10 tény a Canon objektívjeiről, amiről még nem hallottál

A Canon európai weboldalán olvasható egy érdekes anyag, ami a gyártó objektívjeinek gyártásáról szól. Igazából az érdekességeket szedték össze az illetékesek, amiket tíz pontba foglaltak össze. Íme, tíz tény a Canon objektívjeiről, amit nem biztos, hogy eddig ismertél:

Kép forrása: canon-europe.com

1. A japán precizitás a levegőben is ott van
Tokiótól körülbelül 100 km-re északra található a Canon Utsunomiya-i gyára, ahol a legtöbb L-es lencserendszer készül. A 160 x 200 méteres építményben még a levegő hőmérséklete is állandó: csupán 0,5°C lehet az eltérés. A munkások és a látogatók egyaránt védőruhát viselnek, ami a pormentes környezetet biztosítja.

2. Az igazi szakik meghallják, ha nem stimmel valami egy lencsével
Igaz, a gyártás nagy része automatizált, a szakértők („Takumi”) mégis fontos szerepet játszanak az optikák megalkotásában. Toshi Saito például, aki immár 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, képes arra, hogy meghallja, ha valami nincs rendben egy üvegelemmel: „Tudom, hogy milyen hangot kell kiadnia, ha egy lencsetag rákerül a gyémántlapra, így ha valami nincs rendben az alapanyaggal, azt meghallom” – mondja.

3. Az üvegpolírozó szerszámok gyémántokból vannak
Az objektíveket CAD rendszerekkel tervezik, a lencsetagokat pedig kivágják, méretre szabják, majd polírozzák, hogy az megfeleljen a tervezett rendszernek. A nagyfokú pontosság megkívánja például, hogy gyémántporral bevont polírozó szerszámokat vessenek be a lencsetagok alakítása során.

4. Az aszférikus lencsék olvasztással készülnek
Az aszférikus lencsetagok gyártása nem egy egyszerű, de cserébe legalább drága folyamat, így azokat az elemeket nem a hagyományos csiszolással alakítják ki, hanem eleve olyan precíz formákba öntik, hogy végül már csak polírozni kell a nyers üveget.

5. Sci-fi filmbe illő robotok uralják a gyárat
Mivel a gyár területe igen nagy, ezért az alapanyagok, résztermékek szállítását robotok végzik, amik a földre felfestett sárga vonalakat követik. Ezeket a robotokat akadályfelismerő és –elkerülő rendszerrel is ellátták, hogy elkerüljék az esetleges baleseteket.

6. A lencséket polírozó szerszámgépek önbeállítók
Az automatizálás nagyon fontos a konstans minőség és gyors, nagy mennyiségű gyártás szempontjából. A műveleteket emberek felügyelik, és adott esetben közbeszólnak, ha valami probléma merülne fel. A gépek azonban képesek az önbeállításra, a korrekcióra: a lencséket a gépek kétszer mérik a gyártási folyamat során, és ha eltérés adódna, a következő lencsetagnál már a korrigált művelet fog leforogni.

7. A mérések hihetetlenül pontosak
A Canon legpontosabb optikáit a 4K/8K műsorsugárzási iparágak részére gyártják. Az eltérések a tervezett méretektől itt csupán 30 nanométeresek lehetnek (1 nanométer a méter milliárdod része).

8. A legnehezebben gyártható objektív a…
A válasz egyértelmű: azt hinnénk, hogy az ultra nagylátószögű EF 11-24 mm F4L USM objektív gyártása a legnehezebb, hiszen ebben többek közt a hatalmas, konvex alakú frontlencse és a négy darab aszférikus üvegelem okoz nehézségeket, de nem így van! A legkörülményesebben összeszerelhető, gyártható lencserendszerek az olyan telefotó objektívek, mint például az EF 100-400 mm F4.5-5.6L IS II USM, ahol az összetett belső lencsemozgató rendszer és a bonyolult összeszerelési folyamat okoz fejtörést. Az említett optika összeszerelése négyszer annyi időt vesz igénybe, mint például az EF 16-35 mm F2.8L III USM-é.

9. A fejlesztésnek sosincs vége
Anno a Canon találta fel a képstabilizátort, de időközben számtalan fejlesztés zajlik, mint például az új optikai alapanyagokkal való kísérletezés (lásd: BR lencsetag).

10. A Canon objektívekkel a fél világot körbe lehetne rakni
2017 októberében legördült a gyártósorokról a 130 milliomodik objektív. Ha ezeket egymás mögé illesztenénk, akkor körülbelül a Föld kerületének felét érnék végig (kb. 20 000 km). (Forrás és további érdekes tények, képek: canon-europe.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...