A Panasonic DC-FT7 bemutatója

Működés

Egyértelmű, hogy a Panasonic DC-FT7 legütősebb kártyája a strapabíróság: 31 méteres mélységig nyugodtan lemerülhetünk vele (snorkellel úgysem fogunk), de akár -10°C-os hidegben is nyugodtan fotózhatunk, amíg az akku bírja (szerintem a készülék simán bírná jóval nagyobb hidegben is, de ezt a nyári 36 fokban nem tudtam leellenőrizni). A fotógép ütés- és törésálló, ami azt jelenti, hogy ha esetleg a képek visszanézésekor kicsúszna kezünkből, vagy a kissé túlsúlyos haver ráülne, akkor sem lesz baja.

Amint az a fenti képen látható, én bizony nem voltam szívbajos, és egy egész éjszakára betettem a gépet a fagyasztóba (akku nélkül, persze). Másnap a jégtömbbe fagyott FT7 kiolvadása után ott folytatta a fényképezést, ahol előzőleg abbahagytuk – minden rendben volt.

Újabb piros pontot ér az „Óvintézkedések” című fejezet, amit a gyártó a gépbe építve kínál. Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki egy új fényképezőgép kézbe vételekor azonnal félre dobja a használati utasítást.. Nos, hogy azért legalább a végzetes hibákat elkerülhessük, egy rövid, ábrákkal kiegészített, lényegre törő segédletet olvashatunk a menüben, aminek követésével hosszú évekig megtarthatjuk a gép vízhatlanságát.

Szó esett már korábban a beépített képstabilizátorról is, ami a Power O.I.S. nevet viseli. Aki ismeri a Panasonic fényképezőgépeit, m4/3-os objektívjeit, annak ez a név ismerősen cseng. És valóban, mint a „nagy” gépekben, úgy itt is hatékonyan dolgozik a rendszer. Az optika ekvivalens 128 mm-es állásában 1/5 mp-et is ki tudtam tartani bemozdulások nélkül.

Kattints!

Természetesen ebből a Panából sem maradhatott ki a Panoráma mód, aminek hála akár 8176 x 1808 pixeles (180 dpi-s) tájképeket készíthetünk. Az egyes képkockák összefűzése igen pontosan történik, „pixelkukkoláskor” sem lehet illesztési hibákat felfedezni.

A készüléket magasságmérővel és iránytűvel is felvértezte a gyártó, így ezeket is használhatjuk (ezek az adatok megjelennek a JPEG képek EXIF adattábláiban). GPS modul sajnos nincs, viszont a helymeghatározó adatokat a beépített WiFi segítségével lekérhetjük az okostelefonunkról, amin a Panasonic Image App alkalmazás fut (Android és iOS alá elérhető).

Minden esetben érdemes kalibrálni az iránytűt, ha egy új helyszínre értünk, és valós adatokat szeretnénk látni az EXIF adatok közt.

A Panasonic DC-FT7-ben is jelen van a már oly sokszor kibeszélt 4K Fotó mód: egy 4K felbontású videóból választhatjuk ki a kívánt fényképet. Ennek három módja érhető el az FT7-ben. Az elsőnél a fényképezőgép addig veszi a 4K folyamot, míg nyomva tartjuk a kioldót, a másodiknál akkor kezdődik a felvétel, amikor megnyomjuk a kioldót, majd akkor fejeződik be, ha ismét megnyomjuk, s végül a harmadiknál a kioldó teljes lenyomása előtt és után egyaránt 30 kép kerül mentésre (tehát összesen 2 mp alatt 60 „felvétel” készül). Később, az adatfolyam visszanézése során a kiválasztott képkocka elmenthető különálló JPEG állományként (kitöltött EXIF adattáblával).

Igen fejlett a DC-FT7 expozíciósor funkciója: akár hét, egy-egy teljes FÉ különbségű képet is készíthet a masina (a legkisebb expozíciósor három képből áll, amelyek közt 1/3 FÉ különbség van).

Egyéb funkciók:

  • HDR képkészítés
  • Time lapse felvétel
  • Kezelőfelület gombjainak kiosztása (külön választható funkciók lejátszáshoz és felvételhez)
  • Rengeteg szűrőhatás (22 db kreatív szűrő, 21 séma)
  • Klasszikus Panasonic-féle menürendszer (gyorsmenü is elérhető)
  • USB aljzaton keresztül tölthető akkumulátor
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...