Az Olympus PEN E-PL9 rövid bemutatója

Bevezető, külsőségek

Stílusos és divatos kis belépő gépet tett le elénk az asztalra az Olympus a PEN E-PL9 személyében. Az E-PL9 félig-meddig a szelfizők, a bloggerek és a vloggerek igényeit hivatott kielégíteni, de a kezdőket, illetve a nem csak az okostelefonnal „fotózni” kívánókat is megszólítja szolgáltatásaival, funkcióival és – nem utolsó sorban – képminőségével. Lássuk, mit kínál az Olympus újonca:

Az E-PL9 talán legfontosabb szolgáltatásai között mindenképp említést érdemel a hangsúlyosabb markolat, amibe a gépet tartó kezünk középső ujja nagyszerűen bele tud kapaszkodni, a beépített villanó, amit lefogva a plafon felé is elvillanthatunk, a WiFi és a Bluetooth vezeték nélküli modulok, melyek közreműködésével okostelefonnal, táblagéppel akár folyamatos kapcsolatot is fenntarthatunk, a Speciális Fénykép mód (Advanced Photo Mode – AP), amivel különleges szituációkban is tökéletes képek készülhetnek, a két új művészi szűrő, a 121 AF-mező, vagy a 4K felbontású videó (30 fps).

Persze, az E-PL9 paraméterei között szintén nem elhanyagolható a 16 MP-es, már jól bevált szenzor (a képfeldolgozó processzort az OM-D zászlóshajójából, az E-M1 Mark II-ből kapta), a háromtengelyes, szenzormozgatáson alapuló képstabilizátor, az összesen 31-féle művészi szűrő, a HDR mód, a 8,5 kép/mp-es sorozatfelvételi sebesség (14 kép/mp lehetséges csendes módban, elektronikus zárral és rögzített fókusszal), a 120 kép/mp-es lassított felvételi videó mód, az 50/60 kép/mp-es Full HD felbontású videó, vagy a 3”-os érintőképernyő, amit felfelé és lefelé is lehet dönteni (lefelé teljesen függőleges állásba is mozgatható, így a képernyő a fotós felé fordul). S mivel a PEN E-PL9 többféle színben (fekete/ezüst, fehér/ezüst, barna/ezüst, illetve denimkék) kapható, ezért nem csak Péternek, hanem Sárinak is ideális ajándék a ballagásra.

A készülék pici és nem is túl nehéz, így a kitben mellé adott 14-42 mm F3.5-5.6 EZ ED MSC elektronikus zoomobjektívvel egy lány retiküljében, vagy egy fiú ingzsebében is elfér. Persze, a „pici” jelzővel illetet masinát senki se úgy képzelje el, hogy egy agyonminiatürizált, kezelhetetlen géppel állunk szemben: a kezelőfelület kiosztása tipikusan „olimpuszos”, a nyomógombok kicsik, de határozott nyomásponttal rendelkeznek, ezért mindig egyértelmű választ kap a fotós arról, ha megnyomott egy gombot. Az előlapon található markolat és a hátoldalon látható hüvelyktámasz jó fogást biztosít.

Aki nem csípi az érintőkijelzőt, az ki is kapcsolhatja az érintésérzékenységet; a fényképezőgép kezelése csupán a gombokkal is megoldható, de szerintem az érintőkijelző felgyorsítja és megkönnyíti a készülék használatát. Nem csak a fókuszmezőket pakolgathatjuk vele, hanem a gyorsmenüben is pikk-pakk átállíthatjuk a kiszemelt paramétert. Érdekes, hogy a gép főmenüjében nem használható az érintőkijelző.

Az akkumulátor és a memóriakártya közös fiókon osztozik, amit a gép alján, a markolat alatt találunk. Az állványmenet fémből készült és az optikai középvonal alá helyezték a mérnökök. Az akku-/memóriakártya-fedél elég filigrán szerkezetű, óvatosan bánjunk vele, nehogy eltörjön.

Az E-PL9 összes csatlakozója (mind a két darab) a markolat oldalán van elhelyezve egy kis műanyag fedél alá. Rendelkezésünkre áll egy USB és egy HDMI aljzat, de mikrofon bemenetre, vagy fejhallgató kimenetre ne számítsunk.

A fényképezőgép tetőlemezén csak a legszükségesebb kezelőszervek kaptak helyet: balra a bekapcsoló gomb, mellette a kioldó, amit az egyetlen vezérlőtárcsa vesz körbe, majd a módválasztó, a vakusaru, s végül jobb szélen a felugró villanó, amit már az említett módon a plafon felé is el lehet villantani.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...