A Nikon P1000 bemutatója

Videofelvétel, értékelés

Végre van 4K, juhú! Ráadásul a képminőség nem is rossz, csak az a fránya rolling shutter effektus ne lenne olyan erős. Nem csak 4K-ban, hanem Full HD-ben is dülöngélnek a függőlegesek rendesen, ha svenkelünk, de zoomoláskor is látszik a hatás, ha kissé ide-oda mozog a kép. 4K-ban nincs további képvágás, így a látószög ugyanaz marad, mint Full HD alatt. 4K alatti felbontásban használhatjuk a digitális képstabilizátort is, ami elég hatékonyan oldja meg a rábízott feladatot. Ja, és felvételeinkhez nem csak a beépített mikrofont használjuk, hiszen van mikrofon bemenet a gép oldalán. Milyen poénos felvétel lenne: állítsuk le barátunkat tőlünk 100 méterre, biggyesszünk rá egy vezeték nélküli mikrofont, zoomoljunk rá, beszéltessük, közben zoomoljunk ki, majd figyeljük, ahogy eltűnik a távolban, de a hangja továbbra is tisztán hallatszik!

A Coolpix P1000-rel lassított felvételeket is készíthetünk: VGA felbontásban 4x-es, HD-ban 2x-es lehet a lassítás értéke. A felgyorsított felvételek akár Full HD képmérettel is készülhetnek, itt a sebesség 0,5x lesz. Végül álljon itt pár „rázoomolós” videó:

Értékelés

Pár évvel ezelőtt ki hitte volna, hogy valaha lehetséges lesz egy 125-szörös nagyításra képes fényképezőgépet gyártani? Már a Nikon Coolpix P900 83-szoros átfogása is annyira szürreális volt, hogy mindenki csak hüledezett tőle. És erre tessék, itt van a P1000 a maga 125-szörös optikájával, ami ekvivalens 24-3000 mm-t fed le! Ez egyszerűen hihetetlen. Gondoljunk bele, hogy a csak tízszeres átfogású dSLR objektívekre is milyen csodálkozva néznek egyesek – a P1000 annak a 12,5-szörösét nyújtja! Ráadásul 24 mm-ről indul, tehát a nagyobb témák is szépen beleférnek a kompozícióba. Makrózásra sem utolsó a P1000, hiszen 1 cm a legkisebb tárgytávja.

A készülék saját JPEG fájljai jó minőségűek a kategórián belül, de aki többet szeretne kihozni felvételeiből, annak rendelkezésére áll immár a RAW formátum is, ami anno annyira hiányzott a P900-ból. A képstabilizátor is remek munkát végez, igaz, 3000 mm környékén már kissé rángatós a kép – nem is csoda. A külső mikrofonok számára fenntartott aljzat is igen hasznos tud lenni, csakúgy, mint a 4K felbontású, képvágás nélküli mozgóképek. Az OLED technológiára épülő EVF jól használható, képe is szép, és végre nem olyan pici, mint a P900 esetében. A kihajtható és elforgatható kijelző nagyon praktikus: az amúgy nyakatekert helyzetekben is kényelmesen fotózhatunk a segítségével.

Persze, minden éremnek két oldala van, így a P1000 sem csak pozitívumokat sorakoztat fel. Szerintem jobb lett volna az állványmenetet az optika tubusába szerelni, hogy a gép ne legyen annyira orrnehéz, amikor telézünk vele (márpedig telézni fogunk ezzel a szörnnyel, hiszen azért vesszük, nem?), a madarászok, természetfotósok örültek volna a gép szigetelésének, egy nagyobb puffernek (igen hamar betelik sorozatfelvételkor az átmeneti tár), de az AF-rendszer is lehetne hatékonyabb 2000 mm-től fölfelé. Én örültem volna egy érintésérzékeny kijelzőnek is, aminek előnyeit már számtalan cikkben mások is leírták. A nagy átfogásnak átka is van: ilyen például a diffrakció, ami a tele tartományt sújtja. És végül ott van a fotógép ára: 300-350 000 Ft körüli összeg nem kis pénz egy ilyen apró szenzorral szerelt gépért – még akkor sem, ha figyelembe vesszük ezt az irgalmatlan átfogást! Egy biztos: a Nikon Coolpix P1000-et jórészt csak a nagyon céltudatos fotósok fogják keresni. Az elődhöz képest sokat fejlődött, ezért jár neki a „Jóféle” biléta!

Nikon Coolpix P1000

A Nikon Coolpix P1000 fényképezőgépet a Nikon magyar képviseletétől kaptam a teszthez. A gépállat műszaki paramétereit itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...