A Phottix Juno univerzális rendszervaku bemutatója

Már egy jó ideje kapható a Phottix univerzális rendszervakuja, a Juno, amely központi érintkezőjének hála szinte az összes olyan fényképezőgéppel működésre bírható, aminek van vakusaruja. A teljesen manuális villanó Canon, Nikon, Sony, Pentax, Panasonic, Fuji és Olympus rendszerekbe integrálható, kulcsszáma 58 (ISO 100-on 200 mm-es állásban), tehát kellemesen nagyot lehet vele villantani, fénye 20-200 mm közti tartományt fed le a zoomfejnek köszönhetően (a beépített előtéttel 14 mm-es gyújtótávolságú objektívekkel is bevethető), de a legjobb része, hogy beépített vezeték nélküli Phottix Ares II adó-vevője is van!

A villanó fényerejét 1/3 FÉ lépésekben lehet 1/128 és 1/1 közti értékekre állítani. A paraméterező tárcsa előnye használat közben az, hogy a spektrum elején és végén nem lehet túltekerni az értékeket, tehát nem forog körbe a tartomány. A zoomfejet 20, 24, 28, 35, 50, 70, 85, 105, 135 és 200 mm-es állásba lehet mozgatni, így a legfontosabb gyújtótávolsági értékek mind le vannak fedve. A Phottix Juno Master és Slave módban egyaránt használható, akár négy csoportban (A, B, C, D) egyszerre is vezérelhet más vakukat. A Juno 2,4 GHz-es vezeték nélküli adó-vevőjét optikai kommunikációs rendszer egészíti ki, így régebbi villanókkal is képes az együttműködésre.

A beépített diffúzor mellett egy kis derítőlapot is kapunk, ami a villanófej fényének terelésében segíthet.

Diffúzor kupak is jár a Phottix Junóhoz, ami teszi a dolgát, de valószínűleg sosem lesz olyan hatékony a fényformálásban, mint a spéci külső kiegészítők.

A Phottix Juno fejét mindkét irányban 180 fokban el lehet forgatni. A villanófejet lefelé nem lehet dönteni, de felfelé kb. 100 foknyira felhajtható.

A vakutest alján, a saru közelébe került a külső tápellátás csatlakozója (Canon kompatibilis), valamint egy szabványos állványmenet, amivel vízszintes állásban rögzíthetjük a villanót egy tetszőleges állványon. A mellékelt műanyag talp alján is van menet, így a vaku függőlegesen is felcsavarható tripodra.

Természetesen nem maradt le a vakuszinkron aljzat sem, amit egy másik gumifedél alatt találunk szintén a saru közelében.

A Phottix Juno négy darab, AA méretű ceruzaelemmel, vagy a már említett porton keresztül külső áramforrásról hajtható meg (a vakuban akkor is kell, hogy legyen elem/akku, ha külső áramellátást használunk). Ha nincs külső tápellátás, érdemes erős akkukat választani: a próbák során én az Eneloop 1900 mAh-s egységeket választottam, így az újratöltési idő két teljes erejű (1/1) villanás között igen rövid, kb. 4 mp volt. A vakuban túlmelegedés elleni védelem is van, így a rendszer kb. 20 full villanás után némileg lelassítja a működést. A kijelzőn ekkor megjelenik a megfelelő figyelmeztető piktogram.

A rendszervaku hátoldalán kék háttérvilágítású kijelző, négy vezérlőgomb, egy OK-val ellátott paraméterező tárcsa segíti a megfelelő értékek beállítását. Természetesen van teszt gomb is, amivel a villanócső elműködtethető. Ezen a vakun „rendes” bekapcsoló kar található, aminek előnye a gyors működés. A termék készenléti móddal is rendelkezik, ami beállítástól függően 10/30/60 perc után élesedik (Slave módban nem megy le készenlétbe a vaku).

A menürendszer meglehetősen egyszerű, aki jártas a villanók használatában, az nagyon gyorsan megfejti az egyes funkciókat. Kezdőknek azért nem árt elővenni a leírást, amiben azokról az összetettebb szolgáltatásokról is lehet olvasni, mint amilyen például a stroboszkóp mód, ahol előre megadható számú és erejű villanással hozhatunk létre érdekes effektusokat.

És akkor jöjjön a cikk igazi lényege: milyen a Phottix Juno a használatban? A kipróbálás során a villanót egy Canon EOS 5Ds R vázzal (de nem vázon!) használtam. A villantást a forgalmazótól kapott Phottix Strato II vezeték nélküli kioldóval oldottam meg. A szett beállítása roppant egyszerű volt: a Strato II felkerült a Canon váz vakusarujába, majd mind a vakun, mind a kioldón megadtam az előre beállított csoportot (A) és csatornát (1). A vakut M-módba állítottam Slave-nek. A három vezérelt mód közül (Slave, Slave 1, Slave 2) a vezeték nélküli rádiós kioldáshoz a szám nélküli „Slave-et” kell használni, a másik kettő optikai (rálátásos) kioldásra van (ezek közül is a „Slave 2” késleltetett kioldást eredményez, a vaku akkor villan el, ha más, mellette álló rendszervaku működik el először).

Kattints! – A középső képen a rendszervaku világította meg ilyen szépen a lépcsőt és Szűcs Gabi művésznőt a plakáton

A Phottix Juno fénye bivalyerős, a fenti képmintákon 1/1-es teljesítményt állítottam be, a zoomfejet 200 mm-es állásba húztam. Persze, ez a villanó nem csak ökörködésre és művészkedésre használható, hanem igényes munkára is. Ha például többet állítunk fel belőle (akár tucatnyit is), akkor a rendkívül rugalmasan alakítható beállításoknak köszönhetően a legösszetettebb feladatok is szépen megoldhatók.

A Juno nem csak 16 csatornát (1-16) és négy csoportot (A-D) ismer, hanem egy négyjegyű digitális azonosítóval is ellátható, így csak akkor villan el, ha egy olyan (Phottix) kioldóval dolgozunk, amin ez az egyedi azonosító lett beállítva (ez a szolgáltatás nagyon jól jöhet például sajtóeseményeken, ahol többen dolgozhatnak vezeték nélküli rendszerekkel). Tartsuk azonban fejben, hogy a Digital ID csak az 5-16 közti csatornákon használható! A Phottix Juno természetesen Masterként (azaz vezérlőként) is használható, a beállításokat könnyűszerrel és értelemszerűen végezhetjük el. Elég megadni a csatornát és a csoportot, amin keresztül a Slave vaku(ka)t el szeretnénk érni. A Juno műszaki leírásában az szerepel, hogy kb. 100 méteres a hatósugara a beépített vezeték nélküli adó-vevőnek. Bár ezt a határértéket nem próbáltam ki, a legfeljebb 20 méteres távolságból hibátlanul működött a rendszer (ez nem is csoda, ugyanis a Strato II-nek meg 150 m a hatótávja).

Értékelés

Aki nem riad vissza a manuális kezeléstől (így lehet csak igazán megtanulni a vakuk kezelését, beállításait), és gyakran igényel témáihoz külső fényforrást, fényforrásokat, de utál vezetékekkel bajlódni, az nem nagyon nyúl mellé a Phottix Junóval. A rendszervaku roppant rugalmasan használható, felépítése, anyaghasználata sem rossz minőségű, megtaláljuk rajta az összes szükséges csatlakozót és még az ára is rendben van: a Tripont Foto Video szaküzletében, illetve webshopjában bruttó 41 900 forintért vásárolható meg. Tőlem jár neki a „Kedvenc” biléta!

Phottix Juno

A Phottix Juno rendszervakut és a Phottix Strato II 5-in-1 Trigger Szettet a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam a bemutatóhoz. A vaku műszaki adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...