Hűvös svéd nagy szívvel: Hasselblad X1D

Képminőség, értékelés

A Hasselblad X1D papíron 16-bites (csatornánkénti) színmélységet kínál, és a full frame-nél nagyobb szenzorra elosztott kb. 50 MP-es felbontás is ideálisnak tűnik (lásd még a Pentax 645Z vagy a FujiFilm GFX 50S esetében). A készülék érzékenységi tartománya ISO 100-25 600 közé esik, ami kissé túl konzervatívnak tűnik (azért az ISO 51 200 még lazán beleférhetett volna). Ezúttal csupán két kritériumot néztem meg: a zajszintet és a dinamikát. Minden fotót az Adobe Camera RAW 10.3.0.933-as verziójával alakítottam 10-es minőségű JPEG állományokká. A váz menüjében nem találtam zajszűrésre vonatkozó beállításokat.

Kattints!

Amint az a fenti képeken látható, zaj szempontjából a teljes érzékenységi tartomány használható – csupán ISO 12 800 és ISO 25 600 mellett látni szemcsézettséget. Ami zavaróbb, hogy az ACR formálta képeken színösszefolyás látható a két legmagasabb ISO értéken.

 

Kattints!

A Hasselblad X1D hihetetlen dinamikaátfogással bír! Döbbenetes, hogy mennyi részletet lehet megmenteni a kiégett(nek hitt) és bebukott(nak vélt) képrészekből! A bebukott részek felhúzása során nem tapasztaltam sávosodást, és az alacsonyabb ISO értékeken fotózott képek nem is zajosodtak. Mindenképp érdemes ezt a fényképezőgépet RAW-ban használni, mert akkor lehet csak igazán előcsalogatni tudását!

A képmintákat ide kattintva tudjátok megtekinteni.

Értékelés

Igaz, egy ilyen szintű géppel sokkal több időt kellene eltölteni ahhoz, hogy kellő mélységben kiismerje az ember, ez azonban – sajnos – nem minden esetben oldható meg. Értékelésem tehát sokkal inkább afféle „első benyomásoknak” tekinthető, mint végső „megbélyegzésnek”. Amint azt már említettem, a Hasselblad X1D egy hihetetlenül jó minőségű fotómasina. A gyártó a legjobb anyagokból alakította ki a vázat, és nem véletlenül van ráírva a készülék tetőlemezére sem, hogy „Handmade”. Az X1D tehát egy „igazi” Hasselblad, a mérnökök és fejlesztők csak a méreten, a tömegen, a tüköraknán és a modularitáson spóroltak. A váz nagyon kényelmes fogású markolattal van ellátva, igaz, a gumibevonat kissé „illatos” nyomot hagy a fotós kezén. A készülék puritán kialakítása nekem nagyon tetszett – néha a kevesebb több. A képminőség nagyon jó! Nagy felbontásának, alacsony zajszintjének és döbbenetesen tág dinamikatartományának köszönhetően a Hasselblad X1D egy igen sokoldalúan bevethető fotómasina.

A sok jó tulajdonsága mellett azonban a Hasselblad X1D sem nevezhető tökéletes fényképezőgépnek (létezik ilyen egyáltalán?): elsősorban lassúsága ad okot bosszankodásra. Az, hogy a bekapcsolást követő jó kilenc másodpercben nem fogunk fotózni még hagyján, de a lassú autofókuszra, a lassú exponálásra és a lassú képmentésre már nem lehet kifogást találni. Oké, egy RAW fájl kb. 105 MB-ot nyom, de a 280 MB/mp sebességjelölésű memóriakártyával legrosszabb esetben sem lenne szabad egy másodpercnél tovább szüttyögni egy-egy fájl kiírásával. Az X1D nyilván nem sportfotósoknak készült, de azért a 2 kép/mp-es sorozatfelvételt is lehetett volna/lehetne még gyorsítani. Persze, a gép lassúságát lehet afféle kényszerítő eszköznek is tekinteni, hogy a fotós „lejöjjön” a hétköznapok rohanó tempójáról, és legalább a képalkotás során elegendő időt szánjon önmagára és a témára.

Az akkumulátor teljesítménye is lehetne jobb, hiszen a nagy markolatba biztosan bele lehetett volna tömni egy nagyobb kapacitású áramforrást. Nekem majdnem 200 fotót sikerült készítenem egy buggyanásig töltött akkumulátorral, de ha minden képet visszanézegetünk, és folyamatosan bekapcsolva tartjuk a készüléket, ez a mennyiség akár 150-re is lecsökkenhet. Muszáj lesz tehát legalább egy-két pótakkut beszereznie a géphez annak, aki stúdión kívül óhajtja majd használni (és miért ne akarnánk kivinni a terepre, ha már olyan kezes egy jószág?). A magas árával (bruttó 3 150 000,- Ft) sajnos nem lehet mit kezdeni – ez egyrészt a középformátum „velejárója”, másrészt még mindig magas nálunk az ÁFA mértéke..

A Hasselblad X1D fényképezőgépet, az XCD 90 mm F3.2, az XCD 45 mm F3.5 és az XCD 30 mm F3.5 objektívet a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra. A fényképezőgép adatlapja itt tekinthető meg.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...