Akárhányszor nézed meg ezt a videót, nem fogsz rájönni, hogyan csinálták!

A feladat röviden: készíts egy promóciós videót a világ egyik legismertebb fényképezőgép gyártójának új termékéről úgy, hogy ahhoz az újdonság prototípusait kell használnod, és közben senki sem vehet róla tudomást, mert titoktartásra köteleztek. Mi bajunk lehet, nem?

Szóval, Tokió egyik toronyházának a tetején állok, tőlem 400 méterre egy óriási nyuszi várja az utasításokat. Körülöttem egy teljes „a színfalak mögött” csapat veszi minden mozzanatomat. Előttem, a nyuszira állítva, négy az összesen tíz létező fényképezőgép prototípusból (a Nikon új tükörnélküli fotógépe, amit a pletykafészkek már rojtosra tárgyaltak). A külvilág kíváncsiskodó szemei elől négy bojtos sapka (nagymami kötötte őket) takarja a készülékeket. Mellettem az ügyfél, aki ideges, mivel a mögöttem álló emberek megpróbálják kifürkészni, mi van a sapik alatt. A nyuszi készen áll. Minden készen áll. Az ügyfél már alig várja, hogy vége legyen. Felvétel!

Ha megnézed a lenti videót, elgondolhatod, micsoda tervezői munka áll mögötte. Lassan összeáll a történet, elkészül a képes forgatókönyv, és még az ügyfél is kedveli: a tematika hasonló elemeket vonultat fel, mint az „Alice Csodaországban” című alkotás, és ez az ötlet tetszik a megbízónak.

Az alkotó kezét erősen köti a titoktartási szerződés, és még a típusjelzés is rejtély marad, míg az első RAW fájl feldolgozásra nem kerül. Az NDA szereződés aláírásakor gyakran megremeg az ember keze: egy-egy a közösségi oldalakra, vagy egy fotós pletykaoldalra felkerülő lopott kép akár a szerződő fél (a megbízott) egzisztenciájába kerülhet – hidd el, nem te akarsz abban a pácban lenni!

Egy ilyen léptékű produkciónak számos buktatója van. A jogi procedúrák mellett például az időjárás is megtréfálhatja az alkotókat, noha, azoknak bizonyára nem lesz kedvük röhögcsélni, ha épp tegnapelőtt volt a leadási határidő. Bár az utómunka során lehet varázsolni, a megfelelő fényeket nem igazán lehet helyettesíteni. Tokióban nyáron nagy a hőség és magas a levegő páratartalma; pár napfényes forgatási nap után megérkezett a nagy szürkeség, amikor le kellett állni a munkálatokkal. Szerencsére a csapat több időpontra foglalta le a forgatás helyszíneit, de az időjárás miatti „elhasalás” után már nagy volt a nyomás.

Úgy érzem, hogy Rob Whitworth-nek érdemes volt leküzdenie az akadályokat, mert alkotása, a Tokyo Seamless egyszerűen páratlan. Nézd meg te is! (Forrás: petapixel.com)

Tokyo Seamless – Zippy Edit from Rob Whitworth on Vimeo.

Utóirat: amit most láttál, az 100 000+ RAW fájl, 14 TB adat és 700 óra megfeszített munka eredménye!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...