Bemutatkozott az Olympus PEN E-P7 – első ízlelgetés

Bevezető, külsőségek

Az OM Digital Solutions (OMDS) végre egy kézzelfogható termékkel lepte meg a márka rajongóit, s bár nem mindenki konkrétan ezt a készüléket várta, legalább már élvezhetjük általa a „főfogás illatát” (idén még több újdonság érkezik majd a gyártótól). Még mielőtt elkezdeném részletezni az új masinát, le kell szögeznem, hogy az E-P7 nem a PEN F váltótársa, hanem a régi PEN széria és a PEN Light közös „jövőképe”. Hogy ezt miből gondolom, az rövid bemutatómból ki fog derülni, íme!

Még a hivatalos bejelentés előtt lehetőségem volt arra, hogy pár napig ismerkedjek a masinával. Az E-P7 mellé kaptam egy 17 mm F1.8 és egy 25 mm F1.2 PRO M.Zuiko objektívet, s bár inkább az F1.2-es optikával kattogtam, az F1.8-as sokkal jobban áll a váznak: nem csak jóval kisebb méret, hanem sokkal jobb tömegelosztás miatt is nyerő páros a 17/1.8 + E-P7.

A PEN E-P7 abban az Olympus-tól megszokott igényes kialakítású csomagolásban érkezett, ami az OM-D gépekre és a „nagy” PEN-ekre jellemző. Komoly elvárásokkal estem hát neki a bontogatásnak, s titkon egy a PEN F-hez hasonló „fajsúlyú” fotómasinát vártam. Még nem láttam a vázat, mivel az be volt bugyolálva egy légbuborékos védőfóliába, de a szokatlanul kis súly miatt gyanakodni kezdtem, hogy véletlenül elcserélték a gépet, s egy PEN Light került a dobozba. De nem, az ezüst-fekete készülék tetején ott díszelgett az E-P7 felirat (többször is megnéztem).

A váztest külseje műanyagból készült, s bár a látvány kifejezetten gusztusos, a két termékvonalból – szerintem – inkább a Lightra hasonlít az E-P7; sorolom is, hogy miért: teljesen műanyag külső, nincs beépített elektronikus kereső, de opcionális sem csatlakoztatható hozzá, 1/4000 mp a legrövidebb záridő, leegyszerűsített kezelőfelület, csak dönthető, nem kihajtható érintőkijelző. Maga a gyártó is elsősorban az E-PL10-zel hasonlítja össze, azaz azokat a különbségeket említi a sajtóanyagban, amelyek a PEN Light verziójára vonatkoznak. Persze, van előrelépés az E-PL10-hez képest, ezek konkrétan:

  • 20 MP-es képérzékelő (16 MP helyett)
  • 121 mezős kontrasztérzékelős AF-rendszer továbbfejlesztett algoritmussal
  • 5-tengelyes képstabilizátor legfeljebb 4,5 FÉ előnnyel
  • USB aljzaton keresztül tölthető az akku
  • 4.2-es Bluetooth
  • Monokróm és többféle színprofil (lásd előlapi kapcsoló)

Az Olympus PEN E-P7 kapott beépített villanót, így ellenfényben is tudunk némileg deríteni, ami gyakran „életmentő” lehet, ha épp nincs kéznél rendszervaku, vagy stúdiólámpa. A kis vaku mechanikája ujjunkkal le is fogható, így a plafonra is deríthetünk, ha szükséges.

Említettem a leegyszerűsített kezelőfelületet. Ez a készülék hátoldalán is jól látható, hiszen a multifunkciós, gyárilag kiosztott funkciókat ellátó egységen kívül már csak öt nyomógomb áll rendelkezésünkre (plusz, persze, a „szupermenü” és a gyorsmenü az érintőkijelzőn).

A jobb felső sarokban egy kis hüvelyktámaszt is elhelyeztek a mérnökök, amiért roppant hálás is vagyok nekik, hiszen nélküle a 25 mm F1.2 PRO kibillentette volna a fotógépet a kezemből: a markolat számomra túl kicsinek bizonyult, ujjaimmal néha görcsösen kapaszkodtam a minimális mélységű fogantyúba.


A kijelző alján, középen egy bemélyedés segíti a felnyitást

A dönthető kijelző mechanikáját sem gondolták túl, az egyszerű fémkeret teszi a dolgát, de ne rángassuk, ne erőszakoskodjunk vele, ha nem muszáj.

A PEN E-P7 bal oldala üres, a HDMI és az USB aljzata (ez utóbbi nem USB-C) a markolat oldalába került egy kipattintható, elforgatható műanyag fedél mögé. A fényképezőgép egyébként nem időjárásálló, szóval ne vigyük ki esőbe!

A váz alján az optikai tengely alatt található a fém állványmenet, az akkumulátor és az SD memóriakártya egy közös fachban kapta meg munkahelyét. Levágott körömmel elég nehézkes kipecázni a nyílásból az SD kártyát – az ajtó rendesen nyílik, de férfi ujjak egyszerűen nem férnek hozzá a képtárló egységhez.

A váz tetőlemeze sem egy útvesztő, a klasszikus vezérlőkön kívül semmi említésre méltót nem találunk. A be/ki kapcsoló nagyon filigrán kialakítású, ráadásul nem is könnyű járású (ennek mondjuk örülök, mert így akaratlanul nem kapcsolhatjuk be/ki a gépet), és műanyagból készült.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...