A Nikon Z6 bemutatója

Értékelés

Értékelés? Igen, úgy érzem, a tapasztaltak és a látottak alapján már lehetséges egy kerek, egységes képet alkotni a Nikon kisebbik felbontású, full frame szenzoros tükörnélküli fényképezőgépéről, a Z6-ról. A készülék ergonómiája tipikusan „Nikonos”: a Z6/Z7 a D750 tükörreflexes masina kezelőfelületéhez hasonló élményt nyújt. Biztos akadnak olyanok, akik a módválasztó tárcsa helyén a D850-nél látott „profi” multifunkciós egységet látták volna szívesebben, és az sem lett volna rossz döntés, ha a hátlap nyomógombjai éjszakai megvilágítást kaptak volna. A szabadon egyénre szabható kezelőfelület, a kényelmes markolat igazi élménnyé teszi a fényképezőgép használatát! Az elektronikus kereső fantasztikus képminőséggel kényezteti a fotóst – nekem biztos nem hiányzik többé az optikai kereső!

Funkciók, szolgáltatások terén ugyanazt kapjuk, mint amit a felső középkategóriás/csúcskategóriás Nikon dSLR vázakban már megszokhattunk, tehát nincs hiány semmiben. A készülék fókuszrendszere kapcsán még nem tudok véglegeset nyilatkozni, mivel az vegyesen teljesített, szóval egyelőre még ne istenítsük, de ne is temessük az újoncot. A képminőséggel nagyon meg voltam elégedve, amihez javarészt az új 24-70 mm F4 és az 50 mm F1.8 Z-objektívek is jócskán hozzájárultak (tesztemet az ötvenesről itt olvashatod). Igaz, a NEF fájlokat először DNG-be kellett átkonvertálnom, hogy kedvemre kitombolhassam magam az expozíció korrigálásával, de már így is biztató volt, amit láttam.

Ami nagyon nagy erőssége a Z6-nak, az a videózás. A képminőség itt is nagyon jó, van dinamika is bőven, főleg, ha az N-logot használjuk külső felvevővel. Mint már írtam, kár, hogy a Nikon nem tette lehetővé a RAW videót (lehet, hogy túlmelegedett volna a készülék?).

A Nikon Z6 jelenleg 750 000 Ft körüli áron kapható, ami a gyártók „újfajta” árképzését ismerve egyáltalán nem mondható soknak. Mi szólhat a Z6 ellen? Nem sok: az egyetlen egy memóriakártya foglalat szúrhat szemet, így esküvőfotósok, sportfotósok számára nem ideális választás a Z6 sem. Persze, a puffer is lehetne nagyobb valamivel, hogy például a természetfotósok is kiélhessék sorozatlövő késztetéseiket. A tesztelés folytatódik, de már most megelőlegezem a Nikon Z6-nak az „Ajánlott” bilétát.

Nikon Z6

A Nikon Z6 fényképezőgépet, a Nikkor Z 24-70 mm F4 S és a Nikkor Z 50 mm F1.8 S objektíveket a Nikon hazai képviseletétől kaptam bemutatóra. A Z6 műszaki adatlapját itt találjátok.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...