Az nVidia kutatói olyan zajszűrő algoritmust dobtak össze, amitől leesik az állad

Persze, megint mi más állna a középpontban, mint a manapság olya divatos mesterséges intelligencia. Állítólag ez áll az nVidia kutatásainak középpontjában; most épp egy olyan eljárást dolgoztak ki, ami hihetetlen pontossággal távolítja el a zajt és a vízjeleket a fényképekről. Az nVidia mérnökei az Aalto University és a Massachussets Institute of Technology (MIT) intézetekkel szoros együttműködésben dolgozták ki a MI programot, ami szinte már ijesztően hatékony.

50 000 képen edzették az algoritmust, amely az nVidia Tesla P100 GPU-in és a cuDNN által gyorsított TensorFlow szoftveren futott. Az érdekessége ennek az algoritmusnak, hogy anélkül is tudja, hogyan néz ki egy zajmentes fénykép, hogy valaha látott volna olyat. A tanítás során tehát nem követték a klasszikus felállást, ahol egy zajos képnek a zajmentes párja közti eltérésekből következteti ki a szoftver, hogy mit kellene kiszűrnie, hanem ehelyett két különféle zajmintázatú fotóvariánst mutatnak meg a MI-nek.

Az eljárást nem csak hagyományos fényképeken lehet majd használni, hanem kutatási, egészségügyi területeken is, mint például az MRI esetében, ahol sokat lendíthet a zajszűrés a diagnózis pontosságán. A kutatócsapat most július 12-én, az International Conference on Machine Learning (Nemzetközi Konferencia a Gépi Tanulásról) rendezvényen fogja bemutatni munkáját. A lenti videót mindenképp érdemes megnézni, mert ott más példákon is megcsodálhatjuk a szoftver működését, ami valóban döbbenetes! (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...