A Nikon P1000 bemutatója

Menürendszer, működés

A Nikon Coolpix P1000 menürendszere szinte pontra megegyezik a P900-éval. A tipikusan kompaktos menü könnyen és gyorsan áttekinthető, kezelhető, így kezdők sem fognak elveszni benne a fontos beállítások elvégzése során. Csupán négy fő menüpont van: a fényképezés, a videofelvétel, a vezeték nélküli kapcsolat és az általános beállítások.

A menürendszerről készített képeket szintén feltöltöttem a szerverre, ezeket itt éritek el.

Mivel a P1000 optikája bődületesen nagy nagyítást kínál, ezért létfontosságú a beépített képstabilizátor megfelelő működése. Gyorsan próbára is tettem az 5 FÉ előnyt ígérő „Nikon Dual Detect” rendszerű stabit:

Egyszerűen hihetetlen, hogy manapság már mire képes a technológia! Ekvivalens 3000 mm-en kézből akár 1/10 mp-es záridőt is kitartottam bemozdulások nélkül! Nem mondom azt, hogy tízből tízszer hibátlan lenne a kép, de például a stabil háromlábra szerelt, 1500 mm-es távcsövem már egy mellette elrepülő légy szárnycsapásaira is rezgéssel reagál, szóval nem hogy az 1/10 mp, de már az 1/100 mp is tekintélyes eredmény lenne tőle/vele! Szóval, a Nikon képstabilizátora működik, ráadásul igen hatékonyan. Használat közben, éles bevetésen azért kicsit más a leányzó fekvése: az extrém gyújtótávolságokon már igazi kihívássá válik mozgó témák lekövetése, mert a stabilizátor a legkisebb mozgást is „úszással” kompenzálja, így a fényképezőgép vagy továbbmozog a célon, vagy elveszti azt (lemarad).

Hiába a monopod, a lövész beállás, 3000 mm-en a mozgó téma egyszerűen kiugrott a kompozícióból

Aki azt hiszi, hogy állvány nélkül, kézből fog madarakra „lőni”, az hatalmasat téved! A minimum egy masszív monopod, nélküle el se induljunk fotózni, mert csalódni fogunk.

A hatalmas nagyításból eredő nehézségekkel valószínűleg a Nikon mérnökei is tisztában voltak, ezért létrehoztak két dedikált működési módot: az egyiket kifejezetten a madarászoknak, a másikat a Hold megszállottjainak alkották meg a szakemberek. Mindkét módot kizárólag JPEG mentésére állítva lehet használni, azaz nem választható a RAW állományok mentése (miért?). A „madárles” módban Fine és Normál lehet a kép minősége, de emellett választhatunk a 16 MP-nél alacsonyabb felbontást is (minek?). Az előre beállított (gombra ugró) gyújtótávolság ekv. 500 mm, de ezt a menüben 800, 1000, 1400, 2000, vagy 3000 mm-re is állíthatjuk. A fényképezőgép madárles módban sorozatfelvételre van állítva (7 kép/mp), így nem maradunk le az akcióról.

A Hold módban ugyanígy csak JPEG áll rendelkezésünkre, de a felbontást és a JPEG minőségét itt is átállíthatjuk (minek, ki akarna rosszabb és kisebb felbontású képet menteni?). A fotómasina automatikusan manuális fókuszra vált és a végtelenre állítja az élességet, így azzal már nem kell bajlódnunk. A lehető legkisebb bemozdulásokat a 3 mp-es önkioldóval éri el a rendszer. Persze, a keményvágásúak teljesen manuális módban is nekiveselkedhetnek a Hold lefényképezésének (ekkor van RAW is), de nem lesz könnyű dolguk, ugyanis az AF 3000 mm-en már igencsak megküzd a témával (nekem csak a Hold „élén” sikerült úgy ahogy élesre állítanom a gépet). A másik nehézséget a „célzás” okozza, hiszen kikapcsolt stabilizátorral hiába van masszív háromlábon a gép, a legkisebb mozgatásra is „ezerkilométereket” ugrálunk az égbolton. Ahogy én csináltam: háromlábra fel, M-mód, 1500 mm-en becéloztam a Hold közepét, majd rázoomoltam 3000 mm-re. 1/640 mp, F8, ISO 100 RAW-ban.

Sok-sok türelemmel és utómunkával ettől jobb eredményt is el lehet érni, de higgyétek el, 3000 mm már nem piskóta, ott nagyon nehéz kiváló képminőséget produkálni (ott az a fránya atmoszférikus turbulencia, és a diffrakció is, ugye). Szóval – szerintem – először 1500-2000 mm között érdemes próbálkozni, s ha már mindent kitapasztaltunk, akkor érdemes nekivágni a csúcsnak!

Észrevételek:

  • A Nikon helyében én az állványmenetet nem a váz aljára, hanem az optika tubusába fúrtam volna, hogy zoomoláskor ne váljon orrnehézzé a gép.
  • A kijelző nem érintésérzékeny, így a fókuszmezőt nem lehet pillanatok alatt, odabökéssel áthelyezni.
  • Gyakori zoomolgatással az akku viszonylag hamar lemerül. A nagy markolatban lett volna hely nagyobb áramforrásnak is, ami főleg madár- és természetfotózáskor jönne jól. Igaz, USB-n lehet tölteni az akkut (pl. mobil akkuról), így nem vagyunk kötve a hálózathoz, de a töltés lassú.
  • A vezeték nélküli távvezérlés elég alapszintű, itt lehetne még némi pluszt adni a fotósoknak.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...