A Panasonic DC-FT7 bemutatója

Videofelvétel és értékelés

A kor elvárásainak megfelelve a Panasonic DC-FT7-ből sem maradhatott ki a 4K felbontású mozgóképek felvételének lehetősége. Itt a maximális képméretet a 3840 x 2160 pixel jelenti 30 kép/mp-es frekvenciával (választható még a 25, illetve a 24 kép/mp is), ami egy 100 Mbps-os adatfolyamot eredményez. Mindenképp számolni kell azzal, hogy a 4K képméret kiválasztásával a gyújtótávolsági tartomány eltolódik: ekvivalens 41 mm-ről indul a móka. Full HD-ban is számolni kell némi képvágással, ám itt már kisebb ennek a mértéke: a 28 mm helyett 30 mm lesz a kiinduló érték.

A „leggyengébb” videós paraméterek: HD felbontás (1280 x 720) 25 kép/mp mellett, 10 Mbps-os adatfolyammal.

Videózáshoz használható a már többször említett LED fény, ami nem csak víz alatt jöhet jól, hanem éjszakai felvételek készítésekor egyaránt. A beépített mikrofon az erős szigetelés miatt kissé halk; a hangminőség pedig szerintem lehetne jobb is valamivel. Igény esetén a szélzajcsökkentés bekapcsolható.

Értékelés

Az egyre jobb kameramodulokkal szerelt okostelefonok térnyerésével a kompakt fényképezőgépek nagyon a perifériára szorultak. Mára ebben a kategóriában csak az ultrazoomok („bridge” gépek és utazózoomok), a csúcskompaktok és a strapabíró fényképezőgépek maradtak piacképesek. A Panasonic DC-FT7 viszont jellegéből adódóan olyan dolgokat is tud, amiket az okostelefonok nem igazán vállalnának be: búvárkodhatunk vele akár a tenger sós vízében, kivihetjük jégbe, hóba, és akkor sem kell pánikba esni, ha használat közben esetleg leejtenénk. Erős napsütésben sokat segít a beépített elektronikus kereső, amikor a hátoldalon lévő nagy kijelző képét már csak nehezen látnánk. Van 4K-s videofelvétel, 4K Fotó mód, de megtaláljuk benne a népszerű Panoráma funkciót is. Persze, az lenne az igazi, ha a JPEG állományok mellé RAW adatfolyamot is menthetnénk, úgy fényképeink minőségét nagy valószínűséggel még növelhetnénk egy kicsit. A Panasonic DC-FT7 bruttó 135 000 Ft környékén vásárolható meg.

A Panasonic DC-FT7 fényképezőgépet a Panasonic magyarországi képviseletétől kaptam kölcsön. A készülék adatlapját itt találjátok.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...