Tamron 17-35 mm F2.8-4 Di OSD – nagyot karcol!

Kedvező ár, ultra nagylátószög, szuper képminőség – a három közül bármelyik két tulajdonságot kérheted!” – ugye, ismerős? Nos, úgy tűnik, hogy a Tamron végre változtatni óhajt a helyzeten, hiszen az új, 17-35 mm F2.8-4 Di OSD objektívvel kedvező áron kínál ultra nagylátószöget úgy, hogy a képminőség is nagyon rendben van – állítólag. Derítsük ki, mi az igazság – olvass tovább!

Augusztus elején jelentette be a gyártó az új ultra nagylátószögű optikáját, amely kirajzolja a 36 x 24 mm-es képérzékelőket is. A Tamron 17-35 mm F2.8-4 Di OSD összesen 15 lencsetagból áll (köztük több öntött aszférikus és alacsony szórású is megtalálható), amik tíz csoportba lettek elrendezve. Az A037 kódjelű lencserendszert a Tamron (egyelőre?) csak Canon EF és Nikon F bajonettel kínálja. Az átlós látószög 17 mm-en 103° 41’, míg 35 mm-en 63° 26’; a legkisebb tárgytáv 28 cm, a szűrőmenet átmérője pedig 77 mm.

A kezdő F-érték 17 mm-en F2.8, amit egészen F16-ig lehet szűkíteni. Ahogy haladunk a 35 mm-es végpont felé, úgy csökken a kezdő F-érték: 20 mm-en még mindig F2.8, 24 mm-en F3.2, 28 mm-en F3.5, míg 35 mm-en F4 áll rendelkezésünkre. A blendeérték-tartomány is változik, ahogy 35 mm felé haladunk, hiszen ott már F22-ig lehet szűkíteni a hét, lekerekített lamellából álló íriszt (a Nikon verzió is már elektromágneses blendeállítással rendelkezik).

A Tamron 17-35 mm F2.8-4 Di OSD kb. 26 mm-es állásban a legrövidebb, míg 17 mm-en a leghosszabb. Az objektív terjedelme 92,5 x 83,6 mm (Canon verzió), tömege 460 gramm, azaz a kisebb, APS-C szenzoros dSLR vázakkal sem lesz orrnehéz a szettünk. A gyártó a védőkupakokon kívül a napellenzőt is mellékeli, így arra nem kell külön költeni. Természetesen ez az objektív is kompatibilis a gyártó TAP-in konzoljával, így a firmware frissítése és a paraméterek egyénre szabása kényelmesen, otthon is megoldható.

A lencserendszer felépítése lehetővé teszi, hogy enyhén nedves környezetben (pl. szitáló eső) se kelljen megszakítani a fényképezést, mivel a tubus a kritikus részeknél szigeteléssel van ellátva. A frontlencse ráadásul fluorit-bevonattal van kezelve, ami víz- és olajlepergető hatású.

Az objektív beépített AF-motort kapott, ami a gyártó „Optimized Silent Drive” (OSD) technológiájára épül. Bár ez a motor valamivel lassabb és hangosabb, mint az USD (Ultrasonic Silent Drive) csúcsváltozat, azért panasz nem lehet a működésére, hiszen amúgy is egy ultra nagylátószögű objektívvel állunk szemben, ahol ez tökéletesen megfelel. Ami viszont nem tetszett, hogy kézzel nem lehet belenyúlni az autofókuszba, előtte MF állásba kell pöccinteni az AF/MF kapcsolót. A fókuszgyűrű kb. 75 fokban forgatható el két végpontja között, azaz ezt a rendszert az AF-ra hangolták.

Az objektív bajonettje körül szigetelő gumigyűrű található. A hátsó lencsetag viszont nem zárja le a tubust, az 35 mm felé haladva egyre jobban behúzódik a tubusba.

A Tamron 17-35 mm F2.8-4 Di OSD külső tulajdonságait kiveséztük, most nézzük, mit nyújt képminőség terén! A bevezetőben azt állítottam, hogy ez az objektív kedvező ára mellett is nagyon jó képminőséget nyújt. Lássuk a bizonyítékokat! A teszteléshez egy Canon EOS 5Ds R fényképezőgépet használtam. A fényképezés során kizárólag RAW formátumot használtam. A Tamron 17-35 mm F2.8-4 Di OSD-t a váz felismeri, azaz megfelelően jeleníti meg a nevét a menüben, de a képjavító funkciók nem érhetők el (CA, vignettálás, geometriai torzítások korrekciója). A RAW fájlokat az Adobe Camera RAW 11.0.0.61 verziójával hívtam elő, képjavító profilt nem töltöttem be. Az ACR-ben csak az expozíciós értékeket módosítottam igény szerint.

A fenti animáció a geometriai torzításokat szemlélteti. Várható volt, hogy egy ultra nagylátószögű objektív képe – noha rektilineáris rendszerrel állunk szemben – kissé „görbe” lesz, azaz 17 mm-en hordótorzítással találkozhatunk, ám ennek mértéke alacsony, ráadásul 24-26 mm környékén már szinte teljesen kiegyenesednek a függőleges és vízszintes vonalak. 35 mm-es állásban enyhe párnatorzítás látható.

Zoomolás közben szinte az összes zoomobjektív középpontja elmozdul, szóval a kompozíciót érdemes ismételten lecsekkolni! A Tamron 17-35 mm F2.8-4 Di OSD sem kivétel, itt vízszintes elmozdulás tapasztalható zoomoláskor.

Fókuszlégzés is jelen van, ami a filmkészítők részére fontos információ. Fókuszhúzáskor némileg megváltozik a látószögünk.

A Tamron 17-35 mm F2.8-4 Di OSD nem parfokális. Noha zoomoláskor csak minimális mértékben, de változik a kép élessége, ezért minden egyes gyútáv-váltáskor újra be kell állítani a fókuszt.

Kellemes meglepetést okozott a kis Tamron a színhibák vizsgálatakor, ugyanis az objektív nagyon jól korrigált, már teljesen nyitott rekesznél is majdnem tökéletes a rajz! Igaz, ahogy a 35 mm-es érték felé haladunk, úgy erősödik némileg a színhiba mértéke, de még ott is elég akár csak egy FÉ-vel szűkíteni a rekeszt, hogy megszabaduljunk az egy-két pixelnyi lilás él-elszíneződéstől.

A peremsötétedést szintén 17, 26 és 35 mm-en vizsgáltam. Amint az várható volt, a full frame szenzoros fényképezőgépen 17 milliméteren, F2.8-on a legnagyobb a vignettálás mértéke. Az animációk mindent elárulnak!

Kattints!

A Tamron 17-35 mm F2.8-4 Di OSD képélessége a teljes zoomtartományban egyenletesen alakul a kép közepén, de a kép sarkaiban már nagyobb az eltérés 17 és 35 mm között. A fenti két kép 17 mm-es állásban mutatja a képélességet középen és a tesztábra jobb felső sarkában. Középen már F2.8-on is éles, kontrasztos a rajz, de F4-re szűkítve lesz csak igazán „karcoló” az objektív. 17 mm-en a sarkokban csak F8-tól lesz nagyon jó a képminőség.

Kattints!

26 milliméteres állásban már a kezdő F3.5-ös rekeszérték is hozza a legjobb élességet a kép közepén. Ahhoz, hogy a sarkokban is tökéletes legyen a rajz, érdemes legalább F5.6-ra szűkíteni a blendét.

Kattints!

35 mm-en F5.6-ra, azaz egy FÉ-t kell rekeszelni, viszont itt már a sarkokban is jó lesz a képminőség ezen a blendeértéken. Azt, hogy valójában mennyire éles a Tamron 17-35 mm F2.8-4 Di OSD, igazán csak a képminták mutatják majd meg (kattints ide), ahol a való világban lőtt fotókon szinte minden fűszálat meg lehet számolni!

Értékelés

A Tamron 17-35 mm F2.8-4 Di OSD esetében tényleg mindhárom tulajdonság mellett ott van a pipa: „kedvező ár, ultra nagylátószög, szuper képminőség”! Még a becsillanásokat is szépen kordában tartja az optikai formula; Nappal szemben fotózva sem tudtam erős becsillanásokat produkálni, ami szép eredmény! Persze, semmi sem tökéletes, így ez a termék sem: a legnagyobb hendikepje az, hogy AF állásban nem lehet kézzel belenyúlni a fókuszálásba. Egyesek azt is zavarónak találhatják, hogy nincs távolságmérő skála, vagy beépített képstabilizátor, de nekik – talán pont ezért – ott a drágább kategória. A Tamron 17-35 mm F2.8-4 Di OSD kicsi, könnyű, jó rajzú, és jelenleg bruttó 229 900 forintért vásárolható meg a márka hazai forgalmazójánál, a Tripont Foto Video Kft.-nél. Tőlem jár neki az „Ajánlott”!

Tamron 17-35 mm F2.8-4 Di OSD

A Tamron 17-35 mm F2.8-4 Di OSD objektívet a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra. A lencserendszer műszaki paramétereit itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...