Üsd, vágd, ne sajnáld! – Bemutatkozik az Olympus OM-D E-M1X

Bevezető, különbségek, újdonságok II.

A villódzásmentes felvétel sem utolsó szempont, így az E-M1X a konzisztens expozíció érdekében kívánságra csak akkor old ki, ha a villódzás során épp a csúcson van a fénycső teljesítménye.


Kép forrása: Olympus

Az újonc megnövelt puffere is nagyon jól fog jönni természet-, vagy sportfotózás során; az E-M1X majdnem kétszer annyi fájlt tud eltárolni az átmeneti tárolójában, mint az E-M1 Mark II! A táblázat következő soráról is volt már szó, így hát lássuk, mi a helyzet a nagyfelbontású „High Res Shot” funkcióval.

A High Res mód már jó ideje jelen van az Olympus egyes fényképezőgépeiben, így nem újdonság a 80, illetve 50 MP-es képek készítése. Ami viszont új keletű, hogy az E-M1X-ben már kézből is készíthetünk több expozícióból álló, nagyfelbontású képet!

A technológia alapja ugyanaz, mint korábban, a készülék a szenzor pixelnyi elmozdításaival kerüli ki a Bayer-féle színszűrő mintázatát, hogy így részletgazdagabb fényképeket készíthessünk. Azonban kézből lőve nem nyolc, hanem 16 felvételt készít a fotógép, s ezekből állítja össze a végső fotót. Míg az állványos módnál megmaradtak a korábbi megkötések (F8 a legszűkebb rekesz, ISO 1600 a legmagasabb érzékenység), a kézi módnál már 6400-ig emelhető az ISO értéke (viszont itt is csak F8-ig szűkíthető a rekesz). Mindkét High Res módnál a teljes záridő tartomány használható (1/8000-60 mp). Az E-M1X elvileg állvány módban 80, míg kéziben 50 MP felbontású kompozit képeket hoz létre (RAW-ban), de nálam valamiért csak 50 MP volt a csúcs mindkét esetben (valószínűleg a gép még nem minden tekintetben volt végleges).

Az Olympus OM-D E-M1X következő újdonsága a Live ND, amely funkció az ND szűrők hatását hivatott utánozni. Ezzel a funkcióval, ami csak M és S fotós módokban aktiválható, akár egy 5 FÉ-s szürkeszűrő hatását is leutánozhatjuk. A fényképezőgép több expozíciót készít, majd átlagolja azokat. A funkció használata során a fényképezőgép kijelzőjén láthatjuk, milyen lesz az eredmény.

Az E-M1X fókuszrendszere az E-M1 Mark II-éhez képest brutális változásokon ment keresztül! Amint említettem, az újdonságok nem a fókuszmezők számában keresendők, hanem a működésben, ami jóval gyorsabb és pontosabb lett. Ráadásul annyiféle többletparaméterezési lehetőséget kapunk, hogy az esetenként már zavarba ejtő. Itt van például a fókuszkövetés, ami gépi tanulás alapján lett kifejlesztve. A követendő tárgyak közt megadhatunk „Motorsportokat” (autó, motor), repülőgépet, vagy vonatot, a rendszer ezeket valós időben képes felismerni:

Az élességállítás érzékenységét is kedvünkre állítgathatjuk, így a legtöbb esetben optimális értékekkel eshetünk neki a téma lefényképezésének:

A fókuszrendszer nem csak egy-egy mezőt képes bevetni, hanem többféle méretű mezőcsoportokat is (például 3 x 3, 5 x 5 AF mezőből álló csoportokat). Sőt, teljesen egyedi csoportot is rajzolhatunk, ami akár a téma körvonalát is felveheti.

Az egyszeri élességállítás helyett választható a folyamatos AF, a folyamatos AF + témakövetés, illetve csak kézi fókusz, ahol előre beállított tárgytávolságot is használhatunk.

Természetesen van arcprioritásos autofókusz is, ahol az élességállítás a felismert arcra, vagy szemre történik. Az arc(i) módban a fényképezőgép fókuszrendszere a közelebbi szemre állít élességet.

Az arcfelismerő módban lehetőségünk van arra is, hogy megadjuk a gépnek, melyik szemre álljon élesre (jobb/bal):

Az Olympus OM-D E-M1X hátoldalán egy kis joystick is található, amivel villámgyorsan ki lehet választani a használni kívánt AF meztőt. Ha a menüben engedélyezzük a célpont AF-t, akkor az érintőkijelző bökdösésével is megtehetjük ugyanezt.

Készítettem egy rövid videót arról, hogy milyen hatékonysággal működik az E-M1X követőfókusza mozgó személy esetében, íme:

További újdonságok, fejlesztések:

  • Fejlettebb fókuszrétegezés, fókuszsor (focus bracketing),
  • Még hatékonyabb LV Boost (élőkép világosítása pl. csillagfotózáshoz),
  • Beépített Bluetooth 4.2 LE modul (folyamatos, alacsony energiaigényű vezeték nélküli kapcsolat okoseszköz és fényképezőgép közt),
  • Környezeti érzékelők (hőmérő, nyomásmérő stb.),
  • OM400Log videózáshoz (szélesebb dinamika),
  • Állítható AF sebesség és AF érzékenység videofelvételkor,
  • 120 kép/mp-es nagysebességű mozgóképfelvétel.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...