Immár hivatalos: itt van a FujiFilm X-T3 fényképezőgépe!

Ma reggel végre hivatalosan is be lett jelentve a FujiFilm legfrissebb, felső középkategóriás tükörnélküli rendszerkompaktja, az X-T3, amely az új, 26 MP-es, BSI X-Trans CMOS 4 képérzékelő köré épül. Az új szenzor alapérzékenysége ISO 160-ról indul és egészen ISO 12 800-ig emelhető, de igény szerint ez a tartomány ISO 80-51 200-ig kiterjeszthető. Az X-T3-mal legfeljebb 4K felbontású, 50/60 kép/mp képfrissítésű videókat készíthetünk. A készülék új filmszimulációs módokkal is bővült (Acros, Classic Chrome és Eterna). Az új képfeldolgozó egység, az X-Processor 4 háromszor gyorsabb elődjénél, így nem csoda, hogy a sorozatfelvételi sebesség is nőtt: képvágással akár 30 kép/mp is lehetséges.

Az X-T3 formavilágát tekintve nagyon hasonlít az X-T2 elődmodellre. A váz magnéziumötvözetből készült és az időjárás viszontagságai ellen szigetelt. A hátoldalon található kijelző mozgatható és érintésérzékeny, felbontása 1,04 millió képpont. Az elektronikus kereső 0,75-szörös nagyítást kínál (0,5x kisfilmes formátumban), felbontása 3,69 millió képpont, képfrissítése 100 kép/mp „Boost” módban. A fényképezőgép mechanikus zárrendszere 1/8000-30 mp közti záridőkre képes, de az elektronikus zárral akár 1/32 000 mp is lehetséges.

Nagy előrelépés történt a fókuszrendszerben is: az X-T3 képérzékelőjén 2,1 millió (!) fázisérzékelőt találunk; ezek ráadásul lefedik szinte a teljes képmezőt. A fókuszálás és a fénymérés másfélszer gyorsabban történik, mint az X-T2 esetében, de a rendszer érzékenysége sem mondható gyengének a -3 FÉ-s értékével. A mérnökök továbbfejlesztették az arc- és a szemérzékelést – ezeket már az AF-C módban is elérhetjük. Érdekes segédet kapott a kézi élességállítás: a „Digital Microprism” digitálisan szimulálja az SLR éra törőékes keresőjét.

Fentebb említettem a sorozatfelvételi sebességet. Nos, ha nem akarunk képvágást (aminek mértéke sem vészes, csupán 1,25x), akkor az elektronikus zárral 20, a mechanikussal 11 kép/mp a csúcssebesség. Ha a 30 kép/mp-es sebességet választjuk, a keresőben világos vonalak jelölik a vágott területet, hogy a kompozícióból ne legyen káosz. Elérhető egy előfelvételi mód, ahol a kioldó félig történő lenyomása során a készülék folyamatosan képeket készít, majd a kioldás előtti és utáni képet is elmenti.

A FujiFilm X-T3 egy akkutöltéssel a CIPA mérése szerint kb. 390 képet készít, de a valóvilágban ettől nyilván többre is elég lesz majd az NP-W126S jelű áramforrás, amiből egyébként plusz kettőt tehetünk az opcionális portrémarkolatba (összesen három akkut használhatunk). Az X-T3 számos fejlesztést hoz mozgóképkészítés területén. A 4K felbontású videóink DCI és UHD felbontásúak is lehetnek, a HDMI-n keresztül pedig 10-bites, 4:2:2 jel mehet ki külső rögzítőre (az SD kártyákra 4:2:0 színkódolású adatfolyam kerülhet H.265 codec használatával). A szenzor kiolvasási sebessége is nőtt, így várhatóan kisebb lesz a gördülő zár hatás.

Van F-log, HLG támogatás (ez majd egy firmware frissítéssel kicsit később lesz elérhető), van mikrofon bemenet és fejhallgató kimenet, de USB-C aljzatot is találunk a vázon. Az X-T3 szeptember 20-tól lesz megvásárolható, ára 1500 dollár lesz. Aki szeretné, kitben is megvásárolhatja majd a gépet az XF18-55 mm F2.8-4 objektívvel. Ekkor az ár 1900 dollárra emelkedik.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...