Erre a szoftverre van szükséged, ha menteni akarod törölt fájljaidat!

Kész, ne keress tovább! Ha véletlenül törölted megismételhetetlen fényképeidet, videóidat (vagy más fájljaidat), akkor a hivatásos adatmentők előtt egy biztos pont lehet a PhotoRec, ami több száz formátumot ismer és a már többszörösen formázott memóriakártyáról is képes lementeni a még felül nem írt állományokat! Tapasztalataim szerint eddig ez a legjobb ingyenes adatmentő alkalmazás, amely ráadásul nem csak parancssoros, hanem grafikus móddal is rendelkezik. Ha grafikus módban szeretnéd indítani a szoftvert (és miért ne szeretnéd), akkor a qphotorec_win.exe fájlt kell elindítanod, aminek hatására következő ablak ugrik fel:

A program használata eléggé egyértelmű: felül, a legördülő menüben válaszd ki azt az adathordozót, amiről menteni szeretnéd a törölt állományokat, majd az ablakban jelöld ki a partíciót, amit a szoftverrel meg akarsz célozni, majd mondd meg az alkalmazásnak, milyen fájlformátum volt/van a kiválasztott adathordozó partícióján, illetve melyik területet akarod lementeni (csak a szabad területet, vagy a teljes adathordozót).

Esetemben egy SanDisk Extreme Pro 32 GB-os (280 MB/mp) SD memóriakártya volt a tesztalany, amit már több gépben használtam, és legalább ötször-hatszor meg volt formázva. A PhotoRec még így is képes volt arra, hogy 525 fájlt hozzon vissza a bitek vadászmezejéről! A Nikon D850 NEF fájljait TIFF állományként mentette el, de egy egyszerű átnevezéssel a fájlok ismét olvashatóvá váltak a képfeldolgozó program részéről.

Fontos, hogy legalul, ahol ki lehet választani azt a helyet, ahová menteni szeretnéd a talált fájlokat, olyan tárat adj meg, amin legalább a beolvasott médium kapacitásának megfelelő mennyiségű üres hely van. A mentés során a program „recup_dir.[szám]” könyvtárakat fog létrehozni, ahová a helyreállított fájlokat menteni fogja. Az említett 32 GB-os memóriakártyámat kb. 15 perc alatt dolgozta fel a szoftver (USB 3.0 aljzaton USB 3.0 kártyaolvasó). A PhotoRec alábbi kiterjesztéseket ismeri:

Próbáld ki te is, a PhotoRec innen tölthető le DOS, Windows 9x, Windows NT, Windows 2000, Windows 2003, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 10, Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Sun Solaris, Mac OS X alá. A fájlmentő a FAT, az NTFS, az exFAT, az ext2/ext3/ext4 és a HFS+ fájlrendszereket ismeri.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...