Bemutatkozott az Olympus PEN E-P7 – első ízlelgetés

Működés, képminőség – Értékelés?

Az Olympus PEN fényképezőgépek kezes, kiszámítható és már-már „unalmasan” megbízható kis masinák – nincs ez másképp a PEN E-P7 esetében sem. Igazából pofonegyszerű géppel állunk szemben, gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a korábbi modellek. A különbség egyedül a 20 MP-es képérzékelőben, a 4.2-es szabványnak megfelelő Bluetooth-ban és az 5-tengelyes képstabilizátorban található, ha a hardveres oldalát nézzük a dolognak. Szoftveres oldalon sincs túl sok újdonság a Nap alatt, a gyártó maga is csak az újabb színprofilokat, illetve a finomhangolt autofókusz algoritmust említi. Vegyük akkor sorban, mit kapunk ezen újítások által:

Kattints!

A beépített öttengelyes képstabilizátor 4,5 FÉ előnyre képes, azonban nem használható együttesen az objektívekbe épített rendszerrel. Amint az a fenti képen is látható, így is elég jól végzi a dolgát, de ez a számtalan Olympus váz után már szerintem senkit sem lep meg.

Az E-P7 előlapján – hasonlóan a PEN F-hez – található egy kapcsoló, amit ha a függőleges állásból átpattintunk a COLOR/MONO pozícióba, akkor a kijelzőn a fent látható gyorsmenü jelenik meg. A kapcsolóval aktiváljuk a különféle monokróm, illetve színes képmódokat, amelyeket ízlésünk szerint finomhangolhatunk. Összesen négy monokróm és négy színes mód áll rendelkezésünkre, ezekből „kavarhatunk ki” érdekes képi hatásokat. Van egy színpaletta, amit az érintőképernyő segítségével tudunk állítgatni, de ráhatásunk van az árnyékolásra, illetve az árnyékokra és a csúcsfényekre:

Ezek a hatások igazából csak azoknak érdekesek, akik JPEG formátumot használnak fotózáskor, mivel a beállításoknak nincs hatása a RAW fájlokra.

Mozgóképek terén nem történt előrelépés az E-PL10-hez képest, azaz a PEN E-P7 esetében is a 4K felbontás jelenti a csúcsot, ahol 24, 25, vagy 30 kép/mp lehet a képfrissítési frekvencia. Ráadásul a videó minőségére is csak minimális ráhatásunk van (fine és társaik), de ez a készülék nem is a mozgóképek készítéséről szól, hanem a zsebben elrejthető, stílusos fotógép-létről.

Az E-P7 viszont egy nagyon hasznos újítással gazdagodott: immár vezeték nélkül is vezérelhetjük vele rendszervakuinkat (erről egyelőre, a bejelentés előtt nem sok információt kaptam).

A gyártó finomhangolt autofókuszt ígért, s próbálgattam is rendesen a szem- és arcérzékelős AF-rendszert, de nem tudtam különbséget felfedezni a korábbi PEN modellek és e készülék közt. A fényképezés során viszont a rendszer még a szobrokon is szépen felismerte az arcokat és a szemeket, néha még a fák lobjai közt is látni vélt egy-két rejtőzködő szellemet..

A képminőséget kizárólag a masina saját JPEG motorja alapján megítélni botorság volna; sajnos, a RAW fájlokat az Adobe Camera RAW jelenlegi verziója pedig nem nyitja meg. Viszont a már ezeregy készülékben bevált 20 MP-es lapka teljesítményét eddig is ismertük, túl nagy meglepetésre nem kell számítani. Lőttem pár képmintát, ezeket feltöltöttem a szerverre.

Kattints!

Értékelés

Értékelni még korai lenne, noha a funkciók, szolgáltatások zömét már kívülről ismerhetjük korábbi PEN és PEN Light vázakból. A képminőség is sejthető, hiszen a 20 MP-es lapka nem egy újkeletű dolog. Az 5-tengelyes stabilizátor nagyon jó újítás, a COLOR/MONO szolgáltatás jópofa, a vezeték nélküli vakuvezérlés szintén hasznosnak ígérkezik, de ezt egyelőre nem tudtam kipróbálni. Valahol sajnálom, hogy az OMDS a PEN és a PEN Light vonalat összemosta; ha nekem kellett volna döntést hoznom, én biztos a Light irányvonalat töröltem volna el, és maradtam volna a „prémium” PEN mellett, ha már amúgy is a prémium vázakat szeretné előtérbe helyezni a jövőben az Olympus-utód. Az AF-rendszer érezhetően nem változott (igaz, csak a 17/1.8 és a 25/1.2 PRO optikák álltak rendelkezésemre), a menürendszer is maradt a régi. Szerintem a PEN E-P7 – és ezért most ne kövezzen meg senki – sokkal inkább jelzésértékű készülék, mint igazi előrelépés. Az OMDS ezzel is időt nyert, hogy majd később az igazán ütős termékekkel előrukkolhasson. Nagy a nyomás, a rajongók már epekedve várják a megújult cég életjeleit.

A PEN E-P7 fényképezőgépet és a két objektívet az OM Digital Solutions magyar képviseletétől kaptam kölcsön a bemutatóhoz.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...