Ez már nem pletyka: a Nikon kicsi, könnyű 500 mm F5.6 objektívet fejleszt!

A Nikon immár hivatalosan is bejelentette, hogy olyan szuper teleobjektív fejlesztésébe vágott, ami kicsi és könnyű, és mindemellett kirajzolja a full frame méretű szenzorokat! Igen, a szóban forgó lencserendszer az AF-S Nikkor 500 mm F5.6E PF ED VR névre fog hallgatni, s amint nevéből is kiderül, Fresnel-lencsét fog tartalmazni (erről bővebben az AF-S Nikkor 300 mm F4E PF ED VR optikáról szóló tesztemben olvashatsz). Az újdonság így 30%-kal rövidebb és több mint 50%-kal könnyebb lehet, mint más, hasonló gyújtótávolságú optika. A Fresnel-lencse egyik előnye, hogy jellegénél fogva eleve eliminálja a színhibákat, hátránya viszont, hogy pontszerű, erős fényforrások köré udvart (halo-t) rajzol. Arról egyelőre nincs semmi hír, hogy mikor és mennyiért kerülhet majd a boltokba ez az optika. Valószínűleg az őszi Photokinán már megtudhatjuk a hiányzó infókat is.

Közben megérkezett a hivatalos sajtóközlemény is, ami így szól:

„A Nikon bejelentette az AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR fejlesztését

Az új, rögzített gyújtótávolságú telefotó objektívek kiváló gyorsaságot és optikai teljesítményt nyújtanak

Amsterdam, Hollandia, 2018. június 14.: A Nikon ma bejelentette az AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR továbbfejlesztését – amely egy olyan rögzített gyújtótávolságú szuper-telefotó objektív, amely kompatibilis a Nikon FX-formátumú digitális SLR fényképezőgépeivel.

A nagy teljesítményű AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR objektív jelentősen kisebb és könnyebb, mint más, ugyanolyan gyújtótávolságú objektívek, mivel ugyanolyan típusú Fresnel (PF) lencsetagot használ, mint a 2015 januárjában piacra dobott AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR. A kézben tartott fotózás könnyű ezekkel a kompakt objektívekkel, míg a hordozhatósága miatt számos helyzethez megfelelő a sporteseményeken gyorsan mozgó alanyok rögzítésétől a kiszámíthatatlan vadvilágig.

Az objektív megjelenési dátuma és a javasolt kereskedelmi ár későbbi időpontban lesznek elérhetők.

A Nikon Fresnel (PF) lencsetagjai

A Nikon által fejlesztett Fresnel (PF) lencsetag kiváló színeltérés-kompenzációs teljesítményt nyújt a normál üveg lencsetaggal kombinálva. A PF-lencsék használata miatt jelentősen kompakt és könnyű objektívvázat érhet el a kevesebb lencsetaggal.”

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...