Nikon Z – Egy új korszak hajnalán

Menürendszer és működés

A Nikon Z7 menürendszere nagyon hasonlít például a D850-éhez. Itt hét fő oldalon (Visszajátszás, Fényképezés, Videofelvétel, Egyéni beállítások, Beállítás, Retusálás, Saját) található az összes funkció és szolgáltatás, tehát sok újdonságot nem lehet elmondani erről a már régóta jól bevált, de időközben rendesen felduzzadt rendszerről.

A visszajátszás menüben érdemes kikapcsolni a „Kép megtekintését”, hacsak nem vagyunk épp nagyon ráérősek, ugyanis az expozíció után a kép megjelenítése nagyon lelassítja a fotózás folyamatát: kattintás után kikapcsol a kereső egy rövid időre, majd bejön a fotó, majd ha megnyomjuk félig a kioldót, hogy már megint fényképeznénk, akkor újfent kikapcsol az élőkép egy rövid időre és csak utána kapjuk vissza a keresőképet.

Az „ISO érzékenység beállítása” címszó alatt felparaméterezhetjük az automatikus érzékenység-állítás tartományát, akár a teljes spektrumot is felhasználhatjuk ISO 32-102 400 közt.

A „Rázkódáscsökkentés” a képstabilizátort takarja, ahol háromféle opció közül választhatunk: kikapcsolt VR, bekapcsolt VR, Sport VR. Utóbbi a svenkeléses használathoz van, azaz a rendszer nem kompenzálja az oldalirányú mozgást. Egyébként a 24-70 mm F4 S objektívvel 70 mm-es állásban körülbelül 3,5 FÉ előnyt tudtam kihozni a rendszerből:

Az „AF mező mód” címszó alatt beállíthatjuk, hogy milyen fókuszmező-kiosztást szeretnénk használni (Pontszerű AF, Egypontos AF, Dinamikus AF mező, Széles AF mező (K), Széles AF mező (N), Automatikus AF mező). Van egy újfajta „pinpoint” (pontszerű) mód is, amivel nagyon pontosan lehet élesre állni, cserébe lassabb valamivel a fókuszálás menete, mint az egyszerű egymezős mód esetében.

Ha az elektronikus zárat szeretnénk használni, akkor ne kezdjük el azt így, ebben a formában keresni a menüben, mert nem fogjuk megtalálni. Kapcsoljuk be a „Néma fényképezést”, és akkor a teljesen elektronikus zárat fogja alkalmazni a fényképezőgép. Lehet csak ez első redőnyt elektronikusra cserélni, ekkor azonban némi korlátozó tényezőként el kell fogadnunk azt, hogy a legrövidebb záridő legfeljebb 1/2000 mp lehet.

Nagyon nagy pluszpontot érdemelnek a fejlesztők, hogy a Nikon Z7 kijelzőjének és elektronikus keresőjének is igény szerint át lehet állítani a fehéregyensúlyát, sőt, a két panel fényerejét is ízlés és igény szerint növelhetjük, vagy csökkenthetjük. Az OLED státuszkijelző fényerejét is több lépésben lehet állítani, nekem a négyes szint (erős közepes) elegendőnek bizonyult, igaz, erős napsütésben nem használtam azt. Az „i” megnyomásával előhívható az információs kijelző a hátsó monitorra. Ezt kétféleképp jeleníthetjük meg: fekete alapon világos betűkkel, illetve világos alapon fekete betűkkel.

A Nikon Z7-ben a WiFi és a Bluetooth modul egyaránt megtalálható, így kiélvezhetjük a vezeték nélküli távvezérlést, és/vagy a képek másolását. Okoseszközről (Android vagy iOS) például a Nikon Snapbridge-dzsel vezérelhető a fotógép, de számítógépünkről (Windows, Mac OS) is távirányíthatjuk a fényképezőgépet a Nikon Camera Control Pro 2-vel.

Kattints!

A Retusálás menüben a már megszokott funkciókat és szolgáltatásokat találjuk, mint például a NEF (RAW) feldolgozást, amivel az ACR megjelenéséig gépen belül alakíthatjuk a RAW fájlokat JPEG állományokká. Persze, van lehetőségünk levágásra, átméretezésre, torzításvezérlésre, perspektíva korrekcióra is, hogy csak párat említsek a sorból.

A Saját menü oldal gyárilag üres, ide – értelemszerűen – a leggyakrabban használt menüpontokat gyűjthetjük egy csokorba.

A JPEG-ben fotózok örülni fognak a kiterjesztett Picture Control menüpontnak, ahol a szokásos nyolc fő profilon kívül további 20 egyedi képi hatás közül választhatunk!

A fénymérés négyféleképp történhet: mátrixméréssel, középre súlyozottan, célpontra mérve, csúcsfényre súlyozottan mérve. A próba során én maradtam a mátrixmérésnél, amit csak esetenként (és „művészkedéskor”) kellett felülbírálnom manuálisan.

A szokásos time lapse („időzített videó”), többszörös expozíció, időzített felvételkészítés mellett választható a fókuszléptetéses fényképezés, aminek elsősorban a makrózás szerelmesei fognak örülni, hiszen ezzel a funkcióval akár több száz képből álló fókuszsor is készíthető teljesen automatizálva. A paraméterezési lehetőségek igen széleskörűek:

Azt ugye mondanom sem kell, hogy a Z7 teljes kezelőfelületét úgy alakíthatjuk, ahogyan csak szeretnénk! Nem csak a gombokra és tárcsákra lehet kívánság szerint funkciókat kiosztani, hanem – köszönhetően az elektronikus működési elvnek – az „S” objektívek fókuszgyűrűjére is.

S ha már megejtettünk minden beállítást, azokat az U1, U2, U3 szlotokba menthetjük el, így minden fotózási feladathoz lehet egy-egy profilunk.

Nos, egyelőre idáig jutottam el a Nikon Z-rendszerével való barátkozás során, következik még a képminőség, a videofelvétel és – ami sokakat érdekelhet még – az AF működése a natív és az FTZ konverterrel felcsavart F-objektívekkel. Addig is pár képmintát itt találtok.

A Nikon Z7 fényképezőgépet és az objektíveket a Nikon magyar képviseletétől kaptam a teszthez.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...