Üsd, vágd, ne sajnáld! – Bemutatkozik az Olympus OM-D E-M1X

Külsőségek

Az Olympus OM-D E-M1X egy rendkívül masszív, strapabíró fényképezőgép benyomását kelti. Ez nem is csoda, hiszen „van benne anyag”, és a kivitelezés is kimagaslóan jó minőségű. Anno már az OM-D E-M1 Mark II-ről is elismerően nyilatkoztam, de ez az új vas még annál is jobb benyomást kelt.

A váz előlapja ugyanazokat az elemeket tartalmazza, mint az E-M1 Mark II, azaz nincs átszokási idő a két készülék használata során. Az Olympus mérnökei ügyeltek arra, hogy portréállásban is ugyanott legyenek a nyomógombok, kezelőszervek, így a szemhez emelt gépen is „vakon” megtalálunk mindent.

A váz bal oldalán a szokásos csatlakozókat találjuk: HDMI, USB, fejhallgató kimenet és mikrofon bemenet. A másik oldalon a két memóriakártya foglalata látható. Az OM-D E-M1X esetében azonban teljesen másképp nyílik az ajtó, mint a többi OM-D váznál: a fedél alatti kis forgóreteszt kell balra elforgatni, hogy a kártyák ajtaja kinyíljon. Ez a megoldás hatékonyabb szigetelést tesz lehetővé.

Mivel az E-M1X nagyobb méretű, mint a többi OM-D gép, ezért a kezelőfelület is szellősebb, kényelmesebb lett. A nagy érintésérzékeny kijelző kihajtható és el is forgatható, ami nagyban hozzájárul a fényképezőgép kényelmes kezeléséhez.

A váz aljára csupán a fém állványmenet került. Ez jó is így, mert portréállásba forgatva legalább semmi sem zavarja kezünket.

Az Olympus OM-D E-M1X tetőlemezén új kép fogad: a bal oldali egység és a bekapcsoló megváltozott – a masina előnyére. Jobbra az ISO és az expozíciókorrekció alatti üres hely ordít egy kis másodkijelző után – talán majd az E-M1X Mark II-re felkerül?


Az E-M1X és az M.Zuiko 40-150 mm F2.8 PRO – csinos párosítás!

Mivel az E-M1X két darab BLH-1 akkumulátorral működik, így a működési idő körülbelül kétszer annyi lesz, mint az E-M1 Mark II esetében. Ez az érték persze erősen használatfüggő, de a másfélszeres teljesítmény szinte minden esetben megvan. A CIPA mérései szerint a két akkuval majdnem 2600 kép készíthető egy töltéssel.

A két áramforrás egy oldalirányban kihúzható fiókba helyezhető be. Ezeket az akkukat nem csak a géphez mellékelt két töltővel tölthetjük, hanem külső áramforrásról is. Ehhez külön csatlakozót helyeztek el a gépváz elején:

Tények és a véleményem összefoglalva:

– az E-M1X szigetelése megfelel az IPX1 osztályozásnak, tehát képes a függőlegesen eső vízcseppeknek ellenállni (akár tíz percig). Ez így első olvasatra nem tűnik „túl izmosnak”, de a legtöbb szigetelt fényképezőgép még ezt a szabványt sem teljesíti!
– az elektronikus kereső optikai része kiváló minőségű (teljesen tiszta, torzításmentes képet biztosít), viszont a régi, 2,36 millió képpontos panel már öregecske, vannak nála sokkal nagyobb felbontásúak! Igaz, ez a panel legalább tudja a 120 Hz-es képfrissítést, ami gyors svenkelésekkor biztosít jó képet. Nagyon alacsony a késlekedése is, ami egyes OLED panelekről nem mondható el.
– a nyolcirányú joystick remek újítás, a menüben nagyon sokféle funkcióhoz rendelhető hozzá.
– apropó funkciók hozzárendelése a gombokhoz: az E-M1X esetében a teljes kezelőfelületet úgy alakítjuk ki, ahogyan csak szeretnénk!

– a portrémarkolat gombjai és kapcsolói lezárhatók egy karral, aminek viszont van egy harmadik állása is: a C-Lock esetében mi magunk határozhatjuk meg a menüben, hogy konkrétan mit szeretnénk vele lezárni!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...