosan ez történt, amikor egy viharos március harmadikán, az USA keleti partján Eric Gendron és Ron Risman ugyanazt a világítótornyot kapták lencsevégre. A két fotós egészen addig nem tudott egymásról, míg a közösségi média fel nem kapta őket, avagy pontosabban a fényképeiket, melyek szinte pixelszinten megegyeztek!

Ezek voltak az eltérések a két kép között

Ron Risman mit sem sejtve állította fel állványát, hogy Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgépét és Sigma 150-600 mm-es objektívjét a New Castle-i Great Island Common sziget világítótoronyra irányítsa. A fotós behúzódott a fák tövébe, hogy a szél ellen védje felszerelését; a stabil háromláb ellenére az erős szélben könnyen bemozdulhatott volna a szett. Fotósunk izgatottan kivárta a megfelelő pillanatot (és hullámverést), majd elkattintotta a gépet. Általában a sok fénykép közül csak egy pár sikerül olyan jól, hogy érdemes legyen vele komolyabban foglalkozni. A március harmadikán a hidegben eltöltött háromnegyed óra termése is ezt az arányt igazolta. Risman kiválasztotta a legszebb fotót, és feltöltötte azt Instagram oldalára, ahol egy korábbi, de hasonló fotót cserélt le az újjal.

A helyi tévéadó is megosztotta a fotós felvételét, és ekkor szabadult el a pokol: rengeteg kedvelés és megosztás után egy hozzászólás rombolta a hangulatot, amelyben azt állították, hogy Risman egy másik fotóstól, Eric Gendrontól lopta a képet. Ron meglátogatta a belinkelt fotós oldalát, és elhűlve tapasztalta, hogy ugyanazt a képet látta, mint ami saját gépén is figyelt. Persze, a RAW fájlok hívása során a két képnél más-más beállításokat eszközöltek a fotósok, így a JPEG-ek eltérő színtónusokat kaptak, ám ettől eltekintve szinte 100%-os volt a hasonlóság.

Csupán ennyire voltak egymástól a fotósok

Később kiderült, hogy míg Ron Risman a fentebb említett szettet használta, addig Eric Gendron egy Canon EOS 60D-vel fényképezett. Mivel mindketten 600 mm-es gyútávval fényképezték a világítótornyot, ezért Eric-nek a 60D-vel távolabb kellett elhelyezkednie (az 1,6-os szorzó miatt). Mint végül kiderült, a két kolléga csupán 28 méterre volt egymástól, és majdnem ugyanazokat a beállításokat használták (F8, ISO 400, 1/1600 mp, illetve F8, ISO 320, 1/1000 mp)!

Hát, nem sok ilyen véletlen egybeeséssel találkozni, az egyszer biztos. Ron Risman weboldala, Instagramja, Facebook oldala, illetve Eric Gendron weboldala, Instagramja, Facebookja a linkekre kattintva érhető el. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.